Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Ragnarok - In Nomine Satanas
Jaar van release: 2002
Label: Regain Records
Ragnarok - In Nomine Satanas
Het album In Nomine Satanas is inmiddels alweer het 4e volledige album van deze Noorse black metal band. Het is de opvolger van het sterke Diabolical Age dat alweer stamt uit het jaar 2000. Diabolical Age had één naar euvel en dat was de productie. Vooral de synthesizers en de drums waren dof ingemixt. Op dit nieuwe album is dit euvel volledig verholpen en brengt men ons een pak stevige en rauwe black metal. De keyboards namen op de vorige albums steeds een kleinere plaats in en nu heeft men er voor gekozen om de keyboards maar helemaal over boord te gooien. Melodie zit er zeker nog wel in, maar dat is vooral te danken aan melodieuze gitaarpartijen. Negen nummers lang is het bangen geblazen met black metal op topniveau.

Het album opent ontzettend hard, snel en rauw met de bikkelharde topper In Nomine Satanas. Een knaller van formaat , want hoeveel men gigantisch hard staat te beuken weet men toch melodieuze riffs erin te verwerken wat het tot een smakelijk geheel vormt. De lekker in het gehoorliggende extreme krijs van zanger Lord Arcamous maakt het helemaal af en ik ga er dan ook lekker voor zitten.

Na het rammende titelnummer komt een nog harder nummer voorbij. Het korte The Black Mass is zeker één van de hardste nummers en hier is melodie ondergeschikt aan kwaadaardigheid en agressie. De zanger krijst weer zeer extreem de knobbels op de stembanden en we krijgen een lading oorverdovende black metal over ons heen van zeer goede kwaliteit.

Als de oorverdovende rampestamper The Black Mass is afgelopen dan begint één van de klapstukken van de cd. Het epische A Knights Kingdom is een prachtig nummer met name door de heerlijke gitaarriffs en de lead stukken. De heerlijk galmende productie zorgt er voor dat alles goed te horen is en je mist hier absoluut geen keyboards. Toch wonderlijk dat men met een normale line up (gitaar, bas, drums, zang) een zeer duistere sfeer weet te creeëren. Donkerder nog dan de meest met keyboards overladen bands.

Het nummer schakelt over op weer een korte harde song dat The Beast of Madness heet. Niks aan toe te voegen. Vette muziek, veel snelheid en het is over voor je er erg in hebt. Zulke nummers smaken zeker naar meer.

Mijn absolute favoriet Under The Wings of Satan staat in de startblokken en tijdens dit nummer verander ik innerlijk in een snuifend wild beest. Mijn hoofd zwiept als een gek op en neer door de heerlijk slepende gitaren, rauwe zang , tempowisselingen en als klap op de vuurpijl een uitstekende solo op het hoogtepunt van de spanning. Dit is echt één van de betere black metal songs die de laatste tijd zijn geschreven. Gigantisch orgineel klinkt het niet, maar als je uit honderd bands Ragnarok zou moeten aanwijzen dan zou je dat toch makkelijk kunnen doen.

In Inferno I drown laat weer blijken dat de ene kraker de ander weer opvolgt. Magistraal mooie overgangen, een ruw gitaargeluid en wat ik nog nauwelijks genoemd heb, Spetterend drumwerk verzorgt door Jontho. Het gaat echt van langzaam tot blastbeat en het klinkt heerlijk strak. Ook staan de drums lekker galmend in de mix en het voelt bij een blasbeat echt als een harde stoot in je gezicht.

Crowned as the Prince of Darkness is eveneens weer een prachtige snoeiharde black metal parel en met name de zang komt heel erg bruut naar voren. Snerpende riffs, goed drumwerk en een lekker ronkende basgitaar.

De gitaarriffs in het daaropvolgende Angel Corpse zijn echt geweldig goed. Door de melancholische inslag druipt de kwaadaardigheid van de muziek af zo de speakers uit. Lord Acramous braakt weer een voor Christenen diep beledigende tekst uit en drummer Jontho verrast ons met lekkere breaks en vindingrijke tempowisselingen.
Encircled by Chaos is er dan op het album weer af te sluiten. Jammer, want de moddervette metal maakt je echt hongerig. Maar aan alle mooie dingen komt een eind en Ragnarok moet hebben gedacht. Laten we er een speciaal eind van maken.
Tijdens het intro met een folky klinkende gitaarmelodie waan ik mij even terug in de tijd van het debuut Nattferd uit 1995 waar men nog een aanhanger was van de wat melodieuzere pagan black metal sound. Als je nu denkt dat dit een lekker melodieus nummer is geworden, dan heb je het mis. Beangstigend gekrijs, gierende gitaren en stampend drumwerk zorgen er voor dat alles om je heen om ver word geblazen. De speelsnelheid doet me regelmatig denken aan het extreme Panzer Division Marduk van de Zweden van Marduk en ook de naam Dark Funeral schiet nog wel eens door mijn hoofd heen. Kortgezegd een geweldige afsluiter van een geweldig album dat absoluut niet mag ontbreken in je collectie black metal albums. De ruwe black metal met een licht melodieuze touch word subliem gebracht en is heerlijk helder door de uitstekende productie. De keyboards heb ik absoluut niet gemist. Tekstueel is er weinig nieuws aan de zon. Christenen worden genadeloos afgebekt en meestal muzikaal vermoord door Satanische horden. Nee, ik kan niet anders zeggen dan dat In Nomine Satanas , (wat betekent : In Naam van Satan) een prachtplaat is. Ga de plaat eens checken en kijk of je het eens bent met mijn oordeel.

Tracklist
1. In Nomine Satanas
2. The Black Mass
3. A Knights Kingdom
4. The Beast of Madness
5. Under The Wings of Satan
6. In Inferno I drown
7. Crowned as The Prince of Darkness
8. Angel Corpse
9. Encircled by Chaos

Score: 87 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 11 april 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ragnarok - In Nomine Satanas
Reactie van DimmuSoldier op 11-04-2003 om 21:15u

mooi reviewtje, Wolfgard :)

Ragnarok - In Nomine Satanas
Reactie van Wolfgard op 11-04-2003 om 21:53u
Score: 87 / 100

thx Jesper... ken je de cd ook? gaaf heh

Ragnarok - In Nomine Satanas
Reactie van Eise op 07-10-2006 om 16:23u
Score: 95 / 100

Tering wat een brute CD

Ragnarok - In Nomine Satanas
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 13:36u
Score: 82 / 100

wolfgard ik kom u byna in eke review we eens tegen e:p ik heb deze cd en hy is we goed ja maar er bestaan betere ;) komt er geen review van hun nieuwste album??die is veel beter vind ik