Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Skyclad - A Bellyful Of Emptiness - The Very Best Of The Noise Years 1991-1995
Jaar van release: 2016
Label: Noise Records
Skyclad - A Bellyful Of Emptiness - The Very Best Of The Noise Years 1991-1995
Compilaties, je ziet ze steeds minder. Daar is een goede reden voor, gezien het download- en streamgedrag tegenwoordig. Maar kennelijk ziet Noise Records er toch brood in, want het tegenwoordig vanuit Engeland opererende label brengt een hele rits best of-albums op de markt. Na Helloween, Kreator, Sinner, Kamelot, Running Wild en Tankard sluit de Noise de reeks af met Skyclad en Grave Digger.

Suidakra, Thyrfing, Moonsorrow en vrolijkere gezelschappen als Alestorm, Ensiferum en Korpiklaani; allemaal hebben ze één invloed gemeen. Skyclad. De eerste band die metal en folk letterlijk met elkaar combineerde. Niet alleen in de zin van een melodietje hier of akoestisch gitaartje daar, maar folk als hoofdbestanddeel van de composities. Violen, fluiten en andere metalvreemde instrumenten inbegrepen.

Deze verzamelaar bevat materiaal van de eerste vier albums. Aangezien het hier een pakket met twee cd's betreft, haal je met deze dubbelaar dus een groot deel van die vier platen in huis. Mijns inziens zijn die albums ook de beste in de omvangrijke discografie van Skyclad. Met name door de vocale inbreng van Martin Walkyier, die in 2001 de band verliet. Walkyier is in technisch opzicht geen briljante zanger, maar hij heeft wel een eigen geluid. Met zijn schuurpapieren strot is hij in staat om grote aantallen woorden in rap tempo de microfoon in te spuwen. Hij laat zich daarbij niet zo gaan als bij zijn eerdere band Sabbat, maar de man is regelmatig lekker op dreef. Ook gebruikt hij met name in de nummers van latere albums regelmatig zijn normale stem. Zijn bereik is niet groots, maar Walkyier weet heel goed waar zijn eigen grenzen liggen. Het is dus nooit pijnlijk, maar altijd sfeervol en passend.

A Bellyful Of Emptiness geeft een mooi overzicht van de ontwikkeling van Skyclad. De band begon immers vrij thrashy en werd door de jaren heen steeds melodieuzer en verfijnder. Persoonlijk luister ik het liefst naar het materiaal van de eerste twee albums The Wayward Sons Of Mother Earth en A Burnt Offering For The Bone Idol, vanwege de manier waarop vette thrashriffs van Steve Ramsey (Satan en ex-Pariah) hand in hand gaan met fraaie vioolmelodieën en galmende zangpartijen.

Een prima verzamelaar dus van een groep die wel weer eens wat extra aandacht mag krijgen. Verwacht geen onbekende nummers of onuitgebracht werk, maar gewoon een leuk overzicht van de beginjaren van Skyclad. Aangezien de eerste albums tegenwoordig niet zo heel eenvoudig te vinden zijn, een prima alternatief.

Tracklist:

Cd 1:
1. The Sky Beneath My Feet
2. Trance Dance (A Dreamtime Walkabout)
3. The Widdershins Jig
4. Skyclad
5. Spinning Jenny
6. Salt On The Earth (Another Man's Poison)
7. Ring Stone Round
8. Men Of Straw
9. The Declaration Of Indifference
10. Alone In Death's Shadow
11. Emerald
12. A Room Next Door
13. When All Else Fails
14. Thinking Allowed
15. The Wickedest Man In The World
16. Earth Mother, The Sun And The Furious Host
17. Tunnel Visionaries

Cd 2:
1. A Word To The Wise
2. Civil War Dance
3. Cardboard City
4. Land Of The Rising Slum
5. The One Piece Puzzle
6. A Bellyful Of Emptiness
7. Gammadion Seed
8. Brothers Beneath Skin
9. Still Spinning Shrapnel
10. Just What Nobody Wanted
11. Art-Nazi
12. A Stranger In The Garden
13. Another Fine Mess
14. Halo Of Flies
15. Desperanto (A Song For Europe?)
16. Dance Of The Dandy Hound

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 29 mei 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]