Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Ragnarok - Collectors Of The King
Jaar van release: 2010
Label: Regain Records
Ragnarok - Collectors Of The King
Hoewel de Noorse blackmetalformatie Ragnarok al ruim vijftien jaar actief is en een aantal prima albums heeft afgeleverd, ben ik pas écht fan geworden door het in 2004 verschenen, ijzersterke Blackdoor Miracle. Niet alleen omdat de band op dat album met nieuwe frontman Høst (Taake) een extra troef in handen had, maar vooral vanwege de krachtige composities, de felheid van het materiaal en de sterke zanglijnen die uitnodigen tot luidkeels meekrijsen. Die elementen maakten van Blackdoor Miracle dan ook een memorabel album dat ik nog steeds met veel plezier draai.

De band is niet over een nacht ijs gegaan voor de opvolger van die plaat, want Collectors Of The King (het zesde album van Ragnarok tot op heden) verscheen pas vorig jaar. Het heeft dus maar liefst zes jaar geduurd voordat dit album eindelijk in de schappen lag. En dat niet alleen: van de line-up van het vorige album is welgeteld één bandlid over: de drummer. Dat belooft in eerste instantie dus niet veel goeds, maar opmerkelijk genoeg is Collectors Of The King een verrassend samenhangend album geworden.

Na het wat overbodige intro Resurrection maakt Ragnarok met het dreigende en groovende Stabbed By The Horns direct duidelijk waar men anno 2010 voor staat. Het is een krachtig blackmetalnummer met vakkundig drumwerk en uitstekende riffs. Ook de nummers In Honour Of Satan (met lekker chaotische, Glorior Belli-achtige riffs) en het enorm groovende titelnummer weten te overtuigen. Het is duidelijk dat deze band haar kunstje behoorlijk goed beheerst en in staat is om een potje venijnige black metal te produceren.

Toch ben ik al met al een beetje teleurgesteld in deze opvolger van Blackdoor Miracle. Hoewel de stijl grotendeels hetzelfde is gebleven en ook de nieuwe gitaristen bij tijd en wijle heerlijk giftige riffs uit de mouw schudden, zijn de nummers op dit album toch wat minder beklijvend en krachtig dan die op zijn voorganger. Bovendien legt nieuwe frontman Hans Fyrste (wiens strot ook wat zacht in de mix staat) het duidelijk af tegen de ijzige krijsen van Høst. Misschien waren mijn verwachtingen na zes jaar dan ook iets te hooggespannen, maar uiteindelijk is Collectors Of The King toch een stapje terug voor deze band. Liefhebbers van old school black metal met een krachtige productie zullen hier zeker genoeg van hun gading op vinden, maar ik blijf achter met het gevoel dat de band beter kan.

Tracklist:
1. Resurrection
2. Stabbed By The Horns
3. Burning The Earth
4. In Honour Of Satan
5. Collectors Of The King
6. Eternal Damnation
7. The Ancient Crown Of Glory
8. May Madness Hunt You Down
9. Wisdom Of Perfection

Score: 78 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 2 maart 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ragnarok - Collectors Of The King
Reactie van Een Metalfan op 03-03-2011 om 17:34u
Score: 75 / 100

Eens met het review, Blackdoor Miracle was een meesterlijke plaat!
Dit is inderdaad een stapje terug.

Ragnarok - Collectors Of The King
Reactie van Skyfire op 13-03-2011 om 21:28u
Score: 88 / 100

Ben het niet met je eens. Vind deze plaat veel sterker dan Blackdoor Miracle, hoewel ik die plaat pas ben gaan luisteren nadat ik deze had grijsgedraaid

CotK is al een tijdje uit ten slotte, heb hem al bijna een jaar (-;