Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Beast In Black - From Hell With Love
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records

Beast In Black - From Hell With Love

Zo'n anderhalf jaar zit er tussen het debuutalbum Berserker van Beast In Black en deze tweede schijf: From Hell With Love. Niet heel lang. Zeker niet wanneer je nagaat dat Anton Kabanen en zijn mannen bijna constant op tournee zijn geweest. Kabanen maakt heavy metal doorspekt met popmuziek en muzikale referenties aan de jaren tachtig. Het is een aanstekelijke mix die zijn vorige band Battle Beast geen windeieren heeft gelegd en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij op dezelfde manier doorgaat. Toch is dit nieuwe From Hell With Love een kleine breuk met het debuut.

De twee lauwe, generieke singles (Sweet True Lies en Die By The Blade) die de afgelopen maanden zijn verschenen, wisten nog niet te overtuigen. Dat was een jaar geleden wel anders met de allereerste single Blind And Frozen (2017). Sweet True Lies is een soort ode aan Bon Jovi, maar klinkt zo cliché, dat het nummer na een halve luisterbeurt al volledig is uit te stippelen. Die By The Blade doet het wat beter, maar geldt als een standaard Kabanen-nummer. De midtempo song opent met een keyboardintroductie, waarna Yannis Papadopoulos begint met een liefdevolle zanglijn, vervolgens langzaam zijn raspende strot op scherp zet en volop brult tijdens het refrein.

Het is pakkende, uitgestippelde en zeer gebalanceerde muziek volgens het boekje met een hoog meezinggehalte. De stijl ligt in het verlengde van Sabaton, Powerwolf, uiteraard Battle Beast en doet ook wel wat aan Nightwish denken. Grote experimenten worden vermeden en het klinkt aan alle kanten gelikt en degelijk geproduceerd. Zelfs de ruwe randjes klinken ingestudeerd en perfect getimed. Dat laatste geldt ook voor de (elektronische) effecten die de nummers opleuken. Metal met een poprandje, zo je wil.

Weinig nieuws onder de zon, maar als geheel is From Hell With Love een stuk popperiger dan het debuut. Berserker viel juist in positieve zin op, doordat het teruggreep op de ruigere stijl van de oudste Battle Beast-albums. Van die koers wordt afgeweken en deze tweede schijf klinkt meer als de popmetal die de oud-collega’s van Battle Beast heden bezigen met veel ruimte voor de toetsenpartijen (No Surrender) en pompeuze, bombastische effecten (Unlimited Sin). De kleine verandering van koers moet ook niet overdreven worden, want wanneer het debuut je bij de lurven greep, zal dat met deze plaat niet anders zijn.

Er valt genoeg te ontdekken op From Hell With Love. Neem bijvoorbeeld het grootse Unlimited Sin, dat met een over-the-top-thema en dito refrein bijzonder aanstekelijk werkt. Het is een raadsel waarom er niet voor dat energieke stuk muziek is gekozen als single. Datzelfde geldt voor het puike titelnummer, de Bonnie Tyler-achtige songs Cry Out For A Hero en True Believer. Stuk voor stuk songs met ballen die vele malen aansprekender zijn dan wat er tot op heden voor handen was van deze tweede schijf.

Ondanks dat de populaire invloeden groter zijn dan ooit, betekent dat niet dat er niks te headbangen valt, want de uptempo opener Cry Out For A Hero krijgt dat eenvoudig voor elkaar. De kwaliteit van de songs is over het algemeen wisselend met werk dat clichématig klinkt (This Is war en Heart Of Steel), maar het nog altijd aardig doet, tegenover spetterende knallers zoals No Surrender en de titelsong. From Hell With Love stelt als album in ieder geval niet teleur.

Tracklist:
1. Cry Out For A Hero
2. From Hell With Love
3. Sweet True Lies
4. Repentless
5. Die By The Blade
6. Oceandeep
7. Unlimited Sin
8. True Believer
9. This Is War
10. Heart Of Steel
11. No Surrender

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 9 februari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]