Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Tombs - The Grand Annihilation
Jaar van release: 2017
Label: Metal Blade Records
Tombs - The Grand Annihilation
Het uit Brooklyn, New York afkomstige Tombs is niet de meest subtiele band, zoveel doet de albumtitel The Grand Annihilation al vermoeden. Wat heet, dit vijftal gaat bijzonder luidruchtig te werk op zijn vierde full-length. De basis ligt in de black metal, maar door het enorm logge, zware geluid, de stuwende, voortploegende ritmes en de ongebreidelde, lompe agressie die het gezelschap tentoonspreidt, zijn er ook grote raakvlakken met sludge, doom en post-metal. Denk aan een soort combinatie van Goatwhore (het groovende karakter), Cobalt en Inter Arma en je hebt een goed beeld van de muziek.

Hoewel de muziek lomp is, zit The Grand Annihilation vanuit muzikaal oogpunt zeker niet simplistisch in elkaar. Natuurlijk, het is geen Origin of Deathspell Omega, waarin technisch halsbrekende toeren worden uitgehaald, maar de band wisselt wel op overtuigende wijze tussen intense versnellingen en omineus sludge-werk, waarbij zelfs ruimte is voor een sporadische solo (zoals in de puike opener Horizon). Door de venijnige, maar verstaanbare screams doet Tombs bij vlagen ook wel wat aan Necrophobic denken (vooral in Old Wounds).

Toch ben ik over de gehele linie niet onverdeeld positief over dit album. Het grootste probleem is dat Tombs té veel op verschillende gedachten hinkt. Met opzwepende nummers als het eerder genoemde titelnummer en het dreigende November Wolves is de band op zijn sterkst. Daar staan echter de nodige midtempo-nummers tegenover die niet allemaal even goed zijn. Terwijl het nogal brallerige Shadows At The End Of The World (dat als een mengeling van Unleashed en Sarke klinkt) nog heel verdienstelijk is, zorgen de cleane zang en gothic-tinten in Underneath voor een koude douche. Het wisselvallige Way Of The Storm is eigenlijk tekenend. De track begint intens en bijzonder overtuigend, maar kakt tegen het einde toe volledig in.

Uiteindelijk is The Grand Annihilation dus zowel minder groots als minder vernietigend dan de titel doet vermoeden. Het is een interessant, maar ietwat inconsistent allegaartje geworden. Niet slecht, absoluut niet, maar met te veel magere momenten om over de gehele lengte te blijven boeien.

Tracklist:
1. Black Sun Horizon
2. Cold
3. Old Wounds
4. November Wolves
5. Underneath
6. Way Of The Storm
7. Shadows At The End Of The World
8. Walk With Me In Nightmares
9. Saturnalian
10. Temple Of Mars

Score: 72 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 augustus 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]