Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Psycroptic - Ob(Servant)
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
Psycroptic - Ob(Servant)
Dit jaar zou de Tasmaanse deathmetalduivel Psycroptic weer diepe kuilen moeten draaien in het hete zand, die de huid van zowel blote als beschoeide voeten af doet bladeren. Kuilen, die de luisteraar met huid en haar moeten verslinden, verstikken en in uilenbalvorm weer uitspuwen. Kortom, de verwachtingen voor de opvolger van Symbols Of Failure zijn hier hooggespannen.

Groot is dan ook mijn deceptie als Ob(Servant) uiteindelijk zijn langverwachte entree uitgalmt. Mij nog steeds zalig wentelend in de zware klanken van de voorganger, schrik ik mij bijna een hoedje, als het betrekkelijk iele titelnummer de opening verzorgt. Een nerveuze, technische shuttlerun die begeleiding krijgt van een duimendik aanwezige ratel-snare en heerschap Peppiatt, die na elke bocht de toonhoogte en stemconditie omgooit. De gewichtige sound en technische beheersing zijn weer geschiedenis. Hallo overkill-progressie.
Met Ob(Servant) keert Psycroptic weer overduidelijk terug naar de onstuimige tijden van de twee eerste albums en schroeft men de technische druk nog eens goed op. Hoewel de riffs nog redelijk in het verlengde van die op Symbols Of Failure liggen, is er meer, veel meer ruimte voor diverse muzikale loopings, kurkentrekkers, pauzes en lanceringen. Een duidelijke(re) muzikale stempel.

Voor het stemgebruik van de frontman geldt eigenlijk hetzelfde. Grunten doet hij nog maar in beperkte mate, schreeuwen, krijsen, brullen en gillen worden op het nieuwe album grotendeels de bouwstenen voor zijn vocale bijdrage. Tijdens het nog overwegend lompe A Calculated Effort kan ik mijn hart nog ophalen, de rest van de nummers moet het helaas met minder stellen.

Voor de fans van het eerste uur is Ob(Servant) wellicht juist een verademing, daar de band weer overduidelijk op het beginformule stoelt. Ook de skills zijn wederom in orde. Een band als Psycroptic kan zich zo`n album in wezen best permitteren, ware het niet dat de distantiering van deathmetal in het voordeel van progressie steeds groter wordt. Een zet die van mij best begrip, maar geen goedkeuring kan genieten.

Tracklist:
1. Ob(Servant)
2. A Calculated Effort
3. Slaves Of Nil
4. The Shifting Equilibrium
5. Removing The Common Bond
6. A Horde In Devolution
7. Blood Stained Lineage
8. The Immortal Army Of One
9. Initiate

Score: 71 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 23 september 2008

Koop dit album in

Meer Psycroptic:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van fetuskiller op 23-09-2008 om 19:27u
Score: 6 / 100

Ik moet hier toch enigsinds tegenin gaan... Ik ben een Psycroptic-fan, en dan met name van de twee eerste albums (The Scepter Of The Ancients behoord tot mijn all time favorites), maar het nieuwe album kan me eigenlijk nog minder boeien dan het voorgaande Symbols Of Failure, en dan heb ik vooral moeite met de wat schorre stem van de 'nieuwe' zanger en de wat meer recht toe recht aan riffs. De eerste twee schijven waren juist op en top technisch en origineel, en dat mis ik een beetje bij de 'nieuwe' Psycroptic sound.

Maar misschien moet ik me er in het geval van Ob(servant) even overheen zetten, en de plaat nog een aantal keer goed luisteren.

Reactie van Grafhoer op 30-09-2008 om 16:07u
Score: 65 / 100

redelijk plaat, ik had er veel meer van verwacht, zeker van deze super muzikanten. Ik vind de zanger echt verschrikkelijk! en de productie is veel te iel voor death metal, om over de tikkerige bass-drums nog maar te zwijgen. Op het eerstegehoor een tegenvaller dus.