Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Cradle Of Filth, Alcest en Naraka
Op 7 oktober 2022 in Hedon, Zwolle
Een review door Marcel
Foto's door Jan-Willem
Cradle Of Filth doet de laatste jaren goede zaken. De formatie is muzikaal in vorm en bracht het afgelopen decennium meerdere zeer sterke platen uit, met wellicht als hoogtepunt het uit 2021 afkomstige Existence Is Futile. Ook live komt de groep onder leiding van Dani Filth tegenwoordig weer beter voor de dag. Vanavond spelen de heren en dame in een uitverkocht Hedon te Zwolle en neemt daarbij het bijzondere Alcest mee als voorprogramma, alsmede Naraka.

Het Franse Naraka fungeert vanavond als opener. De groep maakt een mix van moderne metal, aangevuld met elementen van death en thrash metal. Vorig jaar bracht de formatie zijn debuutplaat In Tenebris uit en speelt hier vandaag nummers van. Muzikaal is het allemaal niet zo bijzonder en origineel. Opener Cursed klinkt generiek en heeft weinig om het lijf, al valt het drumwerk wel positief op. Drummer Franky Costanza blijft maar met fikse snelheid doorratelen met zijn double-bass en imponeert hiermee. Tegelijkertijd is dit ook wat te aanwezig en overstemt dit de gitaarriffs. Via backingtrack klinken er symphonische stukken, maar deze staan wat zacht in de mix en maken ook maar weinig indruk. De groep laat echter horen wel wat in zijn mars te hebben en speelt vervolgens met The Black en The Great Darkness betere tracks. Waar eerstgenoemde vanwege gitaareffecten veel weg heeft van Gojira en goed klinkt, heeft Mother Of Shadows een fijn moshend eindstuk. Het nummer wordt daarbij ondersteund door vrouwelijke vocalen van Linsday Schoolcraft (ex-Cradle Of Filth), maar helaas komen deze vanavond ook van backingtrack. Uiteindelijk klinkt het allemaal degelijk en doet de groep zijn best, maar laat de muziek van Naraka nergens echt indruk achter.

Nakara @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

De tweede groep die vanavond mag aantreden, is het eveneens uit Frankrijk afkomstige Alcest. De band rondom vocalist/gitarist Neige maakt dromerige en atmosferische blackgaze, die je laat wegdromen, maar je ook bij tijd en wijle abrupt wakker schudt. Om het publiek alvast in stemming te brengen, wordt er voorafgaand aan het optreden rustieke klassieke muziek gedraaid. Als de bandleden het podium betreden, openen ze vervolgens met een prachtige uitvoering van Les Jardins De Minuit van het uit 2019 afkomstige album Spiritual Instinct. Rustig getrommel wordt gecombineerd met mooi gitaarspel en kalme zang. Om meer sfeer te creëren staan er rookmachines aan en is er sfeervolle verlichting. De omslag van de dromerige klanken naar een felle uitbarsting imponeert en dat komt voornamelijk door de wat schuchtere frontman Neige. Hij lijkt diep in zichzelf gekeerd en verrast wanneer hij ineens krachtig begint uit te halen. Zijn zang valt een beetje weg in de mix, al is dit met opzet. Dit versterkt het atmosferische geheel en hierdoor vloeit zijn zang meer terug in de muziek.

Alcest @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Desondanks zijn lang niet alle bezoekers vatbaar voor deze mystieke ambiance. Waar een groot deel van het publiek zichtbaar geniet van het optreden en opgaat in de muziek, is er ook een groot aantal dat na verloop van tijd toch wat verveeld rondkijkt. Alcest behoudt dan ook veelal hetzelfde ritme vast met af en toe een hardere uitschieter. De heftige versnelling in het fantastische Oiseaux De Proie komt voor veel mensen dan ook geroepen. Het samenspel van het kwartet is in dit nummer subliem en vooral drummer Winterhalter maakt indruk. Met het rustige Délivrance sluit het kwartet niet optimaal af. Het is net wat te langdradig en de show dooft hier langzaam mee uit. Wat dat betreft zou het beter zijn om te eindigen met het voorgaande nummer. Los daarvan geeft Alcest een heerlijk optreden en blijft het een zeer interessante band. Hopelijk volgt snel nieuw werk van de mannen.

Alcest @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Dan is het aan de beurt voor de hoofdact van vanavond; Cradle Of Filth. De Britse formatie gaat al sinds 1991 mee en was vooral rondom het millennium een ware sensatie met zijn unieke mengeling tussen melodische black metal en gothic. In alle jaren is de groep gestaag doorgegaan met uitbrengen van platen en brengt deze de laatste jaren consistent goed werk uit. Een stabiele line-up vasthouden lukt bandleider Dani Filth echter niet. Er zijn altijd wijzigingen en dat is inmiddels ook al het geval sinds het uitbrengen van het formidabele Existence Is Futile (2021). Zangeres en toetseniste Anabelle Iratni en gitarist Richard Shaw hebben de formatie eerder dit jaar verlaten en zijn vervangen door Zoe Marie Federoff en Donny Burbage.

Cradle Of Filth @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Het podium is imposant ingericht met een sfeervol decor en wanneer de bandleden opkomen, worden ze door de uitverkochte zaal goed ontvangen. Als de klanken van intro The Fate Of The World On Our Shoulders afgelopen zijn, gaat de formatie van start met het nieuwe Existential Terror. Wat opvalt, is dat het geluid prima afgesteld staat en de groep er zin in heeft. Vooral de als Pinhead uitgedoste gitarist Marek Šmerda lijkt zich prima te vermaken en staat ondanks de duistere thematiek van de nummers vrijwel het gehele optreden met een grote glimlach op zijn gezicht te spelen. Ook Dani Filth laat zich van zijn goede kant horen. Bij hem is het vaak de vraag hoe hij live voor de dag komt, maar vandaag schakelt hij moeiteloos tussen zijn screams, grunts, hoge uithalen en andere vocalen fratsen.

Cradle Of Filth @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

De setlist van vandaag beslaat meermaals tracks van de nieuwe plaat, alsmede een aantal klassiekers. Ook wordt er regelmatig teruggegrepen op het verre verleden met onder andere Nocturnal Supremacy, Summer Dying Fast, A Gothic Romance (Red Roses For The Devil's Whore) en Desire In Violent Overture. Wat dat betreft heeft Cradle Of Filth een zeer fijne selectie nummers uitgekozen, al is het wel opvallend dat From The Cradle To Enslave vanavond ontbreekt. Het nieuwe materiaal nestelt zich prima tussen het oudere werk. De zang van Filth is hierin veelal wat lager en zwaarder en dat past hem goed. Desondanks levert hij tijdens het snelle Nocturnal Supremacy een prima gillende performance, maar ook Gilled Cunt wordt erg sterk en fel gespeeld.

Cradle Of Filth @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Toch komt het sfeervolle Nymphetamine (Fix) niet perfect uit de verf. Het is hierbij vooral de samenzang tussen toetseniste Federoff en Filth die niet geheel overtuigt. De blondine heeft een actieve podiumpresentatie en is een positieve blikvanger, maar lijkt hier vocaal net te kort te komen om Liv Kristine te doen vergeten. Al klinkt het samenspel in deze track hemels vergeleken met de afsluitende klassieker Her Ghost In The Fog. Waar de zang van Filth het gehele optreden van hoog niveau is, gaat hij hier finaal de mist in en is het dikwijls niet om aan te horen. Het is dan ook jammer dat het optreden met deze smet moet eindigen, want Cradle Of Filth gaf een dermate goed optreden en laat horen en zien er live absoluut nog toe te doen. Twijfelaars of mensen die afgehaakt zijn in het verleden kunnen de formatie wat dat betreft dus zeker nog een kans geven.

Cradle Of Filth @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Setlist Cradle Of Filth:
1. The Fate Of The World On Our Shoulder
2. Existential Terror
3. Nocturnal Supremacy
4. Summer Dying Fast
5. I Am The Thorn
6. Crawling King Chaos
7. Nymphetamine (Fix)
8. A Gothic Romance (Red Roses For The Devil's Whore)
9. Scorched Earth Erotika
10. Us, Dark, Invincible
11. Venus In Fear
12. Desire In Violent Overture
13. Necromantic Fantasies
14. Gilled Cunt
15. Her Ghost In The Fog

Cradle Of Filth @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Setlist Alcest:
1. Les Jardins De Minuit
2. Protection
3. Sapphire
4. Ecailles De Lune, Pt 2
5. Oiseaux De Proie
6. Délivrance

Alcest @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Setlist Naraka:
1. In Tenebris
2. Cursed
3. The Black
4. Darkbringer
5. Mother Of Shadows
6. The Great Darkness
7. Compendium Maleficarum 

Nakara @ Hedon, Zwolle, 7-10-2022. Foto door Jan-Willem Vijfvinkel

Meer foto's vind je op Jan-Willems Facebook-pagina!

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.