Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Serious Black - Magic
Jaar van release: 2017
Label: AFM Records

Serious Black  - Magic

De powermetal-supergroep Serious Black, met onder meer Urban Breed (Bloodbound), Alex Holzwarth (Rhapsody) en Bob Katsionis (Firewind) in de gelederen, is enorm productief. Het debuut As Daylight Breaks kreeg vorig jaar al een vervolg in de vorm van Mirrorworld en nu is er Magic. Waar de vorige plaat is voorzien van een science fiction-thema, draait alles nu om magie. Het woord komt tot vervelens toe terug in de maar liefst veertien nummers van deze ruim een uur durende plaat.

Het album opent met een verplicht intro en start dan met een serie van lekker snelle, traditionele, melodische powermetalsongs. Zoals je van mensen met deze staat van dienst kunt verwachten, is het spel dik in orde. Bovendien zijn de nummers wat aanstekelijker en zitten deze wat beter in elkaar dan die van het over de algehele linie weinig memorabele Mirrorworld. Desalniettemin is er ook dit keer een aantal nummers dat ingekort of soms zelfs geschrapt had kunnen worden. Veertien tracks is wellicht te veel van het goede om opmerkzaam en origineel te blijven. Zeker wanneer de coupletten en refreinen tekstueel op elkaar lijken.

De plaat bevalt als geheel beter dan zijn voorganger, die het vooral van de singles moet hebben. Nummers als Lone Gunman Rule en Mr. Nightmist laten een powermetalband in optima forma horen en een powerballad als Now You’ll Never Know is een aangename verrassing. Wat betreft instrumentatie is er op Magic naast het sterke gitaarspel meer ruimte gegeven aan de keyboardpartijen. Zanger Urban Breed klinkt af en toe nasaal en staat soms zacht in de mix, terwijl enkele nummers juist smeken om een sterkere vocale aanwezigheid. Een contrasterende tweede stem zou hier wonderen doen. Dat de groep ook meer risico’s durft te nemen, bewijst het afsluitende One Final Song, dat op het einde avontuurlijk klinkt. Het is jammer dat de groep dat niet vaker heeft gedaan, maar het biedt tegelijkertijd perspectieven voor de toekomst.

Hoewel Magic mij niet omverblaast, is het een aangename powermetalplaat geworden, die liefhebbers van de meer melodische tak van het genre zeker zal aanspreken. Een volgende plaat zal in het tempo van deze groep vast niet lang op zich laten wachten. Het is te hopen dat er dan meer naar het avontuur wordt gezocht en de groep daarnaast leert schrappen. Voordat het zover is, gaat de groep van het najaar eerst op tournee en doet daarbij ook Nederland aan met een optreden in De Bosuil (Weert).

Tracklist:
1. With A Tip Of The Hat
2. Binary Magic
3. Burn! Witches Burn!
4. Lone Gunman Rule
5. Now You’ll Never Know
6. I Can Do Magic
7. Serious Black Magic
8. Skeletons On Parade
9. Mr. Nightmist
10. The Witch Of Caldwell Town
11. True Love Is Blind
12. Just Kill Me
13. Newfound Freedom
14. One Final Song

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 28 augustus 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]