Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Decrepit Birth - Polarity
Jaar van release: 2010
Label: Massacre Records
Decrepit Birth - Polarity
Toen het debuut van Decrepit Birth …And Time Begins uitkwam, geraakte menig death metal liefhebber ondersteboven. Technische death metal was nog maar net bezig aan een subtiele opmars en de brute noten met een technische hint waren toentertijd een rariteit. Ook de opvolger Diminishing Between Worlds bleef niet onopgemerkt, op dat album werd duidelijk dat Decrepit Birth de brute roots liet varen voor een overduidelijk technischere koers. Nu de derde langspeler Polarity de markt onveilig maakt, kan er gerust gesteld worden dat Decrepit Birth aan een tweede leven is begonnen.

De distantiëring van het debuut is niet een beetje, het is enorm. De woeste noten heeft de band vrijwel volledig van zich afgeschud. Donkere agressie heeft plaats gemaakt voor uitbundige, soepele, zonnige melodieën en hoogstaande, vingerbrekende riffs. Oh ja, en er wordt zo nu en dan gegrunt en zeer sporadisch geblast. Maar deze twee leftovers uit het …And Time Begins-tijdperk zijn nagenoeg de enige connecties met de death metal van vroeger…en wellicht wel death metal in het algemeen. Consistentie speelt op Polarity een zeer ondergeschikte rol, muzikale pracht is het paradepaardje. “Instrumentaal” kun je Polarity nog net niet noemen, maar de hoeveelheid tijd die voor de grunt- en blastloze composities wordt uitgetrokken, is verre van gering.

Opvallend is ook het korte nummer A Brief Odyssey In Time, waar plots een organisch klinkende synth door de muziek wordt geweven. Het past echter perfect en zorgt voor een verrassende frisheid. Op Polarity is de band nog terughoudend met het gebruik van synthesizers, ik gok dat dit op het volgende album ook anders zal zijn.

Een goed eindoordeel is in mijn geval moeilijk te vellen. Fans van het eerste uur (that’s me!) doen er verstandig aan Polarity te mijden. Tegelijkertijd is dit een onbelemmerde, knappe en progressieve plaat die een tegenhanger is van de zware metalen kost. Polarity is dankzij de rijke melodieën open, toegankelijk, veerkrachtig en puur en zal ongetwijfeld voldoende aftrek vinden bij de oren met een wat bredere muzikale voorkeur.

Tracklist:
1. (A Departure Of The Sun) Ignite The Tesla Coil
2. Metatron
3. The Resonance
4. Polarity
5. Solar Impulse
6. Mirroring Dimensions
7. A Brief Odyssey In Time
8. The Quickening Of Time
9. Sea Of Memories
10. Symbiosis
11. Darkness Embrace

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 14 september 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Decrepit Birth - Polarity
Reactie van kees op 15-09-2010 om 11:52u
Score: 80 / 100

Voor mij voelt het als Nile meets Death.
Klinkt lekker!

Decrepit Birth - Polarity
Reactie van Frietje stoofvlees op 03-02-2011 om 10:07u
Score: 87 / 100

ik heb deze schijf net aangeschaft, en moet zeggen dat ik zwaar onder de indruk ben. Ik heb echter maar één opmerking, dat is dat deze cd instrumentaal misschien nog beter had geklonken, maar over het algemeen: Hulde voor Decrepit Birth!