Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2020

Autopsy - Mental Funeral
Jaar van release: 1991
Label: Peaceville Records
Autopsy - Mental Funeral
Toen Chuck Schuldiner in 1987 verhuisde naar Florida, besloot Chris Reifert in San Francisco te blijven. Death ging verder met Rick Rozz, Bill Andrews en Terry Butler. Chris richtte in augustus Autopsy op. In december verschijnt 1987 Demo. Eric Cutler is destijds de gitarist en nadat Danny Coralles toetreedt (beiden maken nog altijd deel uit van de line-up) verschijnt de tweede tape Critical Madness en het legendarische debuut Severed Survival (1989).

De stijl van spelen grijpt in de beginperiode terug op Scream Bloody Gore (1987), waarop Chris dus nog de drumpartijen inspeelde. Vervolgens gaat het tempo naar beneden en komt de doom van Black Sabbath, Pentagram, My Dying Bride en Paradise Lost naar voren, zoals te horen op de ep Retribution For The Dead (1991). Daarop staan In The Grip Of Winter en Destined To Fester, die tevens belanden op Mental Funeral, dat in 2016 het vijfentwintigjarig jubileum viert.

Mental Funeral is een enorm sterke en dynamische plaat die een stuk trager en technischer dan Severed Survival uitpakt. Productioneel beslist sterker dan het debuut: rot, smerig, doch transparant. De plaat is verrassend vanwege de tempowisselingen in bijvoorbeeld Twisted Mass Of Burnt Decay en sfeervol middels de horror (het tweeluik Fleshcrawl en Torn From The Womb en Robbing The Grave). Ritmisch sterk en gevarieerd dankzij het karakteristieke drumwerk van Chris. Een genot om naar te luisteren, zowel naar de rollende midtempopassages als de fills, waarbij elke slag betekenis heeft.

Veel riffs zijn memorabel. De ideëen in Dead en Hole In The Head bijvoorbeeld. Niets gaat echter boven Destined To Fester. Wat een geweldige slepende riff en een prachtige wahwah-lead eroverheen. Daarna komen nog het razende Bonesaw en het donkere Dark Crusade, alvorens de plaat eindigt met een kort horroroutro.

Mental Funeral is geen makkelijke plaat vanwege de vele tempowisselingen. Wie de plaat een vijftal keer heeft beluisterd, ontdekt echter veel sfeer en prima ideeën. Het is ook een significante release. Deze tweede full-length is een inspiratiebron voor veel deathmetalbands. Onder andere de mannen van Dismember en Entombed roemen de sound van de Amerikanen en geven toe bepaalde riffs en elementen van Autopsy te hebben gebruikt in hun eigen composities. Mental Funeral heeft vandaag de dag nog niets aan kracht verloren en derhalve hoort deze klassieker bij elke deathmetalfan in de kast te staan.

Tracklist:
1. Twisted Mass Of Burnt Decay
2. In The Grip Of Winter
3. Fleshcrawl
4. Torn From The Womb
5. Slaughterday
6. Dead
7. Robbing The Grave
8. Hole In The Head
9. Destined To Fester
10. Bonesaw
11. Dark Crusade
12. Mental Funeral

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 4 augustus 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]