Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Elferya - Eden's Fall
Jaar van release: 2015
Label: Eigen Beheer
Elferya - Eden's Fall
Er is een belangrijke wisseling van de wacht bij Elferya. Claire-Lyse Von Dach besloot in de zomer van 2014 afscheid te nemen van de band die ze in 2008 zelf had opgericht. Constance Amelane (artiestennaam: Telya Melane) stond in eerste instantie als vervangster achter de microfoon tijdens de optredens, maar de Française kon zich na een paar maanden niet volledig committeren aan de symfonische metalformatie. Uiteindelijk is Melody Dylem de nieuwe zangeres die te horen is op de tweede full-length Eden’s Fall.

Het stemgeluid van Melody wijkt nogal af van die van haar voorgangster. Geen operavocalen meer zoals die van Claire-Lyse (die inmiddels aan haar solo-carrière werkt), maar een melodieuze pop-/rockstem. Ze laat een positieve indruk achter middels haar zuivere zang, die varieert van ingetogen (in het dromerige Close Your Eyes) en nachtelijk/mysterieus (Cruel Night) tot stevig (Elferya, ze moet wel veel moeite doen om de hoogste noot te halen) en hemels (Ghost Of Mary, met mooie zanglijnen). Dylem, die bij u mogelijk bekend is vanwege haar samenwerking met Phil Collins, staat prominent in de mix en is geluidsbepalend. Ook de achtergrondzang is aangenaam. De fluistergrunts die sporadisch opduiken, hadden echter beslist achterwege gelaten mogen worden.

Elferya speelt muziek die in het straatje van Epica, Delain, Nightwish en Leave’s Eyes ligt. Toch pakken de Zwitsers het net iets anders aan. Het is niet alleen de zangeres (die onder de naam Dylem eind januari 2016 ook nog een album uitbrengt) die van zich doet spreken, maar de andere muzikanten laten zich ook gelden. Ten eerste vallen de twists in de ritmiek van Greg Turini op. De drummer, die na de opnamen is opgevolgd door Samuel Python, voegt kleine extra’s toe en legt hier en daar de accenten net wat anders dan zijn collega’s. Het drumgeluid staat overigens krachtig afgesteld in het geheel. Het levert veel power en interessante momenten op, die gelukkig net niet te veel de aandacht opeisen. Ghost Of Mary heeft geslaagde stops en Elferya lijkt zich te ontwikkelen als ballad, maar er is een mooie tempo- en stijlwisseling, die deze melodieuze track een stuk steviger maakt.

De baspartijen zijn echter nauwelijks hoorbaar, tot er een bassolo opduikt in het instrumentale Across The Earth. In deze track krijgt de gitarist ook de ruimte voor een solo en komen de folky melodieën aan het oppervlak, net als in het akoestische Alone With You. In laatstgenoemde is de bijdrage van violiste Mathilde Sonney en fluitist Matthieu Favre erg fraai. Mathilde is ook van toegevoegde waarde in Across The Earth en het proggy The Dreamcatcher. Laatstgenoemde is de langste song van de plaat en bevat een sterk instrumentaal gedeelte waarin gitaar-, piano- en vioolsolo’s elkaar opvolgen. Zo is er voldoende variatie aanwezig om van begin tot einde naar het album te luisteren, ook al zijn er een paar mindere momenten. De wat te lange single With All My Love (dat voorafgegaan wordt door een cinematisch intro) en Toys Of A Modern Man zijn niet zo bijzonder en Metal Hearts stampt wel lekker, maar de potentie komt er niet optimaal uit. Dat heeft vooral te maken met de wat minder boeiende zanglijnen.

Er is dus nog voldoende ruimte voor Elferya om zich te verbeteren, maar de Zwitsers laten wel degelijk een positieve indruk achter met Eden’s Fall. Energieke nummers als Elferya en Cruel Night liggen direct lekker in het gehoor, terwijl The Dreamcatcher veel muzikale inhoud heeft en Alone With You een welkome afwisseling vormt. Dit is beslist een geslaagde opvolger van The Straight And Narrow en derhalve een luisterbeurt waard van de fans van symfonische metal.

Tracklist:
1. Eden’s Fall
2. With All My Love
3. Elferya
4. Ghost Of Mary
5. Cruel Night
6. The Dreamcatcher
7. Toys Of A Modern Man
8. Across The Earth
9. Alone With You
10. Metal Hearts
11. Close Your Eyes

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 31 december 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]