Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 19-09-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andrea Ferro (Lacuna Coil) - 49
  • Ian Gillan (Deep Purple) - 77
  • Joey Tempest (Europe) - 59
  • John Deacon (Queen) - 71
  • Marco Coti Zelati (Lacuna Coil) - 47
  • Michael Todd (Coheed And Cambria) - 42
  • Steve Grimmett (Grim Reaper)† - 63
  • Steven Sanders (Spoil Engine) - 46
Review

Summoning - Oath Bound
Jaar van release: 2006
Label: Napalm Records
Summoning - Oath Bound
En toen was er weer een nieuwe Summoning. Een hele geruststelling, want afgezien van de ‘archief-EP’ Lost Tales (2003) was het de laatste jaren angstaanjagend stil rond het Oostenrijkse duo. Bij wie moest ik anders zijn voor m’n o zo belangrijke ‘sferische bombastische Midden-Aarde metal’-fix?
Dan is er ineens een release datum voor een gloednieuw opus. De dagen willen maar niet om, maar dan vind ik toch eindelijk Oath Bound in de brievenbus. Simpele doch fraaie titel, schitterend artwork, de belofte van ongeëvenaarde sfeerbeelden… Ik heb er weer zin in.

Zoals vertrouwd komt ook dit album rustig op gang met een veelbelovende intro. Meteen is de typische Summoning-sfeer al present. Een gesproken passage over het duistere personage Melkor geeft aan dat, waar het Oath Bound betreft, de nadruk vooral op materiaal van het Silmarillion boek ligt. Het is een jaar of twee geleden dat ik me door dat meesterlijke boek heen werkte, maar na het luisteren van dit album krijg ik meteen zin om er weer aan te beginnen.

Het eerste volwaardige nummer, Across the Streaming Tide is min of meer een klassieke Summoning compositie. Qua sound ligt het nummer in het verlengde van Let Mortal Heroes Sing Your Fame, maar als je het nummer goed beluistert, kun je er niet om heen dat dit, wat betreft sfeer en onderliggende stijl, vooral teruggrijpt op de gloriedagen van het briljante Dol Guldur. Dit album behoort samen met Minas Morgul tot mijn favoriete werken van Michael en Richard’s eigenzinnige muzikale entiteit, dus wat dat betreft kan ik niet blijer zijn met Oath Bound.

Dan is het al tijd voor het nummer dat wat mij betreft het hoogtepunt van het album vormt: Mirdautas Vas. Een unieke compositie en misschien wel het meest epische nummer van de hand van Summoning. Gezongen in de zwarte taal van Mordor, gedreven door bombastische battle-drums en een trolse trombone, en doorspekt met het geluid van strijdhoorns en marcherende legers, krijg je echt het gevoel aanwezig te zijn bij de voorbereidingen voor de beslissende slag van één van de Era’s van Midden-Aarde. Een ontzettend goed nummer dat me herhaaldelijk kippenvel bezorgt, en qua stijl een unicum in de Summoning-discografie.

Might and Glory bevestigt het gevoel dat Oath Bound sterk verwijst naar Dol Guldur. Over het algemeen is er weer wat meer plaats voor interessante keyboardmelodieën en hebben de gitaren daarvoor iets aan speelruimte moeten inleveren. Opvallend aan dit nummer en het album in z’n algemeenheid is het gebruik van meerstemming zuivere zang, zoals dat ook al te horen was in afsluiter Farewell van het vorige album.

Hierop volgen weer twee uitstekende nummers, Beleriand en Northward, waarvan vooral de laatste met z’n bijna sprookjesachtige keyboardklanken en bombastische ritmische details erg gedenkwaardig is. Menegroth steunt juist weer wat meer op gitaar en de sinds Stronghold zo prevalente brass-instrumenten. De lange afsluiter Land of the Dead wordt getypeerd door aangename doch enigszins tragische melodieën, en het nummer komt middels grootse koorzang tot een hoogtepunt. Een klein beetje cheesy, dat wel, maar dat is nou eenmaal onderdeel van het concept.

Dertien jaar na de oprichting van de band, zeven jaar na mijn introductie tot de muziek, en dik vier jaar na de laatste langspeler weet Summoning nog steeds een speciale snaar bij me te raken. De eerste helft van het album is iets sterker dan de tweede helft, maar een zwakke track is niet te vinden. Oath Bound valt te omschrijven als de perfecte hybride van de ‘oude’ Summoning en meer recente ontwikkelingen. En laat dat nou juist zijn waar ik sinds Stronghold al op zat te wachten.

Tracklist:
1. Bauglir
2. Across the Streaming Tide
3. Mirdautas Vras
4. Might and Glory
5. Beleriand
6. Northward
7. Menegroth
8. Land of the Dead

Score: 95 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 31 maart 2006

Summoning - Oath Bound
Reactie van PietHein op 31-03-2006 om 12:40u

Duidelijk, deze moet ik hebben.

Summoning - Oath Bound
Reactie van arnibes op 31-03-2006 om 14:06u

Dat gaat me weer poen kosten.

Summoning - Oath Bound
Reactie van Hertog WJ op 31-03-2006 om 19:28u
Score: 5 / 100

Ik hb hem nog niet gekocht, dus ga ik hem in de toekomst misschien beter vinden(hopelijk). Maar ik vond het na de eerste keer luisteren toch een gigantische teleurstelling. Ik vind echt Stronghold en LMHSYF echt de beste albums, beter dan deze. Dit nieuwe album zou inderdaad een directe opvolger van Dol Guldur kunnen zijn. Het zijn de typische gitaarrifjes van de afgelopen 2 albums die ik echt mis. Maarja, over een jaar of 5 zien we wel weer.

Summoning - Oath Bound
Reactie van EricV op 05-04-2006 om 10:17u
Score: 95 / 100

Ik ben het volledig met je eens Patrick en je hebt een leuke onderhoudende recensie geschreven. Ik volg de band al sinds het prille begin (Lugburz) en ben altijd fan gebleven. Voorlopig kan ik weer voort, maar het moet niet weer een aantal jaren duren tot de volgende release....

Summoning - Oath Bound
Reactie van Mirkwood op 26-12-2006 om 18:48u
Score: 100 / 100

een van de beste cds ooit, en land of the dead is helemaal een geweldig nummer

Summoning - Oath Bound
Reactie van Metal Mike op 08-02-2007 om 23:22u
Score: 97 / 100

nooit gehoord! dit is de absolute top cd! ongelooflijk één van de beste cd's ooit en sowieso van 2006

Summoning - Oath Bound
Reactie van degenhard op 28-06-2007 om 13:50u
Score: 100 / 100

alweer een pracht album van summoning
egt een aanrader

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.