Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Theatre Of Tragedy - Forever Is The World
Jaar van release: 2009
Label: AFM Records
Theatre Of Tragedy - Forever Is The World
Het Noorse Theatre Of Tragedy timmert alweer zo'n 15 jaar aan de weg. De band maakte vooral in de begin jaren furore met Liv Kristine (Leaves Eyes) als zangeres. Forever Is The World is de opvolger van het in 2006 verschenen album Storm en het tweede album met Nell Siglund als frontvrouw. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik niet echt bekend ben met het voorgaande werk van Theatre Of Tragedy. Ik ben dan ook geheel onbevangen en zonder referentiekader naar dit plaatje gaan luisteren en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben.

Forever Is The World begint direct sfeervol met opener Hide and Seek dat vooral door het trage tempo en de donkere grunt stem van Raymond I. Rohonyi heel doomy klinkt. De combinatie van de duistere grunt stem van Raymond I. Rohonyi en de zang van Nell Siglund vormt een mooi contrast en dat horen we ook op Hollow en Frozen wat stuk voor stuk ingetogen maar heel sfeervolle nummers zijn. Op de nummers Astray en Illusions laat Raymond I. Rohmonyi ook cleane zang horen, wat ik met name bij het tweede nummer goed vind uitpakken.

Op Forever Is The World zijn de elektronische invloeden waarmee Theatre Of Tragedy op voorgaande albums experimenteerde, vrijwel volledig verdwenen. Hiervoor in de plaats hebben de gitaren een meer prominente rol gekregen en horen we sfeervolle piano en vioolklanken. Luister maar eens naar de mooie titeltrack van het album Forever Is The World. Dit nummer springt er wat mij betreft ook uit vanwege de zang van Nell Sigland die het nummer met veel gevoel weet te brengen. Overigens zet ze op het hele album een goede prestatie neer. Wat mij persoonlijk na vele luisterbeurten opvalt is dat het moeilijk blijft om individuele nummers er uit te pikken. Het album kent dan ook geen echte uitschieters, aangezien de kwaliteit constant hoog blijft is dat geen probleem. Alle nummers ademen een zelfde duistere en ingetogen sfeer die het album als geheel karakteriseert.

Met Forever Is The World levert Theatre Of Tragedy een mooie ingetogen en vooral heel sfeervolle plaat af. Liefhebbers van gothic metal/rock kan ik zeker aanraden om deze plaat eens te beluisteren.

Tracklist:
1. Hide and Seek
2. A Nine Days Wonder
3. Revolution
4. Transition
5. Hollow
6. Astray
7. Frozen
8. Illusions
9. Deadland
10. Forever Is The World

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick
Toegevoegd: 2 november 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]