Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Diablo Swing Orchestra - Pascifisticuffs
Jaar van release: 2017
Label: Spinefarm Records

Diablo Swing Orchestra - Pascifisticuffs

Het Zweedse avant-gardegezelschap Diablo Swing Orchestra is niet een van de productiefste bands. Dit is pas het vierde album sinds 2003. Er waren dan ook aardig wat hobbels te nemen want het album werd vorig jaar augustus al opgenomen. Gelukkig ligt Pascifisticuffs volgende maand dan eindelijk in de schappen.

En op dit album maakt Diablo Swing Orchestra precies wat we verwachten: avant-garde metal. Nieuwelingen Kristin Evegård (pianiste/zangeres) en Johan Norbäck (drummer) geven weliswaar nieuw cachet aan de band, maar het is onmiskenbaar Diablo en de twee hebben duidelijk goed weten te integereren in de band. Het is vooral knap hoe Kirstin zich standhoudt in deze muzikale potpourri. Sterker nog, ze plaatst haar eigen stempel op de sound, zonder de originele sound schade toe te brengen. Ze knauwt misschien hier en daar wat meer dan haar voorgangster AnnLouice Lögdlund, maar dat past perfect.

Maar hoe klinkt de band nou dan? Avant-garde metal kan wel van alles zijn! Dat is waar, en ondanks dat avant-garde zich doorgaans slecht in andere hokjes laat stoppen, zal ik toch een poging wagen. Het achtkoppige, bombastische rariteitenkabinet toont ons dat de combinatie van jazz, klassiek en prog niets is om van terug te schrikken. U hoeft niet eens met de armen over elkaar moeilijk kijkend te knikken. Het is juist erg goed volgbaar, vrolijk en opgewekt. Het octet bewijst eens te meer dat trompetten, piano, cello en trombone prima te combineren zijn met metalgitaren en drums. Tezamen met de dikwijls meerstemmige zang wordt een en ander op een theatrale wijze geniaal samengesmeed tot een coherent geheel. En dat is knap!

Want het risico met een dergelijke combinatie is natuurlijk dat het van hot naar her gaat en de samenhang ver te zoeken is. Maar Diablo zou Diablo niet zijn als het zich daarin zouden verliezen. Nee, de kracht van deze Scandinaviërs zit hem nou juist in hun composities. De dertien tracks zijn stuk voor stuk gestructureerde songs met kop en staart; zonder dat het saai, voorspelbaar en ééntonig wordt.

Het heeft even geduurd, maar dan heeft u ook wat. Zonder zichzelf te herhalen doet Diablo Swing Orchestra precies wat er van de band verwacht mag worden.

Tracklist:
1. Knucklehugs (Arm Yourself With Love)
2. The Age Of Vulture Culture
3. Superhero Jagganath
4. Vision Of The Purblind
5. Lady Clandestine Chainbreaker
6. Jigsaw Hustle
7. Pulse Of The Incipient
8. Ode To The Innocent
9. Interruption
10. Cul-De-Sac Semantics
11. Karma Bonfire
12. Climbing The Eyewall
13. Porch Of Perception

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 3 december 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]