Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-05-2020

Heart Of A Coward - The Disconnect
Jaar van release: 2019
Label: Arising Empire
Heart Of A Coward - The Disconnect
Het Londense Heart Of A Coward heeft afgelopen jaar zijn tienjarig bestaan mogen vieren. The Disconnect is de vierde plaat van een band die na de oprichting al snel te maken kreeg met enkele belangrijke wisselingen in de bezetting. Inmiddels is ook zanger Jamie Graham uit beeld verdwenen en vervangen door Kaan Tasan. Saillant detail is dat geen van de originele leden nog deel uitmaakt van Heart Of A Coward.

Niet geheel verwonderlijk dus dat daarmee ook het geluid is veranderd ten opzichte van debuutalbum Hope And Hindrance (2012). Het zware, neerslachtige karakter is in de koelkast gezet en daarvoor in plaats horen we een zuiver en melodischer geluid. Tijdens het uitstekende Drown In Ruin en Collapse hoor je overduidelijk dat Heart Of A Coward in de afgelopen jaren op tour is geweest met bands als As I Lay Dying, Caliban, Thy Art Is Murder en Suicide Silence. De moderne metalcore ligt gemakkelijk in het gehoor en is netjes binnen de lijntjes ingekleurd. In Culture Of Lies weet Heart Of A Coward te imponeren met een refrein dat lekker blijft hangen en waarin goed hoorbaar is dat er al een echt collectief in de studio heeft gestaan. De acceleraties in tempo, het afwisselende gitaar- en drumwerk en de zuivere vocalen van Kaan maken dat het één van de favorieten is van dit album.

De hoge uithalen van de nieuwe vocalist zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt. Richting het einde komt er instrumentaal namelijk wel enigszins de klad in. Slechte nummers zijn er niet te vinden op The Disconnect, maar het algehele contrast had groter mogen zijn. Zo horen we in de strakke uitvoering van Suffocate en Parasite djent-invloeden, maar pakt Heart Of A Coward niet echt door en is ervoor gekozen om op veilig te spelen. Dat doorpakken gebeurt wel tijdens afsluiter Isolation, dat het live prima zal doen. Het is een echte meezinger waarin de Britten nét even anders uit de hoek komen. De fade out is een doodzonde en doet het nummer tekort. Diezelfde overbodige fade in en outs horen we overigens vaker terug.

Met The Disconnect laten de mannen horen dat een geheel nieuwe line-up zeker geen reden hoeft te zijn om een modderfiguur te slaan. De eerste helft van het album bevat enkele prima nummers, maar richting het einde zakken de aandacht en interesse weg. De grijze middenmoot weet Heart Of A Coward te ontstijgen, maar de ware identiteit vinden, zal de kwaliteit absoluut ten goede komen.


Tracklist:
1. Drown In Ruin
2. Ritual
3. Collapse
4. Culture Of Lies
5. In The Wake
6. Senseless
7. Return To Dust
8. Suffocate
9. Parasite
10. Isolation

Score: 72 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 10 juni 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]