Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Lana Lane - Lady Macbeth
Jaar van release: 2005
Label: Frontiers Records
Lana Lane - Lady Macbeth
Kan symfonische rock straight-to-the-point zijn? In de wereld van Lana Lane wel. De met bekende keyboardspeler Erik Norlander getrouwde zangeres kennen we in Europa voornamelijk van kleine bijdragen aan Arjen Anthony Lucassen's projecten Star One en Ayreon. In Japan heeft Lana meer succes met haar solocarrière, die nu al een kleine tien jaar voortduurt.

Haar album van dit jaar, "Lady Macbeth", gaat niet geheel onverwacht over het bijna gelijknamige toneelstuk door William Shakespeare. Het conceptalbum is door een bonte verzameling muzikanten op verschillende locaties opgenomen en vervolgens gemixt door Norlander. Onder andere Kristof Gildenlöw (bas, Pain Of Salvation), Kelly Keeling (achtergrondzang, Michael Schenker, John Norum, Baton Rouge) en Ernst van Ee (drums, Helloïse) hebben een uitstekende bijdrage gedaan. De mix is daarentegen in de soep gelopen. Het geluid is hol, muzikanten lijken op 20 meter afstand van elkaar te staan, het is samengevat te duidelijk te horen dat het album in verschillende studio's opgenomen is. Zonde, zonde.

Manlief Erik heeft ook een stevige vinger in de pap gehad bij het arrangeren van de nummers, zijn herkenbare keyboardstijl neemt veelal het voortouw. De inspiratie moet op een laag pitje gestaan hebben. Alleen daarom zouden de zanglijnen van "The Dream That Never Ends" op die van "Keeper Of The Flame" kunnen lijken en bijna elk refrein dezelfde lange halen van Lane bevatten. Niet écht slecht, maar veel nummers lijken afgeraffeld en hadden een spectaculairdere opbouw kunnen hebben. Lana Lane's stem is echter wel op haar best. Het volle, zuivere, licht snerende stemgeluid paart uistekend met de stevige symfonische rock en past uitstekend bij het concept.

Op haar site lezen we onder het kopje "Other notables" dat ze Nederlands spreekt. Hopelijk vergeeft ze me deze gematigd positieve bespreking, of sterker, luistert ze naar de kritiek en gebruikt die om weer een ouderwets goed album neer te zetten. Maar och, de Jappen zullen het evengoed wel vreten.

Tracklist:
1. The Dream That Never Ends
2. Someone To Believe
3. Our Time Now
4. Summon The Devil
5. No Tomorrow
6. Shine On Golden Sun
7. The Vision
8. Keeper of the Flame
9. We Had the World
10. Dunsinane Walls

Score: 72 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 8 augustus 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van AORPOMPY op 18-08-2005 om 18:20u
Score: 85 / 100

Andermaal een knappe plaat van een fel ondergewaardeerde band (zie de score hier !).