Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Interview: Thunderbolt
Met Vegard Waske
Door Bob
Geplaatst in november 2003

We hebben er weer een, een Noorse Powermetalband. Dit jonge vijftal draagt de naam Thunderbolt, niet te verwarren met de Poolse (ex?)Nazi-kliek. Omdat hun debuutalbum niet verkeerd was stelde ik wat vragen, en kreeg ook wat antwoorden. Bij deze.

Thunderbolt

Hoe onorigineel de vraag ook is, leg eens uit hoe de razende machine Thunderbolt tot stand is gekomen. Begonnen jullie net zo serieus als het nu is, en zijn er grote stijlveranderingen geweest?

Frank [Johannssen, Gitarist] en ik zijn samen de band begonnen toen onze hardcoreband Lash Out ineenstortte, doordat de andere bandleden stopten om persoonlijke redenen. Een ander probleem was, Lash Out had een heleboel gezeik met platenmaatschappijen en eigenlijk waren we de hardcorescene ook een beetje zat. De muzikale veranderingen zijn er langzaam ingeslopen (Lash Out werd ook meer en meer Rock). In 2000 kwamen we onze zanger Tony tegen, en onze toenmalige bassist werd ingeruild voor Morten [Eriksen]. Toen we bezig waren met de opnamen van “Demons And Diamonds” besloot ook onze sologitarist eruit te stappen, om zich meer bezig te houden met zijn andere band Jr. Ewing. Daarom trokken we Cato [Syversrud] aan als nieuwe gitarist.

Een gemeen vraagje: De laatste jaren zijn een heleboel er een heleboel degelijke maar saaie en onoriginele Powermetalalbums verschenen. Hoe zou jij uitleggen waarom Thunderbolt beter is, en boven al die andere bands uitsteekt?

ThunderboltIn onze ogen spelen wij geen Powermetal, maar goeie ouwe Heavy Metal. Misschien dat we daarom iets anders zijn dan de rest? Muzikaal willen we gewoon spelen wat we leuk vinden en gaan we niet nadenken over wat andere mensen spelen en wat niet. We willen de muziek spelen die we goed vonden toen we jong waren en die tegenwoordig nauwelijks meer gespeeld word.
Thunderbolt is beter omdat we proberen origineel te zijn, geen onderdeel van die grote stroom bagger die de laatste tijd uitkomt. We willen iets betekenen in en voor het wereldje. Daarbij zijn we speltechnisch aardig goed en Tony [Johannssen, zanger] is simpelweg een van de beste zangers van Europa!

Toemaar, hele plannen. Hebben de leden daarnaast dan nog wel tijd voor andere projecten?

Tony en Morten spelen samen in een progrockband genaamd Wobbler en Cato speelt in een post-rock band. Ik hou me ook nog bezig met experimentele Noize.

De hoes van het jullie album "Demons And Diamonds" is niet alledaags. Wie is de mooie dame, en wie kwam met het idee?

We zochten naar een cover die opviel maar die toch Heavy Metal zou uitstralen, zodat het de aandacht zou trekken van Heavy Metal fans. We kwamen zelf op het idee en een vriend van ons nam de foto’s. Sølvi [het meisje op de voorkant] is een vriendin van onze drummer.

Zo vers uit de Noorse underground als jullie zijn, weten jullie nog een paar goeie nieuwkomers die we in de gaten moeten houden?

- Åsmegin, een folkloristische Blackmetalband uit Hønefoss, het plaatsje waar ook onze zanger en bassist wonen.
- De godenzonen van Highland Glory, Powermetal. Zitten ook bij Massacre Records.
- Enslaved (Black / Viking Prog Metal)
- Cadaver (Death metal – Dat nieuwe album is geweldig)

Een paar weken terug ontsnapte Varg Vikernes [Burzum], die een gevangenisstraf uitzat van 21 jaar voor de moord op gitarist Euronymus en het in de fik steken van kerken. Hoe groot was de commotie in Noorwegen?

Er was hier een hele stampij over. Het was headline nieuws hier voor de grootste kranten en het is ook dagenlang op het nieuws geweest. Maar eigenlijk boeit het ons [de band] geen kloot wat die gozer doet.

Wat gaan jullie nu doen? Europa rondtrekken?

We werken momenteel aan ons nieuwe album, hopelijk zitten we begin volgend jaar weer in de studio. Europa onveilig maken staat bovenaan de lijst, maar we wachten nog op een goeie kans. We zien onszelf vooral als liveband en we kunnen niet wachten om over de hele wereld te kunnen spelen.

Nog laatste woorden?

Voor meer informatie zie onze website, http://www.thunderbolt.no, en Rock on!

[ Terug naar de Interviews ]