Enquête

Over welke headliner van Graspop 2024 ben jij het meest enthousiast?

Alice Cooper
Avenged Sevenfold
Bring Me The Horizon
Five Finger Death Punch
Judas Priest
Machine Head
Scorpions
Tool

[ Uitslag | Enquêtes ]

  30 november:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement em Aran Angmar
 • Wargasm en Belle And The Beats
 • 1 december:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Man As Plague, The Unslain, Burning, Bildtstar en Beyond The Pale
 • 2 december:
 • Toxic Shock, Utopie, Parasite, World Decay, Sportweekend en Fazed
 • 3 december:
 • Alestorm, Elvenking en Trick Or Treat
 • Audrey Horne
 • Babymetal
 • Gorgortoh, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Thundermother en Lansdowne
 • ¡Pen­de­jo!
 • 4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
Geen concerten bekend voor 30-12-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 47
 • Billy Idol (Generation X) - 68
 • Cherie Currie (The Runaways) - 64
 • David Sancious (Bruce Springsteen) - 70
 • John Moyer (Disturbed) - 50
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 54
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 66
 • Roger Glover (Deep Purple) - 78
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 55
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 43

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Interview

Influence
Met Erwin van Egmond
Door Kristof
Geplaatst in november 2005
De traditionele heavymetalband Influence is vooral in het Noorden van Nederland al een bekendheid dankzij het debuut ‘Beyond My Own Truth’ en de live-registratie ‘Live From The Other Side’. De nieuwe mini-cd 'Shadows In The Night' moet ook de rest van Nederland overtuigen. Gitarist Erwin van Egmond vertelt alles over de ontwikkeling in de band, boormachines, de Metal Battle en muzikale jeugdliefdes.

Influence

Hallo. We zullen er maar direct invliegen. Waarom hebben jullie deze nieuwe promo gemaakt?

Na de opnames van tien nieuwe songs en nadat de cd eigenlijk zo goed als klaar was, hebben we als band besloten eerst een promo uit te geven. Deze mini cd is in eerst instantie puur bedoeld voor promo werk richting zalen, festivals, platenmaatschappijen en muziekbladen. Uiteraard is de promo of mini cd, het is maar hoe je het noemen wilt, ook te koop via onze website.

Waarom hebben jullie niet meer materiaal op het schijfje geperst? Jullie hebben nog meer puike songs die het verdienen om vereeuwigd te worden. ‘Shadows In The Night’ had een full length cd kunnen worden!

Shadows in the NightDe promo ‘Shadows In The Night’ zal in januari 2006 worden opgevolgd door een full-length album. De titel staat nog niet helemaal vast, maar op deze schijf staan straks tien nieuwe studio nummers.

Ik moet toch wel even het machtige coverartwork vermelden. Jullie ‘karakters’ zijn werkelijk prachtig weergegeven. Gebruik gemaakt van Photoshop?

Om precies te zijn, is er inderdaad gebruik gemaakt van Photoshop. Zowel de opnames, het mixen van de nummers en het artwork is door ons zelf uitgevoerd. Onze drummer Fabian is grafisch vormgever van beroep. Het ontwerpen en uitvoeren van het cd-boekje en de cd-cover zijn volledig door hem uitgevoerd. Met een grafische vormgever als bandlid zij we telkens weer in staat ideeën en hersenspinsels knap uit te werken tot een echt eigen ontwerp.

Jullie vorige album was zowaar een live-plaat. Een zeer verrassende keuze voor een groep die nog maar één album had ingespeeld!?

Klopt inderdaad! De keuze om een live plaat te maken was zeer simpel. Wij hadden indertijd alleen de CD ‘Beyond my own truth’en de demo ‘My private noise’uitgebracht. Toch waren er door de jaren heen meerdere nummers geschreven die nooit op plaat zijn gekomen. De meeste van deze nummers spelen we (nog) tijdens onze optredens. We wilden graag een aantal nummers op cd laten uitkomen, maar waren niet van plan om met ‘oud’ werk de studio in te gaan. Al gauw ontstond het idee om een live CD te maken. Voor we het wisten waren de plannen uitgewerkt en stonden we op 13 september 2003 een live cd in te spelen

Ik heb het gevoel dat jullie later een koerswijziging naar meer progressievere heavy metal zullen inzetten, heb ik het mis?

Door de loop der jaren is onze koers inderdaad meer richting progressieve- en powermetal gegaan. Wij hebben ons in het verleden meer beziggehouden met het schrijven van klassieke en melodieuze metal. Daar is de CD ‘Beyond my own truth’ uit ontstaan, maar ook zeker het gros van de nummers van ‘Live from the other side’. We werden in deze tijd vooral beïnvloed door Iron Maiden en Queensryche. Deze invloeden hebben we nu nog steeds, alleen zijn onze nummers steviger geworden. Iced Earth en Primal Fear hebben qua muziek behoorlijk wat invloed gehad tijden het schrijven van de laatste nummers. Voeg daar onze jeugdliefde Metallica en Judas Priest aan toe en je hebt de mix van invloeden die ons vooral de laatste jaren heeft gevormd.

Ik las dat bassist Chantal de band binnenkort zal verlaten. Een vrouw die metal speelt, blijft opvallen. Zijn jullie naast een muzikant nu ook geen visuele trekpleister kwijt?

Chantal is inmiddels al vertrokken, het is doodzonde dat zij na ruim 6 jaar de band verlaat want ik vond deze line-up altijd zeer stabiel. Na haar aankondiging te willen stoppen zijn wij direct begonnen met het houden van audities waar Paul van Zoolingen veruit de beste indruk maakte. Chantal op de basgitaar was altijd een opvallend detail in onze band. Je ziet niet veel vrouwen een instrument bespelen in een metalband en zeker geen basgitaar. Tijdens de audities bleek ook al gauw dat er alleen mannen zich aanmeldden. Het belangrijkste voor ons is eigenlijk dat een bassist lekker speelt, een goede sound heeft en dat het klikt met de band.

Jullie werden onlangs tweede op de Metal Battle. Mooie herinneringen?

Zeker mooie herinneringen. Toen we begonnen aan deze Battle hadden we niet verwacht dat we het ver zouden schoppen tussen al die andere metalbands. Voor ons gevoel zijn wij qua muziek stijl een beetje een buitenbeentje in de hedendaagse metalscène. Toch bleek een deelname aan de Metal Battle een gouden greep. We zijn goed door de twee voorrondes heen gekomen. Tijdens de finale ging het duidelijk om twee bands namelijk Influence en Portall. Uiteindelijk was Portal toch de band die de jury het meest heeft overtuigd, maar we hebben toch een tweede plek veroverd in de finale van Metal Battle 2005

Nu we toch over concerten bezig zijn, spelen jullie nog covers en zo ja, welke?

Ons repertoire eigen werk blijft nog steeds groeien, we grijpen daarom steeds minder vaak naar covers. Als we een complete show avondvullend spelen, kiezen we voor een handje vol covers. Klassiekers van Iron Maiden zoals ‘The Trooper’, ‘Hallowed be thy name’ en ‘Fear of the Dark’. Daarnaast nog ‘The Four Horsemen’ van Metallica, ‘Breaking The Law’ en ‘Metal Gods’ van Judas Priest.

Ik las iets over een boormachine-act tijdens jullie kraker ‘Steel Angels’. Wat moet ik me daar van voorstellen?

Tijdens het intro van ‘Steel Angels’ bewerken Martijn en ik (Erwin) onze gitaren met een boormachine. Eigenlijk is deze act oorspronkelijk ooit gedaan door Van Halen. Het is allemaal begonnen uit een geintje. Tijdens de opnames van ‘Steel Angels’ zaten we, na behoorlijk wat biertjes een beetje te rommelen. We namen allerlei impulsieve ideeën op band op. Zo stonden we met hamers, mokers en vlakschuurmachines voor een microfoon wat plezier te maken. Opeens kwam het idee om met een boormachine het gitaarluid te verstoren. Door de spoel in de boormachine en de juiste gitaareffecten bereikten we een te gekke sound. Bij de intro hoor je uiteindelijk twee boormachines, één hamer en één moker stijf. Live halen we deze sfeer terug met twee enorme klophamerboormachines uitgerust met een beitel. Uiteraard raakt de beitel onze gitaren niet, maar is het de spoel in de boormachine die een enorme herrie maakt, wanneer je hem voor je gitaar houdt.

Jullie bestaan bijna tien jaar. Geef me eens het hoogtepunt en het dieptepunt van dit decennium?

Het dieptepunt is het vertrek van onze drummer Tom Heijnen. Hij kondigde dit aan in augustus 2002, maar gaf ons intussen wel de kans verder te gaan zoeken naar een vervanger. Tom ging eruit omdat zijn muzikale visie op dat moment anders was dan de rest van de band, bovendien was hij net verhuisd naar de andere kant van het land in Tilburg. Het was voor hem en ons geen makkelijke keuze, maar uiteindelijk werd deze knoop toch doorgehakt. Er begon een lange tocht van zoeken, auditeren en veel ellende. Pas na twee lange maanden hadden we eindelijk iemand gevonden die het kon worden. Maar helaas na ook weer twee maanden hard oefenen bleek deze line-up toch niet te gaan werken en vertrok ook deze drummer weer. Omdat er toch wel wat optredens gepland stonden deden we weer een beroep op onze oude vertrouwde Tom Heijnen. Influence had toentertijd dus eigenlijk een sessiedrummer. We waren gered voor onze optredens, maar de band stond eigenlijk stil en leek zelfs even uit elkaar te gaan vallen. Totdat Fabian opeens verscheen en in februari 2003 konden we verder met onze nieuwe line-up.

Het hoogtepunt is de release van ons debuutalbum ‘Beyond my own truth’. Toen we dit album uitbrachten en een Cd-presentatie gaven, maakte we een grote stap als band. Van een onbekend bandje uit de regio Schagen werden we opeens een Nederlandse Metalband uit Noord Holland. Deze plaat is nog steeds onze grote trots, wel geef ik toe dat wij ons na dit album behoorlijk hebben ontwikkeld en verbeterd. De eerste officiële cd blijft toch de eerste!

Influence

Jullie ‘ex’ Tom Heijnen maakte onlangs ook bekend dat Conquestador er mee ophoudt. Kan je wat commentaar geven op dat feit en kan je nog even reflecteren op de periode met Tom?

Ik vind het doodzonde dat een band als Conqestador er mee stopt. Een aantal jongens uit de band kregen plotseling de kans om audities te doen bij andere bands. Voor de band betekende dit veel spanning, wat uiteindelijk inhield dat de band uit elkaar is gevallen. Ze werden snel bekend, maar uiteindelijk is de band zeer plotseling uit elkaar gevallen. Ik hoop dat ze toch nog eens een ‘reunion-tour’ gaan doen of zo.

De tijd met Tom Heijnen was een zeer mooie tijd. Tom is samen met Martijn de Vries de grondlegger van Influence. Ikzelf kwam er na ongeveer anderhalf jaar bij, we vormde toen een sterk trio. We zijn met zijn drieën zo’n 5 jaar bij elkaar gebleven, wel hadden we regelmatig wisselingen met onze bassisten. Pas toen Bas als zanger erbij kwam in 1999 en Jim, de toenmalige bassist, alweer een tijdje in de band zat, kon je pas spreken van een echt sterke bezetting. Ik vind het soms best uniek dat we in die eerste paar jaren gewoon zijn doorgegaan.

Wie behoort er in jullie opinie tot de beste Nederlandse melodieuze metalbands?

Moeilijke vraag, wij waren destijds altijd erg onder de indruk van Sun Caged.

Hoe zit het eigenlijk met de metalwereld in het Noorden van land?

Metal leeft hier behoorlijk bij de mensen, maar vooral thuis en niet in het uitgaanswereldje. Er zijn maar een beperkt aantal cafés en zalen die metal programmeren of überhaupt draaien willen. Ik vind dat jammer, als ik dit vergelijk met het zuiden van Nederland lijkt Noord-Holland soms wel anti-metal.

Laatste vraag. Een klein detail, waarom staat er een link naar Graspop Metal Meeting op jullie site? Voor de rest staan er alleen enkele links naar kleine festivalletjes waar jullie zelf hebben opgetreden? Hebben jullie een band met het grootste metalfestival van België?

Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom er een link naar Graspop staat op onze site. Volgens mij hebben we ooit wat contact gehad maar heeft het nooit zijn vruchten afgeworpen. Natuurlijk is het ook hopen op een plekje ergens in de programmering van Graspop 2006. Wel weet ik dat er ieder jaar weer top metalbands staan op dit Belgische festival. Dat vind ik eigenlijk al een simpel linkje waard en wie weet krijgen wij ooit een linkje op de site van Graspop.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.