Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Beast In Black - Berserker
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records

Beast In Black - Berserker

Het zal je maar gebeuren: net een derde plaat uit en vervolgens uit je eigen band ontslagen worden. Dat is het lot van Anton Kabanen, de voormalig bandleider en schrijver van het Finse Battle Beast. In 2015 verliet hij Battle Beast wegens (creatieve) meningsverschillen die niet te overbruggen waren. Kabanen liet het er niet bij zitten en begon een nieuwe band: Beast In Black. Hiermee wil hij zijn muzikale visie voortzetten en dat is te horen, want ondanks dat hij een andere groep muzikanten rond zich heeft weten te verzamelen, klinkt Berserker als een voortzetting van Battle Beast van voor de splitsing.

De plaat opent dan ook met het typische Beast In Black, dat wordt ingeluid met galopperende gitaren en een flinke oerschreeuw. De raspende tweede stem van Kabanen zelf heeft ook weer een prominente rol. Dit voelde op de meest recente Battle Beast-uitgave toch wel als een breuk met de traditie, maar is bij de directe concurrent dus teruggekeerd. Concurrent is wellicht een te groot woord, maar het is duidelijk dat Beast In Black uit hetzelfde vaatje tapt. Net als bij Kabanens voorgaande band wordt er teruggrepen op de metal en popmuziek uit de jaren tachtig en wordt dit gegoten in een modern jasje. Dit levert aangename, toegankelijke en buitengewoon aanstekelijke metaltracks op, maar ook een nummer als Crazy, Mad, Insane, dat meer lijkt op een metalvariant van italopop. Wellicht dat het voor sommige rockers te zoetsappig is, bijvoorbeeld de romantisch aangelegen single Blind And Frozen, maar daartegenover staat dan weer het ruige Zodd The Immortal.

Het album is enigszins geïnspireerd door de Japanse anime/manga Berserk en dat laat zich weerklinken in de teksten over episch grote zwaarden, mannelijke gevechten en ruwe heldenkracht. Op zich verschilt het daarmee niet veel van eerdere schrijfsels van Kabanen. Dat geldt dan ook niet alleen voor de teksten, maar ook qua instrumentatie. Van het met Battle Beast beproefde recept wordt amper afgeweken. Een nummer als Blood Of A Lion zou bijvoorbeeld niet hebben misstaan op een album van die formatie. Ook de voor Kabanen typerende leeuw is teruggekeerd in het artwork van Roman Ismailov.

Toch voelt deze schijf als een vooruitgang voor Kabanen ten opzichte van het lauwe Unholy Savior, dat niet per se een slechte plaat is, maar niet kan overtuigen zoals Steel en Battle Beast dat doen. Die energie komt deels voor rekening van de pakkende muziek met kraakheldere productie, waardoor alle instrumenten haarscherp klinken. Met name de keyboardpartijen en diverse gitaarsolo’s zorgen voor het aanstekelijke karakter van de muziek. Daarnaast levert zanger Yannis Papadopoulos een niet bescheiden bijdrage met zijn hoge uithalen en ruwe, maar ook zachte kanten. Die extremen laat hij mooi horen tijdens de afsluitende ballad Ghost In The Train en het ruige End Of The World. Zijn stemgeluid heeft wel wat weg van Ben Sotto van het Franse Heavenly.

Berserker is een aanrader voor liefhebbers van het eerdere werk van Kabanen met Battle Beast, maar biedt bovendien genoeg frisse energie en impulsen om op zichzelf te staan zonder al te veel naar het verleden te kijken. Daarnaast is dit een leuke plaat voor liefhebbers van aanstekelijke heavy en power metal.

Tracklist:
1. Beast In Black
2. Blind And Frozen
3. Blood Of A Lion
4. Born Again
5. Zodd The Immortal
6. The Fifth Angel
7. Crazy, Mad, Insane
8. Eternal Fire
9. End Of The World
10. Ghost In The Rain

Score: 82 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 31 oktober 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]