Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in september 2023 is uitgebracht?

Baroness – Stone
Blackbriar – A Dark Euphony
Brujeria – Esto Es Brujeria
Cannibal Corpse – Chaos Horrific
Corey Taylor – CMF2
Cryptopsy – As Gomorrah Burns
Danko Jones – Electric Sounds
Dying Fetus – Make Them Beg For Death
Graveyard – 6
KK's Priest – The Sinner Rides Again
Kvelertak – Endling
Marduk – Memento Mori
Mercenary – Soundtrack For The End Times
Myrath – Karma
Nervosa – Jailbreak
Primal Fear – Code Red
Primordial – How It Ends
Shining – Shining
Soen – Memorial
Steven Wilson – The Harmony Codex
Sylosis – A Sign Of Things To Come
Taake – Et Hav Av Avstand
Tesseract – War Of Being
Thy Art Is Murder – Godlike
een ander studio-album uit september 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  3 oktober:
 • Astrosaur
 • Flotsam & Jetsam en Behind Bars
 • Liturgy
 • 4 oktober:
 • Cerebral Incubation en Epicardiectomy
 • Flotsam & Jetsam
 • Public Image Ltd.
 • 6 oktober:
 • Arena
 • Man As Plague, Bloodsucker en Youth Deprivation
 • Pain, Ensiferum, Eleine en Ryujin
 • ProgPower
 • 7 oktober:
 • Future Palace
 • Loud & Heavy Fest
 • Pain, Ensiferum, Eleine en Ryujin
 • ProgPower
 • 8 oktober:
 • Future Palace
 • Therapy?
  2 november:
 • Elder en Slomosa
 • Gothminister, King Satan en Psycholies
Kalender
Vandaag jarig:
 • Annie Leibovitz (fotograaf) - 74
 • Brittany Howard (Alabama Shakes) - 35
 • George Pettit (Alexisonfire) - 41
 • Gordon "Sting" Sumner (The Police) - 72
 • Jeff Martin (The Tea Party) - 54
 • Jim Root (Slipknot) - 52
 • Kleid (Elvenking) - 45
 • Maja Ivarsson (The Sounds) - 44
 • Mike Rutherford (Genesis) - 73
 • Nick Gravenites (The Electric Flag) - 85
 • Paolo "Paco" Gianotti (Secret Sphere) - 45
 • Richard Hell - 74

Vandaag overleden:
 • Tom Petty - 2017
Review

Slayer - Divine Intervention
Jaar van release: 1994
Label: Def American
Slayer - Divine Intervention
Begin jaren negentig lijkt thrash metal een langzame dood te sterven. De ene na de andere band houdt er mee op, gaat een andere stijl beoefenen of brengt een teleurstellend zwak album op de markt. In de zomer van 1994 is alle hoop gevestigd op Slayer, de vaandeldrager van de thrash metal beweging. Tenslotte heeft deze band tot dusver alleen nog maar klassiekers afgeleverd en bijna vier jaar de tijd genomen om te werken aan de opvolger van het uitstekende en succesvolle Seasons In The Abyss. De verwachtingen zijn dus hooggespannen.

Hoewel drumgod Dave Lombardo in de tussentijd is vertrokken, heeft het Amerikaanse gezelschap met voormalig Forbidden-houthakker Paul Bostaph een vakkundige vervanger in huis gehaald. Aan de nieuwe drummer ligt het dus niet. Toch blijkt Divine Intervention een tegenvaller van jewelste. Weliswaar is Slayer het genre trouw gebleven en houdt de formatie geen uitverkoop, maar kwalitatief weet het viertal zich niet aan de algehele misère in de thrash metal gemeenschap te onttrekken. De meeste songs op dit album klinken alsof ze overblijfsels zijn van opnamesessies voor eerdere platen en in eerste instantie niet goed genoeg werden bevonden voor een release.

Opener Killing Fields is een matige poging om het succes van War Ensemble op de vorige cd te reproduceren, door opnieuw te openen met een bulderend krijgslied. Sex. Murder. Art. had qua stijl zo tussen de korte, snelle songs in het middengedeelte van Reign In Blood gepast, maar dan zonder het torenhoge niveau van die plaat te halen. Fictional Reality zou een afgedankte outtake van het South Of Heaven album kunnen zijn, waarna Dittohead weer een poging doet om de explosiviteit van Reign In Blood te evenaren (al is het ditmaal met wat meer succes). De titeltrack is een relatief lang, gevarieerd nummer dat op zich best de moeite waard is, maar niet kan tippen aan de epische titelsongs van de vier voorafgaande albums. Zo is bijna elke compositie op Divine Intervention wel aan een eerder werkstuk te koppelen, maar dan een niveautje lager. De riffs en melodieën zijn ditmaal niet bijzonder genoeg om zich te onderscheiden.

Eigenlijk zijn de momenten waarop Slayer stilistisch het meest afwijkt van het geijkte thrash metal pad het interessantst op dit album. Een vocale passage in Serenity In Murder doet enigszins aan Alice In Chains denken en zorgt voor de broodnodige verrassing, terwijl het relatief rustige 213 een sfeervolle, morbide liefdesverklaring biedt van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer aan één van zijn slachtoffers. Gelukkig zijn de teksten van de overige songs eveneens interessant te noemen, waardoor deze cd tenminste weer wat in waarde stijgt.

Al met al is Divine Intervention geen slechte plaat. Behoorlijk wat bands zouden met een langspeler als deze in hun nopjes zijn. Van Slayer werd in 1994 daarentegen veel meer verwacht. De goden van de thrash bleken normale stervelingen te zijn. Een middelmatige Slayer-plaat was voor velen het bewijs dat thrash metal nog maar weinig te bieden had, waardoor de interesse in het genre verder aftakelde. De voorbije jaren heeft thrash weliswaar een (beperkte) wederopstanding gemaakt, maar indertijd leek Divine Intervention de laatste nagel in de doodskist van het zieltogende genre te zijn.

Tracklist:
1. Killing Fields
2. Sex. Murder. Art.
3. Fictional Reality
4. Dittohead
5. Divine Intervention
6. Circle Of Beliefs
7. SS-3
8. Serenity In Murder
9. 213
10. Mind Control

Score: 70 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 7 augustus 2009

Meer Slayer:

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Jeroen op 07-08-2009 om 15:41u
Score: 85 / 100

Één van mijn favoriete Slayerplaten, ook wel omdat het de eerste was die ik hoorde. De voortdurende intensiteit en over het algemeen goede nummers blazen me vandaag de dag nog af en toe omver. Heerlijk album.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van KoenM op 07-08-2009 om 18:44u
Score: 82 / 100

Ook ik vind het een erg lekkere plaat. Nee, het is geen klassieker, maar ik vind de algehele vuile sfeer van de plaat bijzonder geslaagd. Qua sfeer vind ik deze plaat bv beter geslaagd dan het wat platte Seasons in the abyss, waar imo meer fillers op staan dan op Divine Intervention.

Ook vind ik de vergelijking tussen Killing Fields en War Ensemble wat mank lopen. War Ensemble is het grootste deel uptempo waar Killing Fields iets slepender is. De productie van Divine Intervention doet ook wat smeriger aan dan het imo wat vollere geluid van Seasons.

Het kllinkt misschien raar, maar ik vind Divine Intervention een beetje een undergroundfeel hebben, wat me erg bevalt! Voor mij lijkt het alsof Slayer nieuwe inspiratie vond en dit geuit heeft in Divine Intervention. Voor mij de beste post '90 Slayer denk ik!

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Martijn op 07-08-2009 om 20:00u
Score: 80 / 100

90% van de bands komt niet eens aan het niveau van de mindere nummers van Divine Intervention en mag alleen maar dromen ooit iets te schrijven als 'Divine Intervention' of 'Serenity in Murder'.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Edwynn op 09-08-2009 om 07:41u
Score: 80 / 100

Uitstekende plaat deze Divine Intervention. De mannen zijn niet blijven hangen in de jaren 80. Het geluid is wat moderner. De woede is gevoed door de rellen van Los Angeles in 92 en dat levert onvervalste Slayeriaanse momenten op. Ook de vertrouwde schrijfseltjes over de seriemoordenaars ontbreken niet. Muzikaal wordt er net als op Seasons In The Abyss balans gezocht tussen het rappere Reign In Blood en het tragere South Of Heaven. Opener Killing Fields is met zijn vreemde ritme een andere opener dan we gewend zijn. Sex Murder Art en Fictional Reality zijn wat standaard. Dittohead is imo een echte klassieker. Opgekropte woede gebald in een driftige uitbarsting jegens het Amerikaanse systeem.
Het titelnummer is met name door de gestoorde vocalen van Araya erg meeslepend.
De tweede helft van de plaat bevat met het morbide 213 nog een hoogtepuntje.
Slayer voldeed ruimschoots aan de verwachtingen. Maar elk album moet nou eenmaal door velen tot in den treure vergeleken worden met de albums uit de hoogtijdagen.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Een Metalfan op 10-08-2009 om 00:07u

Wat een review?

Ga eens naar een oorarts.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Krisiunizer op 10-08-2009 om 08:42u
Score: 85 / 100

Prima CD. Niks mis mee.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Michel op 10-08-2009 om 14:57u
Score: 80 / 100

Als slayer haar fans een extraatje wil geven, brengen ze dit album opnieuw uit, maar dan wel opnieuw opgenomen, want de produktie is ronduit zwak, vooral de drums klinken als een demo. De nummers zijn zeer goed tot aardig. Killing fields is 1 van de betere slayer nummers; een moordend intro en trage gitaarmuren als middenstuk. War ensemble? Met zo'n opmerking duid je meteen je eigen vakkennis.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Gilbert op 10-08-2009 om 17:00u

Omdat niet elke lezer scheen te begrijpen wat ik bedoelde met de vergelijking tussen "War Ensemble" en "Killing Fields", heb ik een bijzin toegevoegd aan de review. Natuurlijk klinken die songs muzikaal niet exakt hetzelfde, maar Slayer valt wel in herhaling door een cd wederom te openen met een oorlogs/krijgslied, alleen dan van een wat mindere kwaliteit ditmaal.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Old Mhb op 10-08-2009 om 22:57u
Score: 75 / 100

Het is een goed album.
Wel 1 van de mindere Slayeralbums.

Nooit heeft deze band me echt teleur gesteld maar toen ik Hell Awaits de eerste keer hoorde moest ik even slikken. Wat een afknapper was dat tegenover Show No Mercy ! Dat was pas een album dat me direct in hemelse (lees Helse) vervoering bracht. Nooit eerder was zoiets kwaadaardigs op de markt gebracht. Nu zijn we dat gewoon... Spijtig. dat gevoel heb ik sinds lang niet meer gehad.

Maar ik wijk af. Ieder heeft zijn smaak maar om dit album zo af te breken snap ik niet. Goed , je geeft meer punten maar een 75 van mij is een 90 van jou. Moest ik met dezelfde woorden een review schrijven haalden ze amper 60.

Hell Awaits was overigens voor mij een groeialbum. Dus, dat zit wel moustache.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Robin op 12-08-2009 om 09:50u
Score: 90 / 100

Prima plaat. Diabolus vind ik zelf nog beter vanwege het experimentele karakter, een uitstekende zoektocht naar een fris Slayer-geluid met als briljant hoogtepunt Point.

Killing Fields is trouwens geen oorlogsnummer, maar een nummer over de moordenaar in ons allen. Onder de juiste omstandigheden zijn we allen in staat om te doden. Erg sterke tekst van Araya.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van iron_dennis op 12-08-2009 om 10:12u
Score: 55 / 100

Nee, hoor dit is idd een matige plaat. Prima dat er eens een eerlijke review over geschreven wordt. Dat blijkt nl. nog al moeilijk te zijn in metalland als het om Slayer gaat. De plaat die hierna komt is helemaal k*t. Point is juist het enige hoogtepunt.
Het nieuwe album zit er aan te komen. Het zal waarschijnlijk een afspiegeling zijn van de platen die ze mid/eind jaren '80 gemaakt hebben. En zeg nou eerlijk dat is toch wat we willen horen...?

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Arjan op 19-08-2009 om 09:02u
Score: 90 / 100

Werkelijk een topplaat!!

Maar de productie is idd. te karig.

Slayer - Divine Intervention
Reactie van MetalJan op 20-08-2009 om 18:27u
Score: 85 / 100

Gewoon een goeie plaat ja!

Slayer - Divine Intervention
Reactie van mathijs-piebes op 19-09-2009 om 20:10u
Score: 100 / 100

een top plaaaaaaaaaaaaaaaat

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Mauser1 op 25-09-2009 om 19:02u
Score: 80 / 100

Sterke plaat destijds nieuw fris geluid, ik heb hem grijs gedraaid en dat zegt genoeg, want veel cd releases vind ik echt niks
Productie niks mis mee, lekkere dubbel bass drum sound

Slayer - Divine Intervention
Reactie van Kees op 07-10-2009 om 20:10u
Score: 65 / 100

Vind het magere slayer plaat hoor....

Slayer - Divine Intervention
Reactie van SlayerNL op 18-09-2012 om 14:53u
Score: 95 / 100

Prima plaat, redelijk technisch ook nog wel. Killing fields heeft geweldig drumwerk!!! Dittohead is een fantastisch nummer.
Ben Slayer fan sinds 1983, en dit is wel een van de platen die ik nog geregeld draai....

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.