Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Interview

Burst
Met Patrick Hultin
Door Kristof
Geplaatst in oktober 2003

Burst is een band die me verraste met een nieuwe album 'Prey on life'. Dat album bevat prachtige harde en emotionele metal/hardcore. Erg originele muziek met een prachtige productie. Mijn nieuwsgierigheid moest bevredigt worden en daarom wilde ik best een interview doen met drummer Patrick Hultin. Deze man leeft duidelijk voor zijn muziek en dat horen we graag.

Burst

Hallo. Gefeliciteerd met jullie nieuwe album. Jullie nieuwe label is het extreme metal label Relapse records. Waarom hebben jullie bij dat label een contract getekend?

Dank je wel. We vinden de muziek van dat label gewoon erg goed. Relapse is bijna het enigste label dat altijd interessante bands getekend heeft en interessante muziek heeft uitgebracht. Ze proberen, in mijn opinie, grenzen te doorbreken. Dit in ons achterhoofd, en het feit dat Jesper de personen achter dit label persoonlijk kende, maakte de keuze voor ons m

akkelijk. Ze zitten in dit wereldje voor de muziek en dat betekent alles. Dit nieuwe album getiteld 'Prey on life' is niet jullie eerste release. Wat kwam er allemaal uit voor dit album?

Ok tijd voor een geschiedenis lesje.

1996: Shadowcaster m-cd (Birdnest)
1997: Two Faced cd (Birdnest)
1999: Split 7" met Lashout Impression Rec.
2001: Conquest : Writhe Lp/cd (Putrid Filth Conspiracy/Prank Rec.)
2002: In Coveting Ways m-cd (Chrome Saint Magnus)
2003: Conquest : Writhe/In Coveting Ways-Dubbele digipack cd (Rituall Records)

Dat is het. Maar wij zijn trouwens niet erg trots op onze cd's voor 1999, dus probeer daar alsjeblieft niet naar te zoeken!

Kan je me iets vertellen over de muzikale evolutie in de band?

Het zit zo. Toen we de band net opgericht hadden speelden we een soort van 'crustpunk'. Ik denk dat we dat speelden omdat we eigenlijk niets anders konden spelen. Toen we onze instrumenten echt leerden te bespelen was er natuurlijk sprake van muzikale evolutie. En ik denk dat we vanaf 'In coveting ways' gevonden hebben wat we zochten. Maar ik kan je nu al zeggen dat het volgende album toch weer een stuk anders zal zijn. Zo zijn we altijd al geweest.

De muziek van Burst is een combinatie van verschillende stijlen. In mijn review beschreef ik het als een mix van Soilwork, hardcore muziek en atmosferische instrumentale muziek. Als iemand, die jullie muziek niet kent, vraagt wat voor soort muziek jullie spelen, wat is dat je antwoord?

Het is altijd moeilijk om onze eigen muziek te omschrijven maar ik denk dat je het een mix kunt noemen tussen emotionele en agressieve muziek met wat 'ambience '-stukken er tussen door. We hebben al zoveel verschillende omschrijvingen van onze muziek gehoord, dus ik denk dat de luisteraar het zelf maar moet beslissen.

Het materiaal is nogal 'geproduced' met heel veel details. Het is een echt studioalbum in mijn opinie. Hoe klinkt de muziek live? Live zijn we rauwer dan op het album, omdat we nog niet beschikken over alle apparatuur. Maar ooit zal dat wel zo zijn! We zijn meer een soort adrenaline kick. We geven alles op het podium omdat we daar zo van houden. Dat is voor mij althans, de reden dat we dit doen!

Ik ken de teksten niet echt (ik heb de promoversie van het album). Ik veronderstel dat de teksten nogal persoonlijk en ook wat abstract zijn. Kan je iets meer over de teksten vertellen?

Burst - Prey On LifeOnze teksten zijn precies zoals je het verwoordde. Erg persoonlijk en abstract. Meestal gaan ze over de donkere kant van de menselijke wezens. Niet omdat we stoer willen lijken ofzo, maar omdat het heel interessant is te weten hoe het brein werkt bij elke persoon. We hebben allemaal een ying en een yang in ons. De teksten gaan vaak over hoe je kunt overleven in een wereld vol met chaos. Maar zoals ik al zei, de teksten zijn erg abstract en persoonlijk, dus misschien zeggen de teksten sommige mensen totaal niets. Maar voor ons hebben ze wel betekenis. Het maken van het album is een zuiveringsproces van al de dingen die ik in mijn leven meemaak.

Het cover-artwork is een beetje vreemd. Wat betekent het?

Op de eerste plaats is het artwork zo geworden om het hele concept van het album te vatten. En natuurlijk moet het er mooi uitzien. We wilden geen typische metal cover hebben omdat we daar als individuen geen 'feeling' mee hebben. Maar Aaron heeft de cover prachtig gemaakt naar mijn mening.

Naar mijn mening zijn jullie een 'alternatieve metal' band op het Relapse label. Andere 'alternatieve metalbands' op dat label zijn onder andere Mastadon, Burnt by the sun, Unsane,.. Wat vind jij van die bands?

Wij houden van die bands. Ze zijn erg interessant muzikaal gezien omdat ze hun muziek op een hoger niveau willen brengen. En daar draait het ook om bij Burst. Je moet stagneren in je creativiteit. De dag dat we geen ideeën meer hebben dat zal de dag zijn dat Burst er ook mee kapt. Dit is niet gewoon een spelletje voor ons. Dit betekend alles in ons leven. Daarom blijven we zoeken naar nieuwe dingen in onze muziek. Zoals die bands ook doen.

Kan je enkele van je favorieten bands opsommen (zowel metal als niet metal)? Luistert er iemand in de band naar jazz (ik denk aan het instrumentale 'Fourth sun' op jullie nieuwe cd)?

Ok, ik zal er wat opsommen; Devin Townsend (Alles wat hij doet is werkelijk geweldig), Aphex Twin, Dj Shadow, Emperor, Zyklon, Amon Tobin, Contrastate, Nile, Rotten Sound, Yes, Pink Floyd, Melvins, Discharge, Tragedy, Camel, Godspeed You Black Emperor, Mastadon, Cannibal Corpse, Nevermore, Miles Davis,Tool, Dropkick Murphys, Captain Beefheart enzovoorts. We luisteren naar veel muziek maar ik denk dat dit lijstje het goed samenvat.

Wat voor publiek trekken jullie aan? Is het een metal publiek, een hardcore publiek, of..?

Ik denk beide kampen. Ik denk dat verschillende soorten mensen onze muziek kunnen beluisteren en er iets goed in kunnen herkennen. Althans dat hoop ik. We hebben ervaren dat de ene show het publiek volledig hardcore is, en een volgend concert staat de zaal vol met metalheads. En ze vinden het beide goed. Maar zou willen we het ook. We zijn geen metalband en geen hardcoreband. Ik weiger de muziek die we creëren in een hokje te stoppen. Ik luister naar verschillende muziek en ik hoop dat andere mensen dat ook doen. Verbreed jullie kijk op muziek!

Nog een paar korte vraagjes om het interview te eindigen. Wat is jullie relatie met Nasum?

Goede en vriendelijke kerels! Ook nu Jesper bij die band weg is weggegaan om bij ons te spelen. Dus niets mis met onze relatie met Nasum!

Kan je Burst in vijf woorden omschrijven?

Intensief, emotioneel, agressief, ambient en meer metal/punk/harcore/jazz dan je buurman!

Gaan jullie touren in Europa binnenkort? Misschien met wat andere bands uit de Relapse-stal?

We proberen een tour te regelen in het najaar of de winter. Nog niets staat vast maar we zullen zeker eens gaan touren in de toekomst! Dat is de reden, zoals ik al eerder zei, dat we in de muziek zitten! Zo verwacht je er maar binnenkort aan!

Bedankt voor je tijd!

Ik wil jouw ook bedanken voor het interview en voor de interesse!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.