Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Stream of Passion en Damian Wilson
Op 16 februari 2006 in Boerderij, Zoetermeer
Een review door Walter
Foto's door Tonnie
Donderdag 16 februari stond Arjen Lucassen met zijn nieuwste project Stream of Passion in een uitverkochte Boerderij te Zoetermeer. Een zeer gemengd publiek van oude rockers, bekenden uit de Nederlandse metalscene, de moeder en broer van Arjen Lucassen, irritant schreeuwen wannabe huppelgothjes die overal doorheen praten en hysterisch krijsen en mannen in driedelig pak vullen de zaal. Het album Embrace The Storm vond ik het meest on-interessante project van Arjen Lucassen na het album Actual Fantasy onder de naam Ayreon. Enigszins aarzelend kwam ik dus aan bij de Boerderij waar al een lange rij voor de deur stond te wachten.

Damian Wilson mocht de avond openen. Naast een geweldige stem, heeft deze man ook een enorm charisma. Met een enkele opmerking en een brede glimlach krijgt hij de zaal plat. Zijn akoestische werk lijkt wat af te wijken van zijn andere voornamelijk metal projecten, maar wanneer je hem hoort zingen met die enorme bezieling in zijn nummers, zou je hopen, dat hij nooit meer ophoudt en denken dat hij nooit anders heeft gedaan dan solo met een gitaar een podium vullen. Na enkele songs kreeg Damian Wilson hulp van Arjen Lucassens vrouw Jolanda. Een mooie combinatie. Hoewel zij wat onwennig op het podium stond, en niet altijd even goed was te verstaan, was het een leuke combi. Helaas was het wel erg rumoerig in de zaal tijdens de set, wat af en toe een frons van Wilson opleverde. Gelukkig liet hij zich er niet teveel door afleiden, en bleef hij tijdens zijn komische spraakzame intermezzo’s goedgehumeurd, en kondigde hij zelfs opnames aan voor een dvd. Binnenkort dus ook Stream of Passion in de huiskamer. Na ongeveer drie kwartier en een Rolling Stones cover was de tijd voor Damian Wilson op. Graag zou ik hem nog eens terugzien met een avondvullend programma, want iedere keer weet hij weer te verrassen met zijn veelzijdigheid en zijn kunsten als zanger.

Damian Wilson

Na een korte onderbreking was het tijd voor Stream of Passion. Een voor een kwamen de diverse muzikanten op onder luid gejuich van het publiek. Wat vooral opviel was de nog jonge leeftijd van de muzikanten en de pittige kleding van de dames. Uiteraard werd er geopend met het begin van het Embrace The Storm album. De zang van Marcela Bovio is live even goed als op cd. Speciaal tijdens dit concert werd zij ondersteund door haar zuster Diana op backing vocals, die haar zowel op zang als schoonheid weet te evenaren. Wat direct opviel, was dat de nummers van Stream of Passion live beter tot hun recht komen dan op cd, een voller geluid en wat levendiger in tegenstelling tot de wat steriele cd-opnames. Na bijna elk Stream of Passion nummer was het tijd voor een kort verhaaltje gevolgd door een nummer van een van de andere projecten van de immer jong ogende Arjen Lucassen. Marcela Bovio had voor de gelegenheid wat Nederlands geleerd, en wist vlekkeloos de woorden ‘kansloze klootzak’ ten gehore te brengen. Arjen Lucassen richtte de aandacht op zijn in de zaal aanwezige moeder en vele vrienden. Tegen het einde werden de bandleden nog uitvoerig voorgesteld waarbij per toeval het brandalarm afging tijdens het voorstellen van Arjen Lucassen. Achteraf hoorden we dat de brandweer binnen zes minuten al op de stoep stond, omdat de overdadige rook het alarm had doen afgaan. Na een toch redelijk korte set, die langer leek te duren door de vele Stream of Passion nummers, was het tijd voor ee finale van Ayreon-nummers waarbij Damian Wilson nog even ten tonele verscheen. Ook werd er nog een wat verpassiede versie van Led Zeppelin’s When The Levee Breaks ten gehore gebracht.

Stream Of Passion

Het maakt niet uit wat je van de nummers van Stream of Passion vindt, het valt niet te ontkennen dat deze op geweldige wijze werden uitgevoerd. Arjen Lucassen lijkt met niets minder dan pure kwaliteit genoegen te nemen, en dat is live ook goed terug te horen. Alles is haarfijn getimed, en elk van de muzikanten staat zijn mannetje. Ook het geluid was tijdens dit concert dik in orde, wat natuurlijk ook deels te danken is aan de zaal in de Boerderij. Een mooie avond van hoge kwaliteit, maar de impact zoals die van Star One een aantal jaren geleden ontbrak, wat toch vooral te maken heeft met het Stream of Passion materiaal.

Stream Of Passion

Setlist Stream of Passion:
1. Spellbound
2. Passion
3. Waracle
4. Wherever You Are
5. Computer Eyes
6. Calliopeia
7. Valley of The Queens
8. Haunted
9. The Charm of The Seer
10. Deceiver/Songs of The Ocean (medley)
11. Day One: Vigil
12. Day Three: Pain
13. Nostalgia
14. Out in The Real World
15. The Castle Hall (met Damian Wilson)
16. Into The Black Hole (met Damian Wilson)
17. Led Zeppelin – When The Levee Breaks
18. Day Eleven: Love

Stream Of Passion
Stream Of Passion

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van ZardoZ op 26-02-2006 om 22:52u


Goed om te lezen dat het geluid in de Boerderij weer eens een keer goed was. Ik heb de afgelopen twee jaar helaas vooral slechte ervaringen met het geluid in/van deze zaal (iets van 6 concerten, allerlei stijlen). Blijkbaar is het lek boven.

Reactie van Alex op 27-02-2006 om 23:00u


Wat geen Setlist van Damian Wilson?

Reactie van Walter op 01-03-2006 om 18:42u


Als je een setlist van Damien Wilson uit de Boederij weet, kun je hem dan mailen naar wodan@metalfan.nl ? Thx.