Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Interview

Elsrock
Met Martin Lankamp
Door Tonnie
Geplaatst in mei 2009

Dit jaar zal op 29 augustus weer Elsrock plaatsvinden in Rijssen. Net als voorgaande jaren waren er ook dit jaar weer protesten uit de Christelijke hoek, en afgelopen woensdag werd een hoorzitting gehouden door de gemeente Rijssen, waarop tegenstanders kun bezwaren konden toelichten. Alles is goed afgelopen, Elsrock gaat gewoon dit jaar door. We spraken eens met een van de organisatoren van het festival, Martin Lankamp.

Elsrock

Afgezien van de line-up komt Elsrock ook elk jaar in het nieuws vanwege dat er Christelijke partijen de doorgang proberen te verstoren. Toen jullie besloten om een festival in Rijssen te organiseren, hadden jullie toen enige reactie uit de Christelijke hoek verwacht?

Nee eigenlijk hadden we daar niet bij stilgestaan. De eerste vergunningaanvraag in 2006 was dan ook voor een muziekfestival en toen we de promotie daarvoor op gingen starten kreeg men natuurlijk in de gaten dat het om metal ging. Daarop kwam 2 maanden voor de festivaldag de S.G.P. en kerkraden in oproer en begonnen ze tegen te werken. De burgemeester heeft toen nog geprobeerd om met een gesprek tussen de kerk en ons om tot een voor hun goed resultaat te komen. Maar de principes liggen zo ver uit elkaar dat het daartoe nooit komt.

Waarom is er eigenlijk voor Rijssen gekozen?

Zoals de meesten al wel weten is Elsrock ontstaan uit metalliefhebbers die de koppen bij elkaar hebben gestoken op de plaatselijke voetbalclub en van daaruit zijn organiseren. Alle 8 bestuursleden zijn geboren en getogen in Rijssen en wonen daar nog steeds. Waarom zou ik een andere stad uitkiezen terwijl ik gewoon het recht heb om het in mijn eigen woonplaats te organiseren, ondanks de streng gelovige achtergrond van Rijssen.

In Rijssen worden al vrij lang metalconcerten georganiseerd in zaal Lucky. Is daar dan nooit protest op geweest?

Nee, niet dat ik mij kan herinneren. Ze zijn er natuurlijk niet blij mee, maar dat geld voor alles wat Lucky is en doet of er nu house gedraaid wordt of er metal gespeeld wordt, het is in hun ogen toch niet goed. 2 weken terug heeft Cradle of Filth hier nog opgetreden, van te voren hing het in Rijssen ook vol met posters voor dat optreden. Wat mij verbaasde dat daar nog niet 1 wanklank over is geweest vanuit de Christelijke hoek, ze weten dan ook dat het onbegonnen en kansloze missie is.

Is er in het dorp zelf überhaupt iets te horen van de muziek van het festival?

De eerste 3 edities kwamen er bezoekers vanuit Rijssen fietsen die dachten dat het niet doorging omdat ze 100 meter voor het festivalterrein nog niets hoorden van muziek of wat dan ook. Toevallig stond vorig jaar de wind richting Rijssen en kon men ons dus horen, maar niet meer dan enig ander muziek evenement wat in het naburige dorp Enter gehouden word en dus ook goed hoorbaar is maar waar ook geen 1 wanklank van is gekomen.

Twee jaar geleden kondigde burgemeester Bort Koelewijn van Rijssen nog aan dat er een vloekverbod gold voor het festival, en dat er opgetreden zou worden als dat werd overtreden. Is daar nog iets uit voortgekomen?

Nee, de burgemeester is op de eerste editie wel even komen kijken met in zijn aanwezigheid 2 agenten en de officier van politie. Ik denk dat dit tot doel was om bij enig stuk lasterende tekst het festival stil te leggen. Op het moment dat hij voor het podium stond was er een optreden van Suffocation. Hij kon het natuurlijk niet verstaan en zei na afloop dat hij ontzag had voor deze band omdat hij niet wist dat 4 man zoveel herrie konden veroorzaken. Hij is de laatste jaren hierin ook terughoudender omdat hij weet dat hij er juridisch niets mee kan en dat het vloekverbod in de Rijssense A.P.V. niet rechtsgeldig is en dus een dode letter is.

Afgelopen woensdag was de hoorzitting waarop zo'n 700 mensen aanwezig waren die bezwaar maakten. Ik neem aan dat jullie daar ook aanwezig waren. Hoe ging het er op de hoorzitting aan toe? 700 bezwaarmakenden lijkt me iets teveel om allemaal te horen.

Ja dat klopt, je kunt ze natuurlijk niet allemaal laten spreken en dus zijn door 1 persoon kenbaar gemaakt. Hiernaast kon men wel gebruik maken om in te spreken, dat heeft 6 man gedaan waaronder de 2 dominees van de gereformeerde gemeente. De onderwerpen moesten dan ook verschillend zijn zodat niet steeds hetzelfde word aangedragen. De burgemeester was natuurlijk ook één van deze sprekers om zijn vergunning verstrekking te verdedigen. Ook wij hadden het recht om ons verhaal te doen maar hier hebben we geen gebruik van gemaakt, omdat we dat al eerder tijdens een raadsvergadering hadden gedaan en wij al in het bezit zijn van de vergunning en dus in dit verhaal geen partij meer zijn. Het waren dan ook bezwaren tegen de vergunningverstrekker en niet de festivalorganisatie. Uiteindelijk zijn er 3850 bezwaren binnen gekomen die allemaal gelezen en behandeld zijn door inzet van een extra ambtenaar, ook is er naar elk bezwaar een brief terug verzonden voor uitnodiging aan deze commissie . Wij schatten de kosten tot voor de bezwarencommissie van woensdag op zo'n € 30000,-, en dit zal dus alleen maar oplopen.

Was er op voorhand nog enige zenuwachtigheid bij jullie te bespeuren over de uitkomst van de hoorzitting?

Nee absoluut niet, wij kunnen gerust in de luie stoel achterover liggen want de vergunning is binnen. De uitspraak van de commissie is een advies aan de burgemeester die eind juni op tafel komt, daarna gaat de burgemeester het allemaal nog eens een keer weer bekijken maar dan hebben wij ons festival al gehad en zijn we bezig met de volgende vergunning aanvraag voor 2010 (haha).

Kregen (onafhankelijke) supporters van het festival ook de kans om daar te spreken?

Ja maar hier is geen gebruik van gemaakt, de standpunten liggen dan ook te ver uit elkaar voor een goed gesprek. Na het hele spektakel waren er buiten op het plein voor het gemeentehuis tussen voor- en tegenstanders nog wel verhitte discussies. Maar dat is ook wel weer leuk en goed dat het kan in een democratisch land als Nederland.

Heaven Shall Burn @ Elsrock 2008

Deze ophef levert natuurlijk veel extra publiciteit op, waarvoor jullie op de website de mensen ook bedanken. Merk je het in de voorverkoop dat er dan deze week ook ineens veel meer kaarten verkocht worden?

Ik heb helaas onze penningmeester nog niet weer geproken, dus dat weet ik helaas niet. Je kunt er in ieder geval niet tegen flyeren of posteren, want vanaf 's morgens tot 's avonds laat zijn we bezig geweest om de vragen van de NOS en RTL reporters te beantwoorden voor tv en radio.

Hoeveel publiek past er eigenlijk op het terrein?

We mogen er 1500 man op laten, dit staat ook in onze vergunning.

In de zomer is er bijna elk weekend wel een festival, als het niet in Nederland is dan is het wel vlak over de grens in Duitsland of België. Is het daardoor niet lastig om eigenlijk vrij laat in het seizoen te zitten?

Ja, maar in mei en juni heb je hetzelfde probleem, als het al niet erger is. Juli is de vakantie maand en heb je de Zwarte Cross met tegenwoordig ook een metalpodium. Dan blijft er niet zoveel meer over, Huntenpop en Geuzenpop zijn vaak op dezelfde datum maar hebben een gevarieerder programma wat muziekstijl betreft. Dus hebben we gekozen om de pure metalliefhebber naar ons toe te halen met betrekking tot het programma.

Een festival als Elsrock kan niet zonder vrijwilligers. Hoe kom je aan die mensen?

Vanuit de voetbalclub waar het festival plaats vind hebben we natuurlijk mensen die ons mee willen helpen. Ook de pure metalliefhebber die georganiseerd zijn bij Metal Front Twente helpen ons fantastisch. En via onze site melden zich nog steeds mensen aan, die het leuk vinden om bij zoiets in Rijssen betrokken te zijn.

En waarvoor worden die zoal ingezet?

Deze worden vooral ingezet bij de op en afbouw van het festival, op de dag zelf hebben we ze nodig als parkeerwachters, kaart- en muntverkoop, horeca, podium, backstage, noem maar op.

29 augustus is Elsrock. Beginnen de voorbereidingen voor Elsrock 2010 dan al op 30 augustus?

Nee nee, dan hebben we een week nodig voor de afbouw en word alles op papier gezet voor de evaluatie die eind september zal plaatsvinden. En daarna zal er pas een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

Als je kijkt naar de huidige en voorgaande edities, welke van de bands was jouw persoonlijke favoriet?

Van de huidige editie zijn Sodom en Flotsam en Jetsam mijn favorieten. De voorgaande, tsja ik denk toch wel Pro-Pain omdat die een retestrak optreden vorig jaar hebben neergezet.

Is er nog iets dat je wilt zeggen?

Ik hoop dat veel mensen de weg naar Elsrock weten te vinden op 29 augustus, al is het maar om te laten zien dat we niet in de minderheid zijn en om elkaar te steunen tegen zulke Refo fanatici die andere mensen hun wil op willen leggen.

Bedankt en tot ziens op Elsrock

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.