Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Interview: Panzerchrist
Met Frederik O'Carroll
Door Lana
Geplaatst in oktober 2006

Met het verrassende album Battalion Beast wist het Deense Panzerchrist dit jaar weer de nodige slachtoffers te maken en zielen te winnen. Want de geoliede strijdmachine kreeg op de nieuwe plaat frisse versterking van de nodige black metal-invloeden, wat Panzerchrist een meesterwerkje heeft opgeleverd. Naar aanleiding daarvan schuift de grinnikende gitarist Frederik O'Carroll achter zijn datamachine en verschaft ons de nodige toelichting. Geheel volgens de Panzerchrist-stijl: zeer kort, maar krachtig, en hier en daar wat vaag...

Panzerchrist is weer eens onder het volk. Hoe gaat het zo, vandaag de dag?

Beslist niet slecht!

Tien jaar geleden heeft heeft Panzerchrist haar eerste album Six Seconds Kill uitgebracht, in inmiddels is Battalion Beast aan het woord. Kun je deze tien jaar van onbetwist hard werk kort samenvatten?

De band is in 1996 opgericht door Michael (Enevoldsen, red), nadat hij afscheid nam van Illdisposed (waar hij zou moeten drummen). Op de eerste twee Panzerchrist-albums heeft hij eveneens gedrumd. Voor de opnames van Soulcollector kwamen Bo en Reno de band versterken, wat een stijlverandering met zich meebracht. Reno zijn drumstijl is overduidelijk heel anders dan die van Michael, hehe. Soulcollector kenmerkte zich ook door de Duitstalige teksten, dus iedereen dacht duidelijk dat het om een politieke kwestie ging., hehehe. Na dit alles bestond de band hoofdzakelijk weer uit Michael. Ik kwam erbij voor de opnames van Room Service, Rasmus kort erna.

Als je het mij vraagt heeft Panzerchrist na 10 jaren van aanwezigheid in metalland met Battalion Beast de beste plaat tot dusver afgeleverd. Eens?

Ik denk dat Battalion Beast een geweldig album is. Maar stel mij deze vraag over een jaar nog maar eens, hehe.

Alle Panzerchrist-albums verschillen onderling van elkaar, variërend van een beetje tot een hoop. Is dat een bewuste keuze, om niet in herhaling te vallen, of is er sprake van een natuurlijke ontwikkeling?

Ik denk dat beide zaken wel meespelen. Deze keer wilden we doelbewust een album maken die een black metal-kern zou hebben. Maar aan de andere kant was het hele schrijfproces van Battalion Beast zo anders dan dat van Room Service dat je ook van een natuurlijke ontwikkeling kunt spreken.

Van alle Panzerchrist-albums is Battalion Beast het meest "rijke", als we naar de samenstelling van het totaalgeluid kijken. Waren jullie je er van bewust dat je deze keer wellicht een wat veelzijdiger en diepgaander album moest maken om de metalhead te kunnen plezieren? Er is tegenwoordig zoveel ruime keus aan goede metal...

Nou, het was niet de bewuste bedoeling om een heel complex album te maken. Zoals ik al zei wilden we wel meer black metal-invloeden in onze muziek verwerken en ik denk dat dát de muziek meer inhoud heeft verschaft.

Waarom black metal-invloeden, eigenlijk?

Het was Michael z'n idee. Hij is nogal into black metal. Dimmu Borgir, Emperor, etc... Met name de keyboardzaken.

Kun je ook muzikale invloeden noemen die nooit zullen bijdragen aan de muziek van Panzerchrist?

Natuurlijk. (C)rap, nu-metal...de lijst is lang.

Wat anders. Soul Collector is het enige Panzerchrist-album waarvan de teksten in het Duits zijn. Waarom heeft de band besloten de Duitse taal te benutten?

Het was bij wijze van experiment, en ook om te zien wat er dan zou gebeuren. En het werkte! Het veroorzaakte een hel en een hoop aan commotie, sommige mensen waren er duidelijk niet blij mee..En we krijgen er nog steeds vragen over (zoals deze), hoewel het zich inmiddels al enige jaren geleden heeft afgespeeld...
Deze hele Soul Collector-kwestie kende uiteindelijk 2 kanten. Enerzijds kregen wij veel negatieve reacties en werden we afgeschilderd als Nazi's. Anderzijds kreeg Soul Collector door al die commotie een soort van een cult-status.
Hetzelfde gebeurde toen Slayer Angel Of Death schreef.
Overigens is Soul Collector in december door Mighty Music samen met Room Service heruitgebracht. Het is maar dat je het weet.

Op Battalion Beast heeft de band aanvankelijk ook Duitstalige teksten willen neerpennen, maar heeft er uiteindelijk van af gezien, en nu zijn de teksten gewoon Engelstalig. Waarom?

Panzerchrist - Battalion BeastNou, in de eerste instantie was het een kwestie van de teksten op tijd te moeten hebben vertaald. En bovendien denk ik dat Soul Collector dankzij de Duitse teksten een bijzondere sfeer over zich heeft gekregen die moeilijk zal zijn om te overtreffen. De verrassing is er af. Misschien doen we het nog wel een keer, hoewel ik denk dat de Duisters er dan minder gevoelig voor zullen zijn, hehehe.

De twee albums voor Battalion Beast zijn door Mighty Music uitgebracht. Inmiddels heeft de band de overstap naar onze eigen Neurotic Records gemaakt. Hoe dat zo?

Neurotic heeft ons een goede deal aangeboden, en we hebben een hoop goede verhalen over dat label gehoord.

De hamvraag dan: hoe zijn jullie elkaar op het spoor gekomen?

Het was eigenlijk Martin van Illdisposed die ons in contact met Neurotic Records heeft gebracht. En Neurotic doet geweldig werk voor ons...ze bieden ons uitstekende promotie, etc.

Voor de opnames van Battalion Beast ruimde drummer Reno de baan ten voordele van Michael Pedersen. Maar later besloot Panzerchrist om Battalion Beast met sessiedrummer Bent in te spelen. Vanwaar al die veranderingen?

Reno sloot zich aan bij Dimmu Borgir als hun sessie-drummer, dus we hadden niet de verwachting hem nog voor onze eigen opnames te kunnen gebruiken. Michael kenden wij van Exmortem en we hadden een snelle drummer nodig, en hij zei dat hij het wel zou doen. Maar hij heeft uiteindelijk nooit met de band gespeeld.

En tijdens de opnames van Battalion Beast kregen jullie problemen met Bent, en toen heeft Reno hem toch maar weer vervangen...

We dachten dat Bent de klus wel kon klaren en hij had eigenlijk het grootste deel van het album al ingespeeld. Maar toen wij de nummers hoorden, wisten we meteen dat het niks ging worden. Bent is niet noodzakelijk een slechte drummer, maar hij kon gewoonweg niet aan onze eisen voldoen. Gelukkig was Reno toch nog beschikbaar voor de drums.

Is Reno nou weer de officiele drummer van Panzerchrist, of is er nog altijd een vacature open?

Zo officieel als het maar gaat, hehe. Hoezo? Speel jij soms drums?

Yup, met de pollepel op de kont van de wok. Dus ik ben vast erg geschikt. Dea Lillelund (toetsen, red) maakt by the way ook geen deel meer uit van Panzerchrist. Waarom niet?

Ze verliet de band tijdens de opnames van Battalion Beast. Ik heb eigenlijk geen idee waarom...

Ze werd vervangen door een oude bekende voor de band, Karina Bundgaard, die de bass op Soul Collector heeft bediend. Was het terughalen van een bekend gezicht een vluchtroute naar een veilige haven?

We wisten dat zij de klus kon klaren. Het merendeel van het album was al ingespeeld en opgenomen, en we wilden geen geheel nieuwe mensen er meer bij betrekken, met het oog op alle problemen die we reeds met ze achter de rug hadden.

Kun je daar globaal nog iets over kwijt?

Om eerlijk te zijn wisten we op den duur niet meer wat we er van moesten verwachten, met al die line-up wisselingen. Maar over het algemeen zijn wij erg tevreden met het eindresultaat. Ach, er zijn altijd wel een paar dingen die je achteraf anders zou willen doen. Laat ik dit zeggen: gezien de shit die ons achtervolgde en de bezettingswisselingen, hebben wij ons beste album nog altijd niet kunnen maken.

Oorlog is het hoofdthema van Panzerchrist. Nooit aan gedacht om iets anders aan te dragen?

Nee!!! Alhoewel...op Room Service staan wel wat ordinaire death metal teksten...

De tanks op de covers lijken ondertussen ook een handelsmerk te worden...

Het is natuurlijk een beetje ons handelsmerk. Ik bedoel, met "panzer" in onze bandnaam zou het wat zijn om een vliegtuig de strijd te laten voeren.

Deze keer heeft Joel Sta voor de juiste tank gezorgd. Hoe komen jullie aan hem?

Door Neurotic Records. We wilden een gave tank op de cover en dat is precies wat we hebben gekregen. Mr. Sta heeft uitstekend werk voor ons verricht.

Panzerchrist

Hoe zijn de reacties van de oordeelvellende oren op Battalion Beast, zo nu de cd weer even uit is?

Ze zijn geweldig. Er zijn natuurlijk wel mensen die de black metal zaken maar niks vinden, maar over het algemeen krijgen we lovende woorden.

De meeste Panzerchrist-leden houden zich ook met andere bands bezig. Valt dat een beetje te combineren?

We hebben al even niet meer op de planken gestaan dus opzich hebben zich vooralsnog geen schema-problemen voorgedaan.

Ja, hoe zit het met een tourtje door Europa ofzo?

Op dit moment zijn we bezig met het plannen van wat shows voor volgend jaar. Sowieso wat optredens in Denemarken, en misschien ook wat shows in Duitsland. Ze zullen met ons moeten leren leven! En er is deze keer geen ontkomen aan, hehehe.

De afgelopen tijd hebben jullie niet veel getourd, zoals je zelf al eerder zei. Houden jullie soms niet van een avondje op de planken?

Wel, we zijn dat nu hard aan het veranderen, getuige onze plannen, niet? Hehehehe!

Zo, en wat kunnen wij dan zoal van een Panzerchrist-show verwachten?

Uuuhm....death metal?! En een complete en volslagen slachting (dit heb ik nou altijd in een interview willen zeggen, hehe!). Houd www.panzerchrist.com in de gaten voor de tourdata.

Misschien een beetje vroeg nog om te vragen, maar zijn er reeds zaken waar we naar uit kunnen kijken?

Ja..we broeden al op een paar nieuwe ideeën. Maar het eerstvolgende waar Panzerchrist zich mee bezig gaat houden zijn toch wel de live-shows.
Thanx voor het interview. Cheers!

[ Terug naar de Interviews ]