Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Ribspreader - Congregating The Sick
Jaar van release: 2005
Label: Karmageddon Media
Ribspreader - Congregating The Sick
Ja, waarde lezer, graait u de vlag maar weer uit de verstikkende duisternis van uw kelder/zolder/koelkast. Want ook anno 2005 laat Zweden zich weer horen. Oldschool death door de bocht, dus is het oppassen geblazen! Werden we vorig jaar nog op ijzersterke platen van Bloodbath en Grave getrakteerd, nu is het weer de beurt aan Ribspreader om de oldschool death te vertegenwoordigen in de lijst van nieuwe releases.

Ribspreader kan een beetje als het kleinere broertje van Bloodbath gezien worden. Wederom een project waar Dan Swanö de touwtjes stevig in handen heeft en dat hoor je dan ook goed. Zowel qua sound als qua productie is de Swanö-stempel goed waarneembaar wat Ribspreader al een karakteristiek trekje meegeeft.
Vorig jaar kwam het trio van Ribspreader (met de heer Swanö toen nog in de gelederen. Tegenwoordig beperkt hij zich enkel tot de mastering) rond deze tijd van het jaar met hun debuut "Bolted To The Cross". Een stevige blinker boordevol oldschool death. En nu is het alweer tijd om het nieuwe materiaal, gekoepeld met "Congregating The Sick", van dit productief project onder de loep te schuiven.

In feite verschilt "Congregating The Sick" niet hemelsbreed van de voorganger "Bolted To The Cross". Voor mensen die nog nooit van Ribspreader (en/of Bloodbath) hebben gehoord valt deze band te omschijven als één die groove, aanstekelijke riffs en vooral veel herkenbaarheid op een hoopje gooit en die vervolgens vrij nauwkeurig uitsorteert. Ribspreader laat bijna niets aan toeval over. Echt verrassend is deze band daarom ook niet te noemen. Desondanks mag het nieuwe album er zonder meer wezen.
In vergelijking met "Bolted To The Cross" is "Congregating The Sick" een tikkie diverser. Daar waar het debuut het gevecht tegen stagnering en continuïteit soms dreigde te verliezen is de recente Ribspreader-kinder iets wispelturiger. Het tempo is een beetje aangepast waardoor er meer ruimte voor variatie en wisselingen is. Nog altijd hoor je de kenmerkende groovy sound als de rode draad van de plaat maar op "Congregating The Sick" staat ieder nummer zonder meer zijn mannetje.

Wat ook opvalt is de productie. Deze keer legde Dan Swanö het overgrote deel van de werkzamheden in de gouden handen van Mieszko Talarczyk (R.I.P.) en dat heeft zo zijn uitwerkingen gehad op het geluid van "Congregating The Sick". De band klinkt feller, scherper en rauwer dan ooit tevoren!
Ook Roger Johansson heeft zijn vocale Ribspreader-aandeel naar een hoger niveau getild. Evenals de gitaren (met name de solo`s) klinken de grunts veel diverser en durven ze de nodige uitstapjes richting het onbekende te ondernemen.

Wat voor de rest totaal niet veranderd is is het oerlelijke artwork en de inhoud van de nummers. Nog altijd even ziek, bloederig, bot en genadeloos.

"Congregating The Sick" is dus op (vrijwel) alle fronten een ferme stap voorwaards. Wie het debuut van deze band al kon waarderen kan dit nieuwbaksel blind kopen, u zult er geen spijt van krijgen. Maar ook liefhebbers van andere Zweedse oldschool death doen er goed aan dit schijfje in gedachten (en gehoorkanalen) te prenten.

Tracklist:
1. Autopsy Obsessed
2. Morbid Reflections
3. Bleeding You Dry
4. Breeding Sickness
5. Dead To The World
6. Maggots (Fucking Maggots)
7. Worms Inside Your Coffin
8. Not Dead But Buried
9. The Crawling

Score: 79 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 2 mei 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ribspreader - Congregating The Sick
Reactie van Een_Metalfan op 03-05-2005 om 17:38u

Haha, dat artwork van die twee platen is juist briljant. Precies zoals het hoort te zijn! Klinkt wel geinig verder, maar eens zien of het iets is.