Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-06-2020

Lana Lane - Gemini
Jaar van release: 2007
Label: Progrock Records
Lana Lane - Gemini
Naast de release van Hommage Symphonique van echtgenoot Erik Norlander komt ook Lana Lane met haar tweede echte cover cd, getiteld Gemini waarin ook zij de muzikale inspiraties uit haar verleden in een eigen jasje gegoten op cd heeft gezet. Lana weet zich omringd door een aantal vooraanstaande muzikanten zoals echtgenoot Erik, Kelly Keeling (Trans Siberian Orchestra, MSG, Baton Rouge), Tony Franklin (Blue Murder), Vinnie Appice (Dio, Black Sabbath), Mark McCrite (Rocket Scientists) en George Lynch (Dokken).
Een bont gezelschap dat toevalligerwijs allemaal in min of meer dezelfde leeftijdscategorie valt en dus is het geen verrassing dat de gekozen covers dateren uit de zestiger en zeventiger jaren.

Lana durft ver te gaan; naast covers van de wat meer voor de hand liggende bands (Moody Blues, Jefferson Airplane, Heart –overigens een schitterende uitvoering van Dream of the Archer !! ) komen ook bands als Cream, Pink Floyd en Foreigner voorbij.
De keuze van de Foreigner songs is op zijn minst opmerkelijk te noemen; war de liefhebber een I wanna know what love is zou verwachten, komt Lana met Starrider en Long long way from home op de proppen.

Opvallend feit is dat de covers uit onverwachte hoek een evenzo onverwacht goede uitvoering krijgen; tijdens de beide Cream-songs zie ik al voor me hoe George Lynch als hippie de ene na de andere frivole scheursolo uit zijn gitaar trekt. De Pink Moon-suite klinkt bekend maar verrast door het op een inventieve wijze inzetten van andere instrumenten dan in het origineel.
Favoriet op dit album voor mij is toch wel Moody Blues’ Nights in White Satin waarin Lana laat zien dat zij vocaal toch wel op eenzame hoogte staat (naast Heart’s Ann Wilson).
Persoonlijk hoop ik dat Lana ooit nog eens een duet met Ann opneemt, en dat, als er weer gecovered gaat worden, Rainbow’s Kill the King aan de beurt komt want een echte beuker zoals Stargazer op het 4 jaar oude Covers Collection-album ontbreekt hier helaas (maar dat was volgens de linernotes doelbewust).

Tracklist:
1. White Room (Cream)
2. White Rabbit (Jefferson Airplane)
3. Long Long Way From Home (Foreigner)
4. You Can Never Go Home (The Moody Blues)
5. Breathe Introduction (Pink Floyd)
6. Johnny Moon (Heart)
7. Breathe in the Air (Pink Floyd)
8. On the Run (Pink Floyd)
9. Time (Pink Floyd)
10. Breathe Reprise (Pink Floyd)
11. Dream of the Archer (Heart)
12. Starrider (Foreigner)
13. Sunshine Of Your Love (Cream)
14. Wooden Ships (Jefferson Airplane)
15. Nights in White Satin (The Moody Blues)

Score: 90 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 14 januari 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]