Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Carnifex - World War X
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records
Carnifex - World War X
Ik leef niet snel toe naar de releasedatum van een album, maar in dit geval was ik toch wel erg benieuwd. Carnifex brengt met World War X zijn zevende langspeler op de markt. De deathcore-fans kijken al langer uit naar dit nieuwe materiaal. Vanaf begin juli is die spanning in beperkte mate gereduceerd door het uitbrengen van twee nummers. De gastbijdrage in één van deze nummers deed de spanning nog verder oplopen. Het artwork verraadt dat de mannen uit San Diego wederom weinig positiefs te melden hebben. Niets blijkt minder waar te zijn.

Carnifex liet vorig jaar op de ep Bury Me In Blasphemy al een grotere flirt horen met black metal. Die lijn is verder doorgetrokken en subliem verfijnt. Als de machinegeweren en de helikopters zijn uitgeraasd tijdens de intro, horen we een mix van symfonische black metal en deathcore ('blackened deathcore'). Een moordend tempo en ratelende dubbelbas-drums gaan van start en stoppen pas wanneer het album is afgelopen. De boog staat continu op spanning en er is geen ruimte om op adem te komen. Daar is ook helemaal geen behoefte aan. Het bombastische Visions Of Atlantis groovet en hakt dat het een lieve lust is. Dat deathcore niet helemaal de rug is toegekeerd, blijkt uit het iets vlakkere, maar eveneens strakke This Infernal Darkness en het zagende Eyes Of The Executioner, dat een geweldige eindknal voor de luisteraar in petto heeft. Dat moet een garantie zijn voor blauwe plekken tijdens optredens. Als het die knetterharde moshpassages niet zouden zijn, is het overtuigende stemgeluid van Scott Lewis wel doorslaggevend. Een strot die absoluut is meegegroeid met de muziek.

Alsof het allemaal nog niet overtuigend genoeg is, verzorgen Alissa White-Gluz (Arch Enemy) en sologitarist Angel Vivaldi een gastbijdrage. No Light Shall Save Us is een geweldige, melodische deathmetaltrack inclusief een passende gitaarsolo. Die solo’s horen we overigens vaker op World War X. Het een-tweetje pakt prima uit en dat geldt ook voor de heerlijke, vlotte gitaarskills van Angel Vivaldi tijdens de doordrammer All Roads Lead To Hell. Het maakt deze nummers uitdagender, maar qua niveau absoluut niet beter of minder dan het overige materiaal. Brushed By The Wings Of Demons en het experimentele By Shadows Thine Held laten horen dat Scott Lewis en zijn manschappen de vaardigheden zelf ook meer dan goed beheersen.

Dat zegt veel over de prestatie van Carnifex. Waar de Amerikanen in de begindagen nog een berg stront over zich heen kregen, rekenen ze nu definitief af met de betweters van toen. Carnifex laat met World War X een innovatievere vorm van zichzelf horen en klimt daarmee omhoog op de kwaliteitsladder. Ik ben erg benieuwd welke band in dit genre het niveau nog kan overtreffen dit jaar.

Tracklist:
1. World War X
2. Visions Of The End
3. This Infernal Darkness
4. Eyes Of The Executioner
5. No Light Shall Save Us (ft. Alissa White-Gluz)
6. All Roads Lead To Hell (ft. Angel Vivaldi)
7. Brushed By The Wings Of Demons
8. Hail Hellfire
9. By Shadows Thine Held

Score: 88 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 1 augustus 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]