Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Dragonforce en Turisas
Op 28 januari 2009 in 013, Tilburg
Een review door Rik
Kijk, zo kan het dus ook! Afgelopen week was ik nog sceptisch over het gevarieerde voorprogramma bij Kreator, maar bij Dragonforce staat er gewoon één uitstekende band in het voorprogramma. Hoewel de muziek van Turisas niet met Dragonforce te vergelijken is, vind ik de combinatie vrij logisch. Dat ik niet de enige was die er zo over dacht, bleek wel uit de bomvolle zaal.

Tegen kwart voor acht betraden de Finse krijgers van Turisas het podium, om maar meteen met de knaller Battle Metal in huis te vallen. Het publiek moest even op gang komen, maar na een paar nummers barstte met het ultieme drinklied One More het feest goed los. Tot achterin de zaal gingen de handen de lucht in, tot groot plezier van de band, die er duidelijk zin in had. Het werd er voor de zanger alleen maar beter op toen iemand op de eerste rij hem een meegesmokkeld blikje Hertog-Jan bier aanbood. De rest van het optreden raakte de zanger niet uitgepraat over het Nederlandse kwaliteitsbier. Naast nummers van het debuutalbum (ook The Messenger kwam nog voorbij) werd ook het tweede album, The Varangian Way, niet overgeslagen. Het frivole In The Court Of Jarisleif, A Portage To The Unknown en het epische To Holmgard And Beyond kwamen langs. Na drie kwartier was de koek helaas alweer op (volgens de website van de 013 zou de band een uur speeltijd hebben), maar zowel band als fans hebben zich uitstekend vermaakt. De ideale opener dus!

De enthousiaste publieksreactie van de zaal beloofde al veel voor het optreden van Dragonforce. De band leek dan ook extra gedreven: met name zanger ZP Theart spoorde het publiek onvermoeibaar aan. Uiteraard werd geopend met het uitstekende Heroes Of Our Time – het beste nummer van het meest recente album Ultra Beatdown. De bandleden stuiterden over het podium als een kudde kalveren die na een lange winter in de stal weer voor het eerst de weide in mogen, en dat enthousiasme sloeg over op het publiek. Het geweldige gitaar- en keyboardspel (inclusief de nodige gekke bekken van de gitaristen) zorgden voor menig euforisch gezicht en de refreinen nodigden uit tot ongegeneerd (vals) meezingen. Het was dus feest in de 013 vanaf het eerste nummer. De nadruk lag op de laatste twee albums: van Inhuman Rampage kwamen Operation Ground And Pound en Revolution Deadsquad voorbij, terwijl Ultra Beatdown met liefst vier nummers vertegenwoordigd was (de eerder genoemde opener, het sterke Reasons To Live, het ultieme ‘happy-nummer’ The Warrior Inside en – als afsluiting van de reguliere setlist - The Last Journey Home). Die afsluiter is dan ook het enige minpuntje dat ik kan bedenken, want het is een van de weinige mindere nummers uit de Dragonforce-catalogus. De toegift maakte dat echter weer meer dan goed. Allereerst kwam het ‘oudje’ Valley Of The Damned voorbij en daarna zorgde de Dragonforce-klassieker Through The Fire And The Flames (wat een videogame al niet voor je kan doen) ervoor dat iedereen in de zaal – van voor tot achteren – volledig uit zijn dak ging. De perfecte afsluiting van een geweldig concert!

Setlist Turisas:
1. Battle Metal
2. A Portage To The Unknown
3. One More
4. The Messenger
5. In The Court Of Jarisleif
6. Rasputin
7. To Holmgard And Beyond

Setlist Dragonforce:
1. Heroes Of Our Time
2. Operation Ground And Pound
3. Reasons To Live
4. Fury Of The Storm
5. The Warrior Inside
6. Keyboard Solo
7. Revolution Deathsquad
8. Soldiers Of The Wasteland
9. The Last Journey Home
Encore:
10. Valley Of The Damned
11. Through The Fire And The Flames

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Erwin op 31-01-2009 om 12:37u


In de Melkweg stond de muziek in vergelijking met het vorige concert wat zachter, waardoor je zowaar eens niet omver werd geblazen door een muur van lawaai en de zanger best goed te volgen was. De nummers kwamen dan ook een stuk beter over. Bij de keyboardsolo meende ik overigens te zien dat de handen even los van het keyboard waren, maar een melodie toch doorliep... Ik hoop maar dat ik dit verkeerd gezien heb. Al met al zeer genoten!

Reactie van een Metalfan op 01-02-2009 om 18:45u


Geef die gast eens een blikje Jupiler. Hij vertrekt direct naar België om op cafe te gaan.

Reactie van Noraa op 04-02-2009 om 12:14u


Ik had gewoon nog ruzie met een van de gitaristen van Dragonforce na afloop, maar het concert zelf was goed. Ik ben zelf geen fan van Dragonforce, ik kwam voor Turisas die ik erg goed vond. Maar Dragonforce weet zeker wel hoe ze een feestje moeten bouwen.

Reactie van P op 09-03-2009 om 22:24u


Dragonforce = Mietjes.