Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Scorpions - Humanity Hour 1
Jaar van release: 2007
Label: Sony/BMG
Scorpions - Humanity Hour 1
Een band als de Scorpions behoeft geen nader betoog; dik 25 albums en een icoon in de rockmuziek, dat is nogal een status waar je mee thuis kan komen. De heren vonden het tijd om te laten zien dat ze nog steeds het heilige vuur hebben, en togen naar Los Angeles om onder productionele leiding van Desmond Child (Kiss, Aerosmith) een nieuw album op te nemen. Ook schreef Desmond, samen met een horde (al dan niet gevraagd of spontaan toegelopen) songschrijvers, mee aan de nummers, waarvan men tot de slotsom was gekomen dat het tijd werd om een boodschap (net als indertijd bij Winds Of Change) te brengen over de toekomst van de mensheid.

Child wist de juiste mensen op de been te brengen om a) een mooi palet aan goede songs te schrijven en b) om het geheel modern, strak en vooral heavy te laten klinken. Daar hebben vooral de gitaren van geprofiteerd.
Wat direct opvalt is dat de band wat (nu-)metalinvloeden in dit album heeft verwerkt en dat komt de nummers grotendeels ten goede, alhoewel het me soms verveelde dat de gitaarlijn de zanglijn af en toe volgt. Ook hebben Klaus, Rudolf en Matthias, met behulp van de externe schrijvers, hun eigen efforts gedaan op compositorisch gebied en daar haal je best goed uit wie wát heeft geschreven.

Opener Hour 1 hakt er gelijk stevig in en zet de toon voor de gedachte achter het album. Matthias Jabs schreef o.a. We Were Born To Fly en heeft merkbaar wel eens naar Evanescence geluisterd. De power-ballad The Furure Never Dies is naar mijn mening dé meest geschikte singlekandidaat voor de hitlijsten; een gepolijst nummer met een meezingbaar refrein en een strijkorkestje er bij doet het altijd aardig, en is vanwege de melodielijn één van mijn favorieten. De band houdt ook nog vast aan zijn roots met de pompende, typische Scorpions-rocker You're Loving Me To Death en weet mij vervolgens met het zware 321 (wat een muur van gitaargeluid !!) flink te raken.
Slotnummer en single Humanity zou in Duitsland een grote hit kunnen worden; een pakkende melodie in marcheertempo (ik bedoel daar verder niks mee) met de slotboodschap aan de luisteraar.

Puike plaat, is mijn eerste gedachte na track 12. Er zit zelfs bij de Limited Edition nog een DVD bij met een weergave van het opnameproces, en zowaar een bonustrack. Die is volgens mij niet voor niets buiten de officiële tracklist gevallen. Engels spreken gaat de heren nog steeds niet best af, maar een kniesoor die daar nog op let.
Tegen diegenen die in het verleden de Scorpions gewaardeerd hebben maar de laatste jaren afhaakten kan ik zeggen dat ze dit album toch zeker maar eens moeten overwegen. De oudjes zijn nog steeds in vorm! Op naar Arrow !

Tracklist:
1. Hour 1
2. The Game of Life
3. We Were Born to Fly
4. The Future Never Dies
5. You're Lovin' Me to Death
6. 321
7. Love Will Keep Us Alive
8. Your Last Song
9. Love Is War
10. Rise Again
11. The Cross
12. Humanity

Score: 92 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 8 juni 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Scorpions - Humanity Hour 1
Reactie van Rinus op 08-06-2007 om 23:29u
Score: 60 / 100

Heb hem nu een paar keer gehoord. Kan me niet echt boeien.
Eind jaren 70, begin jaren 80 waren ze stukken beter.
Zou je met al die songwriters moeten concluderen dat ze weer in een creatieve impasse zitten.? Too old for rock 'n'roll?
Goede recensie. Alleen het cijfer is wat anders.
Met het gitaargeluid is met vlagen inderdaad niets mis mee.
De ballads zijn mi een schim van wat ze vroeger waren.

Scorpions - Humanity Hour 1
Reactie van old Mhb op 09-06-2007 om 19:34u

Oolt al es goed naar Blackout geluisterd ?

Scorpions - Humanity Hour 1
Reactie van Een Metalfan op 11-06-2007 om 14:26u

toch vreemd dat de oudere bands worden afgerekend op iets wat ze 10/20/30 jaar geleden hebben uitgebracht...Zowel Metallica,Slayer,Motorhead,Iron Maiden hebben hun Epos Maximus al lang uitgebracht,tijd voor iets nieuws dus...Het siert een band om iets nieuws uit te proberen...Bij sommigen lukt dit goed(Slayer etc),bij sommigen minder(Metallica...)
Naar mijn mening siert het een band om iets nieuws te proberen,zolang het maar niet een TE grote stijlbreuk is.

Scorpions - Humanity Hour 1
Reactie van Rinus op 11-06-2007 om 22:44u

Wat heeft Slayer als vernieuwing geprobeerd? Slayer is een wereldband, maar mi doen ze hun ding. Ik zie geen vernieuwing.
Hoewel Motorhead begin jaren 80 qua populariteit op het hoogtepunt was, vind ik de huidige Lemmy en co beter dan vroeger.
De grote vernieuwing hebben de scorpions mi geprobeerd met Eye to Eye.Scorpions - Humanity Hour 1
Reactie van yvo op 10-10-2007 om 14:27u
Score: 100 / 100

vanaf hun optreden op arrow, elke dag gedraaid. Love is War en Love Will Keep Us Alive, kei goed.... Ze zijn heel anders als in de jaren 80, maar who cares, als de muziek maar goed is

Scorpions - Humanity Hour 1
Reactie van PEETN op 25-01-2008 om 16:56u
Score: 90 / 100

gewoon goed,met een jaartje vertraging deze schijf aangekocht,met deze muziek wil ik oud worden

Scorpions - Humanity Hour 1
Reactie van Erik op 21-12-2009 om 17:28u
Score: 95 / 100

Ik heb dit album nu al een jaar of twee in m'n bezit en al tigkeer beluisterd en moet concluderen dat dit een klassieker is !!!