Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Katatonia - Viva Emptiness
Jaar van release: 2003
Label: Peaceville Records
Katatonia - Viva Emptiness
De meesters der melancholische muziek zijn terug! Met inmiddels een bewonderingwaardige lijst van diverse hoogstaande EP’s en volledige releases, zijn we alweer bij hun zevende studioalbum aanbeland.
Katatonia staat garant voor donkere, emotionele en iets wat depressieve metal/rock met sterke melodieën, die na enkele luisterbeurten steevast in je hoofd blijven hangen. Absolute hoogtepunt is natuurlijk de prachtige, melancholische en fragiele stem van Jonas Renske, dat Katatonia naar een hoger niveau tilt.

Viva Emptiness is een waardige opvolger op het al sterke Last fair deal gone down uit 2001. Kenmerkend voor Katatonia is mijn inziens dat je flink wat luisterbeurten nodig hebt, voordat de ware pracht naar boven komt en je het hele album in z’n waarde kan schatten. Viva Emptiness is hier geen uitzondering op, dus laat je niet afschrikken bij de eerste paar draaibeurten. Het zal in eerste instantie erg monotoon en ontoegankelijk klinken, maar hierin schuilt tegelijkertijd de kracht van het album. Per luisterbeurt ontdek je namelijk nieuwe elementen, wordt het album toegankelijker en komen de prachtige melodieën naar boven drijven. Hierdoor krijgt het album een tijdloos karakter en is een lange duurzaamheid gegarandeerd.

Hoe klinkt Viva Emptiness nu eigenlijk? De productie is werkelijk subliem, waardoor de gitaren een warm en helder gevoel teweegbrengen. Tegelijkertijd klinkt het album iets zwaarder en agressiever dan zijn voorgangers door crunchy gitaarwerk, dat over het hele album aanwezig is. Luister maar eens naar het beginnummer “Ghost of the sun” waar agressiviteit op de eerste plaats lijkt te staat en de melancholiek er subtiel door verweven is. “One year from now” klinkt daarentegen weer een stuk rustiger en somberder door getogen en meeslepend pianospel. Eigenlijk is ieder nummer het melden waard, al behoren het sterke Criminals, het meeslepende Evidence en het aanstekelijke Omerta, dat een gigantische hit zou worden als de wereld eerlijker was geweest, tot mijn absolute favorieten!

Werkelijk een prachtalbum voor de tere zieltjes onder ons. Bezit je een van de eerdere albums en kun je de stijl waarderen, dan moet je Viva Emptiness gewoonweg in huis halen. Degenen die Katatonia niet kennen, maar van melancholische metal/rock houden met een prachtzanger, doen er zeker niet verkeerd aan om dit album te checken. Katatonia heeft weer eens een parel van een album afgeleverd!

Tracklist:
1. Ghost of the sun
2. Sleeper
3. Criminals
4. A premonition
5. Will I arrive?
6. Burn the remembrance
7. Wealth
9. Walking by a wire
10. Complicity
11. Evidence
12. Omerta
13. Inside the city of glass

Score: 87 / 100

Reviewer: Kelvin van Eijk
Toegevoegd: 19 maart 2003

Meer Katatonia:

Katatonia - Viva Emptiness
Reactie van Een_Metalfan op 21-03-2003 om 19:07u
Score: 100 / 100

Zal vast onvoorstelbaar goed zijn.. zoals altijd eigenlijk... maar heet het label niet Peaceville? Of hebben ze het kort geleden soms veranderd...

Katatonia - Viva Emptiness
Reactie van Jamie op 16-06-2005 om 18:06u
Score: 100 / 100

Egt mensen dit is een super cd ! tot voor kort kende ik katatonia nog niet. Een vriendin van me had de cd The last fear deal gone down. Ook en pracht cd. Maar toen ik Viva Emptiness hoorde werd ik helemaal enthousiast over katatonia =D Veel luisterplezier voor de mensen die ook naar Katatonia luisteren Groetjes Jamie

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.