Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Sinner - Santa Muerte
Jaar van release: 2019
Label: AFM Records
Sinner - Santa Muerte
De Duitse muzikant Mat Sinner is drukker dan ooit. In Nederland kennen we hem vooral van Primal Fear en Sinner. In eigen land is hij de laatste jaren ook verantwoordelijk voor het rondreizende spektakel Rock Meets Classic. Elk voorjaar stelt Mat een begeleidingsband samen om met een orkest rockklassiekers ten gehore te brengen. Hij weet daarbij altijd grootheden te strikken zoals Deep Purple-zanger Ian Gillan, Status Quo-frontman Francis Rossi en Alice Cooper. Het is dan ook een groot succes en inmiddels de grootste bron van inkomsten voor Mat. Zijn andere bands hoeven daar gelukkig niet onder te leiden. Primal Fear heeft een nieuwe release in de planning voor 2020 en Sinner komt met het kersverse Santa Muerte op de proppen.

Het is haast ongelofelijk, maar voor het eerst sinds de oprichting van de band in 1982 wordt er uitstekend gezongen op een Sinner-album. Mat Sinner is een prima zanger, maar niemand heeft hem ooit kunnen betrappen op hemelse uithalen. Dat we ze toch horen op Santa Muerte, komt door de Italiaanse zangeres Giorgia Colleluori. Ze doet sinds een paar jaar mee aan Rock Meets Classic en Mat besloot haar ook in te lijven bij Sinner. Bovendien heeft ze samen met Fabio Lione (Rhapsody) in 2016 een album onder de noemer Eternal Idol uitgebracht. Die band heeft ze inmiddels verlaten.

Colleluori neemt op Santa Muerte de helft van alle zangpartijen voor haar rekening. De vlugge opener Shine On wordt volledig door haar ingezongen en dat doet ze met verve. Regelmatig deelt ze de zang met Mat, zoals in de typische Sinner-songs The Wolf en de titeltrack. De toevoeging van een zangeres zorgt in een klap voor de broodnodige variatie die voorheen nog wel eens miste. Bovendien krijgen we met Death Letter en Misty Mountain twee bluesrocknummers voorgeschoteld, met een sterke hoofdrol voor Colleluori. Sinner heeft vaker de blues gespeeld, maar niet zo puur als in deze songs.

Het moge duidelijk zijn dat Santa Muerte geen typisch Sinner-album is geworden. De band wist altijd degelijke hardrockplaten te maken die uiterst professioneel in elkaar steken. Maar echt bijzonder werd het nooit. Santa Muerte is in dat opzicht een hoogtepunt in de lange discografie van Sinner. Zelfs zonder zangeres zou het een van de betere albums zijn geweest. Het stampende Last Exit Hell en het snelle, Thin Lizzy-achtige The Ballad of Jack zijn van bovengemiddelde kwaliteit.

Met Primal Fear weet Mat Sinner altijd wel hoogstaande platen te maken. De degelijkheid van Sinner namen we daarom altijd maar voor lief. Maar Santa Muerte is de eerste release in jaren die zich kwalitatief gezien kan meten met een Primal Fear-album. Deze zal ik nog regelmatig met plezier opzetten.

Tracklist
1. Shine On
2. Fiesta Y Copas
3. Santa Muerte
4. Last Exit Hell
5. What Went Wrong
6. Lucky 13
7. Death Letter
8. Craving
9. The Wolf
10. Misty Mountain
11. The Ballad of Jack
12. Stormy Night

Score: 84 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 5 september 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]