Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

James LaBrie - Static Impulse
Jaar van release: 2010
Label: InsideOut Music
James LaBrie - Static Impulse
De zanger van Dream Theater brengt zo nu en dan eens een soloalbum uit. James LaBrie probeerde het eens onder de naam Mullmuzzler, maar in 2005 bracht hij Elements Of Persuasion onder zijn eigen naam uit. Wel werkt hij steevast samen met keyboardspeler Matt Guillory. Zijn soloalbums zou je kunnen omschrijven als compactere versies van Dream Theater. Die vergelijking gaat echter niet op bij de nieuwe cd Static Impulse. Het blijft heavy en licht progressief, maar zo agressief en snel hebben we het niet eerder gehoord bij zowel James solo als Dream Theater.

Matt Guillory (tevens co-songwriter, maar vooral toetsenist en zeker geen gitarist) had zin in een lekker agressieve plaat en James LaBrie vond dat prima. Hij blijkt namelijk ook graag naar bands als Lamb Of God en Disturbed te luisteren. Het eindresultaat klinkt echter niet Amerikaans, maar gaat eerder richting Scandinavische metal zoals Soilwork en In Flames. Het wordt door het songwritersduo dan ook omschreven als Gotenburg metal. Wie had dat ooit gedacht van James LaBrie?

Naast de overbekende zuivere zangstrot van James horen we zo af en toe ook het gegrom van drummer Peter Wildoer (bekend van Darkane). De eindmix is gedaan door Jens Bogren in Zweden, die bijvoorbeeld ook Opeth heeft gedaan. Het is duidelijk, niets is aan het toeval overgelaten om de knaller te maken die James voor ogen had. Kwalitatief klinkt het songmateriaal als een klok. Het is een heuse achtbaanrit geworden. Wellicht dat daarom bewust het fragiele Coming Home voor het laatst is bewaard. De fans van bovengenoemde bands moeten Static Impulse zeker eens een luisterbeurt geven. Net als de fans van James LaBrie, want voor hen zou het zou wel eens te hard kunnen zijn.

Tracklist:
1. One More Time
2. Jekyll Or Hyde
3. Mislead
4. Euphoric
5. Over The Edge
6. I Need You
7. Who You Think I Am
8. I Tried
9. Just Watch Me
10. This Is War
11. Superstar
12. Coming Home

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 25 september 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Beaker op 25-09-2010 om 16:19u

Eens met de recensie, wat een plaat. Binnen DT vind ik James de zwakste schakel, nu totaal geen last van!
Wel wat slordigheden in de recensie, co-writer Matt Guillory is toetsenist, Marco Sfogli speelt (net als op Elements of Persuasion) gitaar.

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Eddy op 25-09-2010 om 16:20u
Score: 95 / 100

Zeg René, Matt is niet de gitarist hoor, maar de keyboardspeler ;-)

De gitarist komt wel uit Italie, dat klopt dan weer wel :P

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van René op 25-09-2010 om 19:26u

Oeh, dat is inderdaad erg slordig. Heb het meteen aangepast! Bedankt, oplettende lezers ;)

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van VaTeR op 25-09-2010 om 21:44u

Mooie CD, alleen jammer dat James LaBiel er op zingt....

Die gozer weet werkelijk elke cd te verprutsen.
Bah.

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Bastiaan op 25-09-2010 om 23:38u
Score: 80 / 100

Ja jammer he, dat James Labrie op zijn eigen soloalbum meezingt? Wie had dat verwacht?

Topplaat!

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van pos op 26-09-2010 om 11:13u
Score: 90 / 100

Briljante plaat. Heavy en melodie gaan erg mooi samen.

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Metaller op 26-09-2010 om 12:54u
Score: 95 / 100

Wat een heavy plaatje. Erg goede cd en Labrie is uitstekend op dreef!

Aanrader!!

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Damien op 28-09-2010 om 13:04u
Score: 81 / 100

Ik ben nog steeds geen fan van zijn stem, maar net als Dream Theater is dit muzikaal echt super!

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van pegel op 28-09-2010 om 21:05u
Score: 95 / 100

heavy plaatje plaatje van labrie lekker screams peter wildoer 95 punten zeker waard aanrader

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Rene op 29-09-2010 om 22:31u
Score: 90 / 100

Heerlijk album van Labrie.

Ook een must have voor DT fans denk ik.!

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Boskonijn op 05-11-2010 om 16:44u
Score: 90 / 100

Helemaal geweldig dit, al erg lang een trouw DT fan en heb zijn stem altijd mooi gevonden.
Hou ook wel van het wat meer zwaardere metal genre dus de screams vind ik een goede aanvulling.
Dit komt zeker weten bij mijn collectie:)

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van René op 15-12-2010 om 11:47u
Score: 9 / 100

eindelijk geen eindeloos gefreak wat DT wel doet, geweldig
nu DT nog terug naar het images and words niveau.

James LaBrie - Static Impulse
Reactie van Maurice op 21-03-2011 om 14:18u
Score: 80 / 100

Een fantastische cd, alleen jammer van die brulboei van een Wildoer die met zijn gegrunt alle nummers waar 'ie op meedoet om zeep helpt. Ik heb een bloedjehekel aan grunten, maar de laatste jaren sluipt dit verschijnsel helaas ook regelmatig binnen in mijn favoriete muziekgenre progmetal. Voor mij hoeft het niet.