Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Everdawn - Cleopatra
Jaar van release: 2021
Label: Sensory Records

Everdawn - Cleopatra

Het Amerikaanse Everdawn werd in 2014 opgericht onder de naam Midnight Eternal. De symfonische metalformatie maakte onder die naam een ep (2015) en een full-length (2016). In 2019 ging het echter mis. Zangeres Raine Hilai zong de demoĺs in voor de tweede langspeler, maar de andere bandleden waren ontevreden over haar bijdragen. Daarop besloot de IsraŰlische frontvrouw de social media van Midnight Eternal over te nemen. De heren overwogen een rechtszaak, maar kozen uiteindelijk voor een naamsverandering.

Cleopatra is het eerste product onder de nieuwe naam. Bassist Mike LePond (Symphony X) is de bekendste naam in de line-up. Daarnaast bestaat het collectief uit drummer Dan Prestup (DeadRisen, Rivera/Bomma, Spider Rockets), gitarist/zanger Richard Fischer (Ashenveil, Operatika Element), toetsenist Boris Zaks (Ashenveil, Operatika Element, Rivera/Bomma) en zangeres Alina Gavrilenko (Haven Dream, Snowmaiden, Случайные Связи).

De nieuwe collectie songs is een flinke sprong voorwaarts. Producer Daniel Malsch en Dan Swan÷ (mastering) hebben aardig werk geleverd om het album een stuk voller en krachtiger laten klinken dan zijn voorganger. Toch is er wel wat aan te merken op het vanwege de keyboardpartijen die als een deken voor een wat vlak geluid zorgen. De sound is flink opgepoetst en de drumpartijen zijn kunstmatig. Het is echter allemaal een stuk professioneler en volwassener aangepakt dan voorheen. Het niveau van Therion, Nightwish en andere inspiratiebronnen wordt niet gehaald, maar Everdawn en het team van technici bieden wel degelijk voldoende kwaliteit voor de liefhebber van melodieuze metal.

Dat de langspeler meer impact dan zijn voorganger heeft, komt door de overtuigende bijdragen van de in Canada woonachtige, maar in Rusland geboren frontvrouw. De vierentwintigjarige zangeres is sopraan en geeft daarmee de muziek een veel symfonischer, chiquer en grootser karakter dan haar voorgangster. Ze heeft een groot bereik en wisselt goed tussen klassieke en moderne zang. De meest memorabele refreinen vind je in de zeer overtuigende opener Ghost Shadow Requiem, het rockende Stranded In Bangalore, het galopperende titelnummer en het catchy Heart Of A Lion. Ze gaat niet alleen de hoogte in, maar in het prima duet Your Majesty Sadness met Thomas Vikstr÷m van Therion raakt ze ook de lage noten.

Hoewel de composities in dienst van haar vocalen staan, laten ook de heren af en toe van zich horen. De ritmesectie zorgt samen met de primitieve old school riffs voor een degelijke powermetalbasis, waarbij de baspartijen goed te volgen zijn, maar de drumpartijen wat harder in de mix hadden mogen staan. Het zijn de melodieuze elementen die de boventoon voeren. Keyboard- en zangpartijen gaan fraai samen en zorgen met de harmonieuze gitaarleads voor een eenheid.

Hoewel het album overtuigend begint, prettig wegluistert en er professioneel gemusiceerd wordt, gebeurt er na de eerste vijf tracks niet veel spannends en is er niet veel afwisseling, waardoor het spook van inwisselbaarheid op de loer ligt. De songwriters spelen vooral op safe. De verschillende partijen volgen elkaar soms vrijwel blind (Infinity Divine, Riders Of The Storm, The Last Eden). Wat meer inventiviteit zou een hogere score opleveren. De knappe soloĺs in Ghost Shadow Requiem en Heart Of A Lion en het snelle gitaarloopje in Pariahĺs Revenge komen dan ook gelegen, net als het toetsenspel in Lucid Dream en het instrumentale Toledo 712 A.D., dat daar opeens de leiding neemt, terwijl het elders vooral voor een atmosferische laag zorgt.

Hoewel er dus wel wat aan te merken valt op Cleopatra en er nog wel ruimte voor verbetering is, is deze tweede full-length een flinke stap in de goede richting. Alina Gavrilenko toont zich beslist een aanwinst met haar grote bereik en aantrekkelijke zanglijnen. Wat meer inventiviteit in de songwriting en dynamiek in de productie kunnen deze band dat extra duwtje in de rug geven. De technische kwaliteiten zijn er, nu nog de puntjes op de i.

Tracklist:
1. Ghost Shadow Requiem
2. Stranded In Bangalore
3. Cleopatra
4. Your Majesty Sadness
5. Infinity Divine
6. Pariahĺs Revenge
7. Lucid Dream
8. Heart Of A Lion
9. Toledo 712 A.D.
10. Rider Of The Storm
11. The Last Eden

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 24 februari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]