Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Nickelback - Dark Horse
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Nickelback - Dark Horse
Weinig kinderen worden door hun ouders met heavy metal opgevoed. De meeste metalfans van nu zijn grootgebracht met mainstream radio en mtv. Ze kwamen er als tiener door bands als AC/DC, Aerosmith, Bon Jovi, Guns N’ Roses, Linkin Park, Nickelback, Pearl Jam of het radiovriendelijke werk van Metallica achter dat ze van harde rockmuziek houden, om daarna pas in aanraking te komen met ‘echte’ metal. Het nieuwe album van Nickelback, Dark Horse, zal ongetwijfeld weer flink wat jongeren in de goede richting sturen.

Zo’n perfecte rocksong als How You Remind Me zal de Canadese band vermoedelijk nooit meer maken, maar de nieuwe single Gotta Be Somebody komt dicht in de buurt. Het is weer zo’n melancholische meezinger waar Nickelback groot door is geworden: een hoopvol nummer dat wisselt tussen zacht en een beetje harder, met een refrein dat zich direct in je hoofd vastzuigt alsof het een inktvis is. Het album bevat nog een aantal rustige nummers, tot en met een country song als afsluiter. Eigenlijk zijn er wat teveel rustpunten, maar gelukkig bestaat de andere helft van de tracks uit stevige, up-tempo nummers waar de hard rock liefhebber blij van wordt.

Luister maar eens naar de opener van Dark Horse. Met Something In Your Mouth trekt Nickelback lekker stevig van leer, zonder het sterke punt van dit viertal (de aanstekelijke melodieёn) uit het oog te verliezen. Ook Burn It To The Ground en Next Go Round behoren tot het meest heavy materiaal dat deze band heeft uitgebracht. Belangrijker nog is dat het niveau van de composities erg hoog ligt. Dat wekt nauwelijks verbazing als je weet dat het album is geproduceerd door Mutt Lange, die in het verleden al het beste wist te halen uit stevige rockers als AC/DC, Bryan Adams, Def Leppard en Foreigner.

Lange is een producent die een belangrijke stempel drukt op het geluid van de artiesten waar hij mee werkt en Nickelback is daarop geen uitzondering. De post-grunge sound van weleer is grotendeels ingeruild voor een jaren tachtig hard rock geluid. De achtergrond-koortjes uit Shakin’ Hands lijken zo van Def Leppard’s Hysteria te zijn geplukt. De teksten sluiten bij die sfeer aan, want zanger/gitarist Chad Kroeger put zijn inspiratie vooral uit het thema dat bij talloze hard rock bands (en bij de meeste mannen in het algemeen) centraal staat. Dat is jammer, want het beste nummer op deze cd (het aangrijpende anti-drugs relaas Just To Get High) bewijst dat Kroeger meer kan dan alleen over seks te praten.

Een foutloos album is Dark Horse derhalve niet. Toch zijn er weinig (hard) rock bands die dit jaar een betere plaat afleverden. Er zullen van deze Nickelback-cd wereldwijd weer miljoenen exemplaren verkocht worden en eigenlijk is dat geheel terecht. Als je je niet blindstaart op de gedachte dat dit geen ‘echte’ metal is en nog steeds met plezier luistert naar het soort muziek waardoor je ooit geïnteresseerd raakte in harde klanken, dan is Dark Horse gewoon een uitstekende plaat.

Tracklist:
1. Something In Your Mouth
2. Burn It To The Ground
3. Gotta Be Somebody
4. I’d Come For You
5. Next Go Round
6. Just To Get High
7. Never Gonna Be Alone
8. Shakin’ Hands
9. S.E.X.
10. Today Was Your Last Day
11. This Afternoon

Score: 85 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 17 november 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nickelback - Dark Horse
Reactie van benj op 17-11-2008 om 13:52u
Score: 85 / 100

Ben het helemaal eens met de review. Dit is de muziek waardoor je geintresseerd raakte in de hardere klanken. Verder vind ik nickelback altijd heerlijke muziek om bij auto te rijden

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Rinus op 17-11-2008 om 17:38u

Kan mij niet voorstellen dat er nog iemand op Nickekback zit te wachten.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Verritus op 17-11-2008 om 19:45u

Nickelback is een boyband met gitaren en heeft niks met de metal te maken waar ik naar luister en luisterde.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Old Mhb op 17-11-2008 om 20:49u

Niks verkeerd met Nickelback.

Maar ik ben het meer dan beu om reviews te lezen van groepen die niks met metal hebben te maken of met echte oerhardrock.

En ja, ik hoor sommige nummers van deze band en vergelijkbaren graag maar ik wil dan wel reviews lezen van mensen die meer into deze vorm van muziek zijn dan een diehard metalhead.

En niet van een poser !!!

Nickelback - Dark Horse
Reactie van iron_dennis op 18-11-2008 om 09:01u

Volledig mee eens. Nickelback heeft niks te zoeken hier. Toch denk ik dat hij ook in de Aardschok weer hoog in de lijstr zal staan. Helaas!

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Johan op 18-11-2008 om 16:11u
Score: 90 / 100

Eindelijk weer eens goede rock met inhoud. Just to get high is briljant, never gonna be alone en today was your last day zijn geweldig. Zowel muzikaal, alswel ook de lyrics.

Wie zegt dat dit een boyband is met gitaren heeft geen verstand van muziek en is veel te kortzichtig, omdat ie alleen maar naar onverstaanbaar geschreeuw van een stel mafkezen blijft luisteren.

Toppertje deze cd, waardige opvolger van all the right reasons

Nickelback - Dark Horse
Reactie van DickinBack op 18-11-2008 om 16:11u

Nickelback is geen muziek.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van verglas op 18-11-2008 om 16:27u
Score: 65 / 100

Ik heb altijd een zwak gehad voor Nickelback. Prachtige cd's hebben ze uitgepoept, maar deze..... Tsja... Op zich geen slechte cd, maar op de ballads hoor ik toch echt Def Leppard voorbij komen. Voor vele bands zou dat een groot compliment zijn, maar niet in het geval van Nickelback... Zij kunnen veel beter...

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Old Mhb op 18-11-2008 om 18:20u

Dat je Def Leppard voorbij hoort komen verwondert me niet. Toen Mutt Lange vrijwel tergelijketijd producer was AC / DC en Def Leppard schreven veel journalisten en was het de mening van menig fan dat die twee steeds meer op elkaar begonnen te lijken.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van DeathmetalTom op 18-11-2008 om 21:09u

Ballenzooi!
Ditchen die handel hiero en typex op die jaarlijstjes waar ie in staat die Nickelbackrommel.

Joe!

Nickelback - Dark Horse
Reactie van DirkGrijs op 19-11-2008 om 11:31u

Nee, zo horen niet op deze site. Ja, ik blijf het leuke muziek vinden. Ja, kortzichtige metalfans moeten een keer niet zo zeiken (valt toch op dat die mensen vooral in de death en black hoek gezocht moeten worden [DeathmetalTom, bijvoorbeeld])
Om de kortzichtige, 'echte' metalfans nog even te helpen met hun korte geheugen: nee, ze horen inderdaad niet op deze site.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van peetn op 19-11-2008 om 14:31u

NICKELEPPARD.........

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Hendrik op 20-11-2008 om 17:28u

ik heb geen idee of het album goed is of niet maar ik kan me compleet vinden in wat Gilbert zegt, Nickelback was een van de eerste rockbands (samen met guns 'n' roses en linkin park) die mij kennis lieten maken met dit soort muziek. En hoewel Guns 'n' Roses tussendoor nog draait in mijn cd speler ben ik lang uit deze bands gegroeid maar de zogenaamde echt metalfans moeten niet zeiken, want ik luister nu Decapitated, Behemoth, Amon Amarth ed. maar ik heb toch respect voor hen.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van David op 01-12-2008 om 08:48u
Score: 80 / 100

Het is zeker geen perfect album, maar zoals de reviewer al zegt, er is door de grote mensen niet veel beters uitgebracht dit jaar! Ik heb hem ook bestelt en ik moet zeggen dat het behoorlijk lekker klinkt.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Wout op 09-12-2008 om 20:35u

Die zanger klinkt alleen altijd alsof hij enorm hard moet schijten... of gekker gezegd aan het schijten geslagen is... Verder is de muziek inderdaad best wel leuk.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Ian op 09-01-2009 om 16:19u
Score: 90 / 100

Nickelback moet je niet zien als metal, Je moet het zien als Rock met een softe en een harde kant, Persoonlijk hou ik van de harde kant terwijl ik juist If today was your last day het beste nummer van het album vind, Maar eindelijk is er een review waar ik het wel mee eens ben ;)

Nickelback - Dark Horse
Reactie van Martijn op 28-01-2009 om 01:26u
Score: 25 / 100

Ben ik de enige die het een grote plaat vol met bagger vind? Ik vind het echt gruwelijk zonde van Nickelback. Volgens mij moesten van het platenlabel de verkoopcijfers nog hoger, want het is me allemaal veel te mainstream en poppy geworden.

Als Nickelback met de volgende plaat niet gruwelijk hard terug komt valt het voor mij onder de noemer vergane glorie. Pak bijvoorbeeld de albums Curb of The State erbij. Luister dan naar de nummers Curb, I Don't Have, Follow You Home en Where. Dat is pas mooi, gewoon lekker grof met een ruige stem en lekker rossen op gitaren.

In Dark Horse heeft Chad Kroeger volgens mij een trap in zijn noten gekregen van eerder genoemd platenlabel om meer te verkopen. De sound is veel te bewerkt, Chad heeft van zichzelf een ruige stem die Nickelback altijd karakter gaf. In Dark Horse is dat stukje sfeer helemaal weg. Dan nog de onderwerpen, want dit album is me echt te oversekst. Nou ben ik zeker niet het brave jongetje van de klas, in tegendeel, maar dit is gewoon strond- en strondirritant. Het lijkt erop dat Chad een flink sekstekort heeft opgelopen sinds All The Right Reasons. Misschien omdat de platenmaatschappij niet in zijn ballen geschopt heeft maar ze gewoon eraf getrokken heeft.

Mijn conclusie: dood- en doodzonde.

Nickelback - Dark Horse
Reactie van The M op 05-02-2009 om 19:29u
Score: 65 / 100

Ben door een vriend overtuigd dat Nickelback echt geen pussy gay mietjes band is en heb toch maar dit album een kans gegeven.

Tis stukken beter dan de crap die de monotone strot van Kroeger op de vorige albums uitstootte, zoals Savin Me en How You Remind Me.
Nummers als Something in Your Mouth en S.E.X zijn vocaal én instrumentaal van een vrij hoog niveau. Jammer dat Kroeger niet zoals de meeste artiesten een nummer heeft waar zijn vocals echt goed tot zijn recht komen. Zijn stem blijft een beetje achter de absoluut verbeterde instrumentale kwaliteiten van de overige bandleden.

Voor de up-tempo nummers een 75, door de wat suffe langzame nummers verlaag ik dit tot een 65.