Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Blood Ceremony - Living With The Ancients
Jaar van release: 2011
Label: Rise Above Records
Blood Ceremony - Living With The Ancients
De nieuwe golf van occulte rock, waarvan The Devil’s Blood en Ghost toch wel de bekendste zijn, is tot nu toe een vrij originele en verfrissende geweest in de harde muziek. De psychedelische invloeden komen regelrecht uit de jaren ’70, al zal dat de jongeren van tegenwoordig (mezelf inbegrepen) een worst wezen. Sinds het uitbrengen van het titelloze debuut is het Canadese Blood Ceremony een grote pion in deze stroming. De kruising tussen de duistere riffs van Black Sabbath en de folkelementen van Jethro Tull was een sterke zet, maar dat het nieuwe album zo goed kon zijn, had ik nooit durven dromen.

Toegegeven, dat besef was er de eerste luisterbeurten nog niet. Sterker nog zelfs, in de eerste sessie vond ik Living With The Ancients tegenvallen. Vergeleken met het debuut vond ik het te gepolijst en te weinig dwarsfluitpartijen bevatten. Echter, Living With The Ancients is een groeibriljantje van jewelste. The Great God Pan is een uitstekend nummer, maar redelijk zwak ingezongen door Alia O’Brien. De sound heeft een duidelijke stap richting traditionele doom metal gezet. Wel rijkelijk aanwezig is het hammondorgel. Coven Tree is het eerste echt sterke nummer. Een prachtige combinatie van zware, logge riffs, dwarsfluit en mooie zang.

De variatie zit er goed in op Living With The Ancients. Prachtige songs worden afgewisseld door uitstekende instrumentale stukken. De haast zwoele stem van Alia begeleid je door dit muzikale avontuur van ruim vijftig minuten. Overal is wel dat stukje dreiging te horen, waardoor het geheel toch spannend blijft. Het hoogtepunt is Oliver Haddo. Een monstertrack van ruim acht minuten met een sublieme riff. Fanatieke volgelingen van Black Sabbath en Candlemass gaan hiervan smullen. Gegarandeerd!

Ik blijf erbij dat Living With The Ancients meer gepolijst klinkt dan zijn voorganger. Dat mag geen probleem wezen, want in kwalitatief opzicht is dit album echt beter. De dwarsfluit mag wat mij betreft iets vaker gebruikt worden. Nogmaals, het is de kwaliteit die telt, en die is hier in zeer ruime mate aanwezig. “Album van het jaar?”, hoor ik u al denken. Die kans is aanzienlijk, maar laten we hopen dat het hoogtepunt van 2011 niet al in maart was.

Tracklist:
1. The Great God Pan
2. Coven Tree
3. The Hermit
4. My Demon Brother
5. Morning Of The Magicians
6. Oliver Haddo
7. Night Of Augury
8. The Witch's Dance
9. Daughter Of The Sun

Score: 94 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 28 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 28-02-2011 om 22:09u

Dwarsfluit, tjeezus, het moet niet gekker worden...

Reactie van Je moeder op 15-12-2011 om 23:17u
Score: 100 / 100

Fantastisch album. Gelikt show occult met een gitarist die weet wat ie doet.