Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  26 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chad Fisher (Armory) - 38
 • Eddie Van Halen (Van Halen)† - 67
 • Leszek "Les L. Kaos" Dziegielewski (Behemoth) - 52
 • Matthew Heafy (Trivium) - 36
 • Pablo González Sarre (Elfonía) - 45
 • Tom Keifer (Cinderella) - 61
 • Willie Adler (Lamb Of God) - 46
 • Wouter Huitema (Devious) - 39
Review

Iotunn - Access All Worlds
Jaar van release: 2021
Label: Metal Blade Records

Iotunn - Access All Worlds

“Het was voor ons een droom die uitkwam”, aldus Jesper Gräs. De gitarist van Iotunn heeft het over het toetreden van zanger Jón Aldará tot de vaste line-up van die progressieve metalband. Je mág dat ook gerust een droom noemen, want de zanger van de Faeröer beschikt over exceptionele kwaliteiten. Velen die hem voor het eerst horen zingen, zijn direct onder de indruk, zo bleek laatst bijvoorbeeld tijdens het Slay At Home-festival, waar één van zijn andere bands Hamferð acte de présence gaf.

Maar we gaan terug naar Iotunn, een formatie die bij de start in 2009 door de jaren zeventig geïnspireerde spacerock maakte. Daar hoor je nu niets meer van terug. Het is epische metal die je voorgeschoteld krijgt, met invloeden uit Noordse muziek, doom, black metal en melodeath. Fans van Enslaved, Borknagar, Insomnium en Green Carnation kunnen hier wel wat mee. Er zit ook wel iets van Ne Obliviscaris en Opeth in. De composities duren lang en zijn dynamisch. Ze wisselen tussen extreme metalpassages en atmosferische stukken.

Het is als het ware een ontdekkingsreis en dat sluit mooi aan bij het concept. Het fictieve verhaal gaat over een groep mensen die in de ruimte antwoorden voor problemen op aarde hoopt te vinden. De reizigers komen verschillende planeten, culturen en uitdagingen tegen. Die diversiteit hoor je terug in de vocale voordracht. Aldará, die het concept vormgaf, wisselt tussen gewone zang, extreme vocalen (grunts en screams) en zijn prachtige, theatrale stem. Met name die laatste categorie zorgt ervoor dat je aan de boxen gekluisterd zit.

Het is echter niet alleen de frontman die bovengemiddeld presteert. Luister eens naar de prachtige samenkomst van bas-, gitaar- en drumpartijen in Waves Below. Je komt oren tekort om alle fraaie harmonieën en tempowisselingen te absorberen. Het blijft niet bij die uitschieter, want ook het toegankelijkere The Tower Of Cosmic Nihinlity is een streling voor de oren. En wat te denken van de fantastische afsluiter, waarin alle sterke elementen nog eens terugkomen. Wat een fantastisch einde.

Iotunn is Oud-Noors voor het Deens jætte; reus of reusachtig in het Nederlands. Groots is de juiste term om dit debuutalbum van de Deense groep muzikanten te omschrijven. Het kwintet brengt op intrigerende wijze verschillende stijlen samen op een dynamische collectie composities die de eerste luisterbeurten uitnodigen tot herbeluisteren en pas na meerdere luisterbeurten hun geheimen prijsgeven. De doorzetter prijst zich gelukkig met deze groeiplaat, waarmee Iotunn zich in één klap verzekert van veel belangstelling binnen de extreme hoek van de progmetalwereld, en dat niet alleen vanwege, maar wel degelijk dankzij de exceptionele kwaliteiten van Jón Aldará.

Tracklist:
1. Voyage Of The Garganey I
2. Access All Worlds
3. Laihem’s Golden Pits
4. Waves Below
5. The Tower Of Cosmic Nihility
6. The Weaver System
7. Safe Across The Endless Night

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 15 maart 2021

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.