Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

James LaBrie - Elements of Persuasion
Jaar van release: 2005
Label: InsideOut Music

James LaBrie - Elements of Persuasion

Het is een druk jaar voor Dream Theater-vocalist James LaBrie: een Dream Theater zomerfestivaltour, een nieuw Dream Theater album in juni, maar ook een derde solo-album genaamd Elements of Persuasion met bijgaande tour. Centrale thema’s op dit album zijn de invloed van religie op de diverse facetten van het leven en veranderde bestaanscondities. Dat belooft wat.

Het is eigenlijk onvermijdelijk om vergelijkingen met Dream Theater te maken, want daar is James LaBrie toch voornamelijk bekend van. Daarnaast zijn enkele van de Dream Theater-klanken onmiskenbaar aanwezig op deze cd. Echter maakt LaBrie op dit album ook veel gebruik van de wat meer ‘industrial’-geöriënteerde muziek, wat zeker niet verkeerd is.

Meteen na de sterke opener Crucify, die vooral wat doet denken aan de wat hardere nummers van Awake krijgen we al wat te horen van deze industrial-klanken die nog vele malen terug zullen komen op Elements of Persuasion met als toppunt de knappe afsluiter Drained. Misschien wel mijn favoriete track van het album.

Een veelheid aan stijlen uit het (progressieve) rockspectrum gaat aan je oren voorbij tijdens het luisteren van Elements of Persuasion. Nummers die doen denken aan Dream Theater, de eerder genoemde industrial-achtige tracks en emotioneel beladen ballads. Het is waarlijk een potpourri aan muziek met als bindende factor de zang van James LaBrie. De nummers staan als een huis ontdaan van al teveel ‘progressieve’ opvulling, die je bij de laatste paar Dream Theater-albums veelvuldig tegenkomt.

Als enige minpunt zou ik echter toch de zang willen noemen, want op sommige gevoelige punten hoor je LaBrie vol passie zingen, maar klinkt het toch bijna even hard in de oren als tijdens de wat hardere stukken. Het volume van de zang lijkt hier en daar qua productie dus niet in orde te zijn. Daarnaast vind ik de beladen onderwerpskeuze van het album niet echt naar voren komen tijdens het luisteren, maar dat staat verder los van de muziek.

Voor Dream Theater-liefhebbers die verzot zijn op echte songs zonder intens gitaar- en drumgepiel, is dit de ultieme plaat. De prog-elementen zijn natuurlijk volop aanwezig, maar het geheel lijkt wat uitgebalanceerder te zijn dan hun latere werk. Persoonlijk doet Elements of Persuasion me nog het meest denken aan het album Awake van Dream Theater. Stevige afwisselende songs die allen met elkaar verbonden lijken te zijn en goed in elkaar zitten. Het zal spannend worden of Dream Theater’s nieuwe album deze Elements of Persuasion van hun vocalist dit jaar weet te evenaren of overtreffen.

Tracklist:
1. Crucify
2. Alone
3. Freak
4. Invisible
5. Lost
6. Undecided
7. Smashed
8. Pretender
9. Slightly out of Reach
10 Oblivious
11 In Too Deep
12 Drained

Score: 87 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 25 maart 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Aaaaaaarggggggh op 12-06-2005 om 18:01u
Score: 85 / 100

Ik was blij verrast want ik vind het een goed album!! Crucify heeft een geweldig refrein. Echt. Het verraste mij dat het album zo stevig is geworden, ben ik heel blij mee. Goede nummers meer kan ik niet zeggen, lekker om naar te luisteren. En de stem van LaBrie blijft geweldig