Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Soilwork - The Ride Majestic
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Soilwork - The Ride Majestic
Het Zweedse Soilwork is al jaren een gevestigde naam. De melodieuze death metal van de band rondom Björn "Speed" Strid (die overigens recentelijk nog te horen was op het uitstekende album Cold Inferno van Disarmonia Mundi) staat al sinds het in 1998 verschenen debuut Steelbath Suicide als een huis. Natuurlijk was niet iedere release sindsdien van een even hoog niveau (zo werden platen als Figure Number Five en Sworn To A Great Divide niet overal even enthousiast ontvangen), maar over het algemeen zijn de Zweden zeer consistent. In 2013 verraste de band zelfs zijn grootste criticasters met het imponerende tweeluik The Living Infinite, waarin Soilwork geïnspireerder en gedrevener dan ooit klonk.

Twee jaar later ligt met The Ride Majestic full-length nummer tien in de schappen - een mijlpaal om hoe dan ook trots op te zijn. De vraag is echter vooral of Soilwork de hernieuwde inspiratie en het enthousiasme van zijn voorganger ook op dit album weet vast te houden. Het antwoord op die vraag is positief, hoewel een absolute uitschieter als This Momentary Bliss ontbreekt. Zo klinken de eerste twee nummers (de titeltrack en met name Alight In The Aftermath) bijzonder intens, niet in de minste plaats door het fantastische drumwerk van Dirk Verbeuren. Gelukkig is Soilwork het 'fingerspitzengefühl' voor beklijvende melodielijnen en catchy refreinen echter niet verloren.

Bij Death In General neemt de melodie de overhand en gaat het tempo wat naar beneden. Die melodieuzere zijde van de band wordt ook benadrukt in Whirl Of Pain en het afsluitende Father And Sun, Watching The World Go Down. Ook dan blijft Soilwork echter probleemloos overeind. The Ride Majestic is op zijn best wanneer beide kanten gecombineerd worden. Neem bijvoorbeeld Petrichor By Sulphur: een prachtig nummer met een passioneel gezongen refrein, waarop de felle en intense kant van Soilwork perfect wordt geïntegreerd met de melodieuze kant. Dit zal ongetwijfeld een livekraker worden! Hoewel er op The Ride Majestic genoeg fraaie melodieën te vinden zijn, ligt het tempo over de gehele linie behoorlijk hoog. Zo komen jachtige nummers als The Phantom en All Along Echoing Paths behoorlijk vet uit de speakers knallen.

Soilwork klinkt anno 2015 dus nog altijd zeer fris, energiek en hedendaags, maar zal ongetwijfeld ook nog steeds een groot deel van de oude garde aanspreken. Dat is een enorm knappe prestatie waar de band met recht trots op mag zijn. The Ride Majestic zal geen enkele liefhebber van deze formatie teleurstellen. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Gelukkig krijgt Soilwork in het najaar de kans om dit materiaal live ten gehore te brengen. Afgaande op de laatste platen zal dat ongetwijfeld een spetterend optreden worden.

Tracklist:
1. The Ride Majestic
2. Alight In The Aftermath
3. Death In General
4. Enemies In Fidelity
5. Petrichor By Sulphur
6. The Phantom
7. The Ride Majestic (Aspire Angelic)
8. Whirl Of Pain
9. All Along Echoing Paths
10. Shining Lights
11. Father And Son, Watching The World Go Down

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 13 augustus 2015

Koop dit album in

Meer Soilwork:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soilwork - The Ride Majestic
Reactie van 666 op 14-08-2015 om 15:33u

Ik vond vooral The Panic Broadcast een ijzersterk album. Ik vond Sworn to a Great Divide iets minder, het spetterde gewoon niet zo mede door het vertrek van gitarist en songwriter Peter Wichers. Ik heb goede hoop dat deze wel weer wat catchier is!

Soilwork - The Ride Majestic
Reactie van Een Metalfan op 04-09-2015 om 15:45u
Score: 90 / 100

Een veel beter album dan The Living Infinite, waar ik maar niet in kwam.

Soilwork - The Ride Majestic
Reactie van Ben Schepers op 06-09-2015 om 11:53u
Score: 85 / 100

Een lekker album. Soilwork is niet bang om gewoon cheesy poppy refreinen te schrijven, en vervolgens door te gaan met bijna blackmetal/ brutal deathmetal (Scarve achtige) stukken. Van luchtig naar donker en serieus. Van voorspelbaar naar experimenteel. Een heel kleurrijk album, alweer.

Na de Living infinite had ik hoge verwachtingen, en dat ze aan 90% van die verwachtingen hebben voldaan vind ik knap. Precies genoeg vernieuwing om het interessant te houden, maar nog steeds een trademark Soilwork sound. Weinig bands krijgen dat voor elkaar.