Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Dark Age - Acedia
Jaar van release: 2009
Label: AFM Records

Dark Age - Acedia

Duitsland grossiert in (metal-)bands die het eigenlijk vooral in eigen land heel goed doen. Dat soort bands vallen je dan vaak op de Duitse festivals enorm op. Dark Age is ook zo'n band. De heren hebben al 15 jaar achter de rug en hebben intussen vijf releases op de conto, maar hier is, op een verdwaald optreden op Stonehenge (Steenwijk) en een handjevol optredens in Frankrijk na, alleen binnen de eigen langsgrenzen wat mee bereikt. Wellicht dat Acedia daar verandering in aan kan brengen.

Niet omdat het nou zo'n megabriljante plaat is, maar voornamelijk vanwege de populariteit van het genre dat deze oosterburen op plaat hebben gezet. We hebben het hier over de wat modernere melodeath in de trant van Soilwork, aangevuld met wat metalcore en Linkin Park-esque vocalen. Gitarist/vocalist Eike Freese heeft dit geheel in zijn eigen studio opgenomen en er geheel passend in bovenstaande beschrijving, een enorm gelikt product van gemaakt.

Maar laat ik nog even wat dieper op de muziek ingaan. In eerste instantie was ik blij verrast door de openingstrack Kingdom Nevercome. Een elektrische gitaar strumt een akkoord en vervolgens komt daar de drums ineens overheen alwaar de intussen toegevoegde tweede gitaar er een paar losse noten tegenaan gooit. Lekker polyritmisch en strak. Helaas komt de teleurstelling al bij de eerste break. Die klinkt gewoon te poppy. Een hoog dansbaarheidsgehalte voor de massa. Niets mis mee en zo, maar gewoon niet bijzonder. Dit hebben we allemaal al eens gehoord. En van dat niveau is zo'n beetje de hele plaat. Zeitgeist (Ghost In A Machine) bijvoorbeeld, is een Coal Chamber in zijn hoogtijdagen, Devote Yourself To Nothing zou zomaar op Linkin Park's Hybrid Theory kunnen hebben gestaan en 10 Steps to Nausea zou niet misstaan op Soilwork's Natural Born Chaos.

Het emo-gekweel, de verstaanbare grunts, de gevoelige gitaarsolo, het zit er allemaal in. Het is een heel gebalanceerd album met alle ingrediënten om deze band naar grotere hoogten te brengen. Hiermee kunnen ze de grote festivals wel af en stiekem merk ik dat ik nog een beetje mee zit te headbangen hier en daar ook.

Is originaliteit voor jou geen vereiste en hou je wel van de moderne melodeath dan zit je met deze plaat gebakken en kan je hem vrijwel blind aanschaffen. In dat opzicht is dit een erg geslaagd product. Vandaar ook, ondanks de kritische en negatieve toon van mijn review, een relatief hoog cijfer.

Tracklist:
1. Kingdom Nevercome
2. Devote Yourself to Nothing
3. Neon Gardens
4. Snake of June
5. Zeitgeist (Ghost in a Machine)
6. 10 Steps to Nausea
7. Halo Meridian
8. Underneath These Burdens
9. All the Unfulfilled
10. Babylon Riots
11. Myself Heretic
12. Vampyrez *

*Bonustrack. Niet op alle releases

Score: 79 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 13 december 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]