Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

NorthTale - Welcome To Paradise
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records

NorthTale - Welcome To Paradise

Het curriculum vitae van de mannen achter NorthTale is indrukwekkend. Gitarist Bill Hudson (Circle II Circle, Trans-Siberian Orchestra) trekt de kar en krijgt daarbij hulp van zanger Christian Eriksson (ex-Twilight Force) en drummer Patrick Johansson (ex-Yngwie Malmsteen). Bassist Mikael Planefeldt en toetsenist Jimmy Pitts maken het kwintet compleet. Het doel van de groep is om melodieuze power metal te maken in het straatje van Helloween en Hammerfall.

Het tempo op het debuutalbum Welcome To Paradise ligt dan ook redelijk hoog. De titelsong en de eerste single Higher doen het goed met een fris, energiek geluid. Tegelijkertijd klinkt NorthTale's muziek direct bekend in de oren. Van enige verrassing of originaliteit is dan ook amper sprake. Dat de heren hun instrumenten beheersen, bewijzen zij met het aansprekende Time To Rise, dat een aantal aardige gitaarpartijen bevat, en Shape Your Reality, dat doet denken aan de beginjaren van Helloween. Het klinkt allemaal zeer solide met een gedegen ritmesectie, energiek spel en typische powermetalvocalen.

Ondanks dat frisse en enthousiaste spel, slaat op den duur de verveling toe. Het is muziek waarvan we het meeste al eens hebben gehoord. De heren van NorthTale proberen te veel te klinken als hun helden en vergeten daarbij de aangename melodieën te voorzien van iets eigens. Zelfs het stemgeluid van Christian Eriksson is karakteristiek voor wat je verwacht na het lezen van de bandbiografie. Wellicht dat dertien nummers, waarbij de ballad Way Of The Light wordt benoemd als bonustrack, simpelweg te veel van het goede is.

De tweede helft van het album doet niet onder voor de eerste helft, maar de songopbouw, de overgang van coupletten naar refreinen, de modulaties en zelfs de solo's klinken als meer van hetzelfde. Het kundige, Stratovarius-achtige If Angels Are Real klinkt op zichzelf bijzonder prettig, maar het verrast niet meer na al het voorgaande. Welcome To Paradise is dan ook een degelijk gemusiceerde plaat, maar NorthTale mist vooralsnog een sterk eigen, onderscheidend gezicht.

Tracklist:
1. Welcome To Paradise
2. Higher
3. Follow Me
4. The Rhythm Of Life
5. Time To Rise
6. Way Of The Light (Bonustrack)
7. Shape Your Reality
8. Everyone's A Star
9. Siren’s Fall
10. Bring Down The Mountain
11. Playing With Fire
12. If Angels Are Real
13. Even When

Score: 73 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 2 augustus 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]