Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in september 2023 is uitgebracht?

Baroness – Stone
Blackbriar – A Dark Euphony
Brujeria – Esto Es Brujeria
Cannibal Corpse – Chaos Horrific
Corey Taylor – CMF2
Cryptopsy – As Gomorrah Burns
Danko Jones – Electric Sounds
Dying Fetus – Make Them Beg For Death
Graveyard – 6
KK's Priest – The Sinner Rides Again
Kvelertak – Endling
Marduk – Memento Mori
Mercenary – Soundtrack For The End Times
Myrath – Karma
Nervosa – Jailbreak
Primal Fear – Code Red
Primordial – How It Ends
Shining – Shining
Soen – Memorial
Steven Wilson – The Harmony Codex
Sylosis – A Sign Of Things To Come
Taake – Et Hav Av Avstand
Tesseract – War Of Being
Thy Art Is Murder – Godlike
een ander studio-album uit september 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  3 oktober:
 • Astrosaur
 • Flotsam & Jetsam en Behind Bars
 • Liturgy
 • 4 oktober:
 • Cerebral Incubation en Epicardiectomy
 • Flotsam & Jetsam
 • Public Image Ltd.
 • 6 oktober:
 • Arena
 • Man As Plague, Bloodsucker en Youth Deprivation
 • Pain, Ensiferum, Eleine en Ryujin
 • ProgPower
 • 7 oktober:
 • Future Palace
 • Loud & Heavy Fest
 • Pain, Ensiferum, Eleine en Ryujin
 • ProgPower
 • 8 oktober:
 • Future Palace
 • Therapy?
  2 november:
 • Elder en Slomosa
 • Gothminister, King Satan en Psycholies
Kalender
Vandaag jarig:
 • Annie Leibovitz (fotograaf) - 74
 • Brittany Howard (Alabama Shakes) - 35
 • George Pettit (Alexisonfire) - 41
 • Gordon "Sting" Sumner (The Police) - 72
 • Jeff Martin (The Tea Party) - 54
 • Jim Root (Slipknot) - 52
 • Kleid (Elvenking) - 45
 • Maja Ivarsson (The Sounds) - 44
 • Mike Rutherford (Genesis) - 73
 • Nick Gravenites (The Electric Flag) - 85
 • Paolo "Paco" Gianotti (Secret Sphere) - 45
 • Richard Hell - 74

Vandaag overleden:
 • Tom Petty - 2017
Review

Ghost - Meliora
Jaar van release: 2015
Label: Spinefarm Records

Ghost - Meliora

Toen enkele maanden geleden op de website van Ghost het Habemus Papam voor Papa Emeritus III verscheen, wisten de kenners al hoe laat het was: een nieuw album van het Zweedse Ghost is in aantocht. Meliora is de titel van de derde langspeler en is de opvolger van Infestissumam uit 2013. De groep die gehuld in duisternis en angstaanjagende kostuums met enige ironie de duivel en aanverwanten bezingt, schotelt de luisteraar dit keer tien nummers voor die een stuk ruwer zijn dan die op voorganger Infestissumam. Dit doet de band zonder afbreuk te doen aan hun bekende geluid dat doorspekt is met jaren zestig en zeventig invloeden, progressieve rock, popdeuntjes die doen denken aan Abba en The Beatles, surf en meer. Meer nog dan voorgaande albums is Meliora één geheel en daardoor lijkt het qua stijl en opbouw erg op een rockopera.

Meliora opent heerlijk onheilspellend met Spirit dat wordt ingeleid met een traditioneel horrorfilmdeuntje. Het valt direct op hoe Ghost weet te wisselen van mineur naar majeur met aan de ene kant hoopgevende refreinen tegenover gevaarlijk klinkende coupletten. Daarnaast valt het knappe gitaarwerk meteen op en de mooie balans van de nummers. De solo's zijn spannend en sluiten goed aan bij de rest van het nummer, maar doen tegelijkertijd denken aan progressieve rockbands van de jaren zeventig. Het samenspel van keyboard en gitaar zorgt voor interessante melodielijnen. De muziek is catchy en klinkt in eerste instantie eenvoudig, maar bij nadere luisterbeurten ontdek je steeds meer en is het knap hoe goed en gebalanceerd de nummers in elkaar zitten.

Dat hoge niveau van musiceren weet de band het volledige album vast te houden. Een groot pluspunt ten opzichte van de voorganger van enkele jaren geleden, want die schijf bevatte toch ook enkele mindere nummers. From The Pinnacle To The Pit valt op door het moddervette baswerk dat zorgt voor een geweldige swing, terwijl het beladen Cirice weer een geheel andere sfeer weet op te roepen. Cirice, dat als single op gemengde reacties kon rekenen, lijkt hoofdthema te zijn van deze rockopera en komt beter tot zijn recht wanneer je de plaat als geheel beluistert.

De echt grote verrassing van Meliora volgt na een korte interlude in de vorm van Spöksonat. He Is is tussen al het rockgeweld een verademing van licht en luchtigheid in de vorm van een spannende jaren zeventig ballade die akoestisch opent, maar aan het slot spetterend eindigt in een explosie van progressieve rock. Ghost zou echter Ghost niet zijn om na zo'n baken van licht er niet flink op los te gaan met het ontzettend ruige Mummy Dust dat doet denken aan een mengelmoes van Mercyful Fate en een duistere versie van de rockmusical The Wiz. Een combinatie die later nog eens terugkomt met het boosaardige hoogtepunt Absolution. Het einde van Meliora is de song Deus In Absentia, dat als een echte epiloog voelt na al het voorgaande rockgeweld.

De conclusie laat zich al raden, Ghost heeft met Meliora een echte topplaat afgeleverd en overtreft daarmee de verwachtingen na het wat wisselvallige Infestissumam. Echte minpunten zijn er eigenlijk niet te noemen. De schijf is iets korter dan de voorganger, maar dat scheelt qua speelduur slechts een enkel nummer. Belangrijker is het op te merken dat deze schijf voorbij lijkt te vliegen en je hem na afloop meteen nog eens wil horen. Een groter compliment kun je een nieuwe plaat niet maken.

Tracklist:
1. Spirit
2. From The Pinnacle To The Pit
3. Cirice
4. Spöksonat
5. He Is
6. Mummy Dust
7. Majesty
8. Devil Church
9. Absolution
10. Deus In Absentia

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 13 augustus 2015

Meer Ghost:

Ghost - Meliora
Reactie van bakvet op 13-08-2015 om 10:58u

Beter dan de vorige plaat dus. Dat klinkt veelbelovend.

Ghost - Meliora
Reactie van Bas op 13-08-2015 om 16:47u

Echte minpunten zijn niet te noemen, zie alleen maar zeer positieve punten en beschrijvingen en dan eindigen met 85 punten? Apart, verder triggered de review mijn nieuwsgierigheid wel en is dit een van de platen waar ik naar uit kijk! Top band, ik kan de humor en show elementen erg waarderen en zal 5 December zeker een apart Sinterklaas feestje hebben in Tivoli :)

Denk dat deze plaat hoog eindigd in de jaarlijstjes.

Ghost - Meliora
Reactie van Don C op 13-08-2015 om 17:19u

Een plaat zonder minpunten kan zeker weten 85 punten krijgen, dat is een meer dan uitstekende score. Trouwens complimenten voor de recensie, ik ben benieuwd naar de plaat!

Ghost - Meliora
Reactie van Een Metalfan op 13-08-2015 om 23:01u

dat Infestissumam wisselvallig is is flauwekul.....maar dat het nog beter kan is altijd goed om te horen.

Ghost - Meliora
Reactie van Jim op 13-08-2015 om 23:46u
Score: 9 / 100

Persoonlijk heb ik erg genoten van heel Infestissumam, en als deze plaat dan nog beter klinkt/de vorige overtreft? Dat zou geweldig zijn. De liedjes die tot nu toe gereleased zijn vind ik in ieder geval fantastisch klinken! Leuke review!

Ghost - Meliora
Reactie van Md op 14-08-2015 om 03:08u

Infestissumam wisselvallig noemen, je moet het maar durven. Die plaat klopt van begin tot het einde.

Ghost - Meliora
Reactie van Daniël op 15-08-2015 om 13:44u

Volkomen eens met de positieve reacties over Infestissumam.
Desalniettemin, mijn verwachtingen voor de nieuwe plaat zijn nu nóg hoger!

Ghost - Meliora
Reactie van Artorius op 15-08-2015 om 17:02u

Alleen jammer dat het geen metal is...

Ghost - Meliora
Reactie van ewing1 op 18-08-2015 om 22:30u
Score: 54 / 100

Net geluisterd.Saai,poppy,langdradig is het eerste wat me invalt.Mummy dust,de intro en de outro zijn het beste.Waar zijn die krakers ala ritual en Elisabeth(hun beste song ever!)...erg teleurgesteld

Ghost - Meliora
Reactie van Daniël op 21-08-2015 om 15:51u

Twee keer geluisterd en de eerste indrukken zijn positief. Zeker ook Mummy Dust!

Ghost - Meliora
Reactie van Mad Max op 30-08-2015 om 03:35u
Score: 92 / 100

Geweldig, elke luisterbeurt wordt ie beter. Niet proberen te vergelijken met een andere band of beoordelen of dit nou metal is of niet, gewoon luisteren naar een fantastische plaat!

Ghost - Meliora
Reactie van Pablo op 04-09-2015 om 10:00u
Score: 95 / 100

Perfekt album, hoogstaand niveau, fantastisch in elkaar gezette nummers, de echte metalfans zullen hier niet van smullen maar goede muziek hoeft niet perse metal te zijn. Raakvlakken zijn wel duidelijk aanwezig, maar om deze plaat af te kraken omdat het geen metal is doet geen recht aan de sublieme composities die overigens heel veel verschillende muziekstijlen in zich verenigen. Mede daardoor is er een voor Ghost een heel herkenbaar geluid ontstaan dat maakt dat je meteeen al bij het beluisteren van het eerste nummer hoort dat hier sprake is van de enige echte "Ghost"

Ghost - Meliora
Reactie van Marco op 13-09-2015 om 20:20u
Score: 95 / 100

Geweldig album, mijn eerste Ghost plaat en ik ben helemaal verkocht, de nummer vloeien werkelijk prachtig in elkaar. Aanrader

Ghost - Meliora
Reactie van TomA op 08-02-2016 om 10:45u

Cirice juist beluisterd, de muziek ok,, steekt nog goed in mekaar, maar waarom Justin Bieber laten zingen? Zeg mij aub niet dat dit écht de leadzanger is van deze groep?

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.