Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-11-2020

Kingnomad - Sagan Om Rymden
Jaar van release: 2020
Label: Ripple Music

Kingnomad - Sagan Om Rymden

Sagan Om Rymden, Zweeds voor ‘de sage van de ruimte', is de titel van het derde album van Kingnomad. Alle platen van de Zweden zijn uitgebracht via Ripple Music. Op dit Amerikaanse label, waarbij vooral veel stoner/doombands zijn aangesloten, is Kingnomad een beetje een vreemde eend in de bijt. De muziek van Kingnomad is namelijk veel meer gestoeld op de psychedelische muziekscene uit de jaren zeventig.

Kingnomad is een eigenzinnige band die duidelijk zijn eigen koers wil volgen. Toch komt het talent op de vorige platen niet altijd even goed maar boven. Waar de songs op de voorgangers soms te vrijblijvend en mak klinken, zijn de composities op Sagan Om Rymden wel avontuurlijk en boeiend. De invloeden uit de metalhoek zijn nauwelijks aanwezig. Er zijn nog wel wat stevige gitaarriffs en solo’s te bespeuren, maar de songs zijn doordrenkt van psychedelica en zijn meer gebaseerd op folkmuziek.

Er is hoorbaar veel aandacht besteed aan de vocalen, toch wel één van de zwakke punten van de vorige albums. Niet alleen de melodielijnen zijn veel sterker, maar ook de vocalen zelf zijn beter verzorgd. Zanger Mr. Jay heeft nog steeds een wat beperkte stem, maar doordat de songs rustiger van aard zijn, maakt hij veel gebruik van zijn cleane vocalen, die erg mooi klinken.

Het songmateriaal op Sagan Om Rymden is uiteenlopender dan op de vorige albums. Zo waagt de groep zich aan Midden-Oosten-achtige klanken en ritmes in Multiverse en folk in The Fermi Paradox. Ook maakt de groep veel meer gebruik van keyboard- en orgelpartijen en aanvullende percussie. Het zijn kleine dingen die de songs een eigen karakter meegeven. Die aandacht voor details zorgt ervoor dat de composities nu echt een kop en een staart krijgen.

In mijn review van de vorige plaat The Great Nothing sloot ik af met de opmerking dat ik het gevoel had dat de band nog niet is waar deze wil zijn. Met deze nieuwe plaat is de potentie van Kingnomad eindelijk tot uiting gekomen. Dit is namelijk een heerlijke plaat met uiteenlopende songs. Dat de Zweden nog verder afdwalen van het metalpad moet je dan maar op de koop toenemen. Met Sagan Om Rymden krijg je er een prachtige psychedelische plaat voor terug.

Tracklist:
1. Omniverse
2. Small Beginnings
3. The Omega Experiment
4. Tillbakablick / The Usurper King
5. Multiverse
6. The Fermi Paradox
7. The Creation Hymn
8. On The Shoulders Of Giants
9. The Unanswered Question

Score: 83 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 11 september 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]