Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Employed To Serve - Eternal Forward Motion
Jaar van release: 2019
Label: Spinefarm Records
Employed To Serve - Eternal Forward Motion
Als je voorkeur uitgaat naar een portie knetterharde metal(core), dan ben je bij Employed To Serve aan het juiste adres. De Britten mogen dan nog redelijk nat achter de oren zijn, dit gezelschap laat niet met zich sollen. Het meest recente The Warmth Of A Dying Sun verscheen in 2017 en nu komt de band met opvolger Eternal Forward Motion op de proppen. Vorig jaar wist Employed To Serve een goede indruk te maken tijdens Complexity Fest, waar Justine Jones met haar vocalen een flinke vinger bij in de pap had.

Dat de koek zeker nog niet op is, blijkt als Eternal Forward Motion na een korte intro van start gaat. Een verpletterend begin leidt eenenveertig minuten ademontnemende metalcore in. Het swingt, beukt, duwt en trekt je als luisteraar alle kanten op. Het uitstekende, technische gitaartandem zoekt continu de grens op maar weet een interessante en beklijvende indruk te maken. De woeste moshpassages in Beneath It All en het uptempo Dull Ache Behind My Eyes gaan erin als een Engels ontbijt na een zware zaterdagnacht. Tijdens dit alles schreeuwt Justine wederom haar longen uit haar lijf. Dat klinkt, mede door de prima muzikanten om haar heen, agressief en beklemmend in n. Het rauwe, cleane stemgeluid en de productie doen denken aan bands uit de Long Island-scene.

Dat het dezelfde vocaliste is die op Eternal Forward Motion tevens de zwakste schakel blijkt te zijn, horen we op een pijnlijke manier terug tijdens het begin van Harsh Truth. Er is een gebrek aan variatie en het bereik is karig. Op de momenten dat de instrumenten naar de achtergrond verdwijnen, valt Justine hier toch wel door de mand. Ook de uitgebalanceerde afsluiter Bare Bones On A Blue Sky laat zich perfect lenen voor andere toonhoogtes, maar dat zit er helaas niet in. Gelukkig krijgt de zangeres regelmatig de vocale ondersteuning van gitarist Sammy Urwin. Zijn bijdrage is absoluut van meerwaarde. Al met al zet Employed To Serve met Eternal Forward Motion een sublieme prestatie weg. De hakkende grooves en de smerige slamparts in Suspended In Emptiness, Reality Filter en Owed Zero laten deze smet weer net zo snel verdwijnen.

Zodoende is het vervolg op Warmth Of A Dying Sun een ruime stap voorwaarts. Een lekker brute stampplaat die niet snel zal vervelen en eigenlijk met elke luisterbeurt beter bevalt. De komende tour gaat ongetwijfeld veel nieuwe fans opleveren. Afgaande op het nieuwe materiaal, is dat meer dan verdiend en kunnen we wachten tot Employed To Serve langzaam zijn weg omhoog zal vinden. Als Justine dan ondertussen aan haar vocale kunsten werkt, ligt er een mooie toekomst in het verschiet.

Tracklist:
1. Eternal Forward Motion
2. Beneath It All
3. Dull Ache Behind My Eyes
4. Harsh Truth
5. Sore Tooth Win
6. Force Fed
7. We Forgot You
8. Suspended In Emptiness
9. Reality Filter
10. Owed Zero
11. Bare Bones On A Blue Sky

Score: 87 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 15 juni 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]