Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Benediction - Scriptures
Jaar van release: 2020
Label: Nuclear Blast Records

Benediction - Scriptures

De wereld verandert snel, maar er zijn gelukkig nog dingen die bij het oude en vertrouwde blijven. Neem Benediction. Je kunt ervan op aan dat de Britse veteranen een herkenbare pot death metal voorschotelen. Het is weliswaar maar liefst twaalf jaar geleden dat de vorige reguliere studio-plaat Killing Music verscheen, maar op Scriptures lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

De formatie uit Birmingham komt namelijk met een strak ingespeelde plaat met karakteristieke tracks. Verwacht death metal van de oude school in een modern productiejasje. De drums zijn wat overgeproduceerd, maar hebben wel power. De bijdragen van de vijf heren zijn zeer definieerbaar, maar gelukkig niet té gepolijst.

Het draait vooral om de muur van riffs van het songwritersduo Darren Brookes en Peter Rew en die is massief en solide. Het album begint op dat gebied voortvarend met het snelle Iterations Of I en Scriptures In Scarlet. Eerstgenoemde belicht de death/thrash-kant (Massacre meets Slayer) en laatstgenoemde de hardcore/punk-kant (Napalm Death/Terrorizer). Daarna komt doom (inclusief melodie) aan bod in het wat minder overtuigende The Crooked Man. Ook later op de afspeellijst staan er tracks tussen die de aandacht niet vast kunnen houden. Enkele songs minder op de schijf zetten, was dan ook een betere keuze geweest.

Terug van weggeweest is de verstaanbare, extreme zang van Dave Ingram. De eenenvijftigjarige frontman nam vorig jaar na een afwezigheid van ruim twee decennia de positie achter de microfoon bij Benediction weer in. De ritmiek van zijn voordracht kan wat repetitief overkomen, maar past wel in het geheel. Zijn extreme zang is één van de vele elementen die de liefhebber van death metal uit de jaren negentig zal aanspreken op deze achtste full-length.

Verwacht namelijk geen vernieuwende klanken, maar banale en compacte composities die eer betonen aan de eerste platen van Massacre, Obituary, Bolt Thrower, Malevolent Creation en Benediction zelf. Het enige nieuwe is een nieuwe ritmesectie is, bestaande uit bassist Dan Bate (Omicida, ex-Absolva, ex-Monument) en drummer Giovanni Durst (Monument, Omicida). Hoewel de nieuwkomers in dienst van de nummers spelen, staat in het groovende In Our Hands, The Scars het basspel op de voorgrond. Ook het slagwerk van de Italiaan trekt de aandacht, zoals in Embrace The Kill. Zowel Bate als Durst maakt een degelijke indruk.

Dat doet het album als geheel ook. Het is nergens vernieuwend, maar ook nergens ondermaats. Gewoon een fijne pot old school death metal zoals het hoort; zoals een grote groep fans van die stijl wil dat het gemaakt wordt. Het Asphyx-achtige We Are Legion en The Blight At The End tonen bijvoorbeeld aan hoe effectief een band kan zijn met eenvoudige riffs. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Welkom terug, Benediction.

Tracklist:
1. Iterations Of I
2. Scriptures In Scarlet
3. The Crooked Man
4. Stormcrow
5. Progenitors Of A New Paradigm
6. Rabid Carnality
7. In Our Hands, The Scars
8. Tear Off These Wings
9. Embrace The Kill
10. Neverwhen
11. The Blight At The End
12. We Are Legion

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 31 oktober 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]