Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Iron Savior - Live At The Final Frontier
Jaar van release: 2015
Label: AFM Records

Iron Savior - Live At The Final Frontier

De Duitse metalformatie Iron Savior geeft voor het eerst sinds de oprichting in 1996 toe aan de roep van fans om ook een keer livemateriaal uit te brengen. Live At The Final Frontier is een dubbel-cd en dvd-combinatie met daarop zeventien nieuwe en oude klassiekers van dit immer solide viertal. Voor veel mensen zal dit de eerste keer zijn dat zij een proefje krijgen van wat een Iron Savior-concert behelst, want de groep tourt slechts mondjesmaat en houdt het meestal bij thuisland Duitsland.

Het materiaal op cd's en dvd is precies hetzelfde en op een kleine tien minuten aan extra's in de vorm van wat materiaal van achter de schermen na, bevat de dvd geen andere bijkomstigheden. De show is opgenomen op tien januari in thuisstad Hamburg en staat vooral in het teken van de twee meest recente albums: The Landing en Rise Of The Hero. Die twee ijzersterke heavymetalplaten stonden als een huis met solide songs, sterk gitaarwerk en degelijke zang. En het blijkt dat deze muziek ook live zeer goed te pruimen is en de groep tijdens concerten net zo degelijk is als in de studio. Degelijk is hier het juiste woord, want de opnames zijn bescheiden: van een niet al te groot podium, zonder allerlei poespas, maar wel met een ruime hoeveelheid enthousiasme. Het is precies wat je van Iron Savior gewend bent.

Eigenlijk is er maar weinig verschil met hoe de nummers op plaat klinken. Het oudere materiaal is wat ruiger en vuiler geworden, maar de klassiekers, die voornamelijk te horen zijn als medley, zijn nog altijd net zo sterk als bijna twintig jaar geleden. De zangkunsten van frontman Piet Sielck zijn ook live in orde. De tweede stem is wellicht niet altijd zuiver, maar gelukkig speelt die geen heel prominente rol. Met gemak werken de heren een sterke set af die kan rekenen op veel bijval van het thuispubliek. Met veel enthousiasme wordt er afgesloten met de welbekende Judas Priest-klassieker Breaking The Law

Live At The Final Frontier is dan ook precies het product geworden wat je van Iron Savior verwacht. Het is een sterke liveregistatie, zowel qua beeld als geluid, zonder allerlei afleidende randzaken. Voor fans die deze band nooit hebben kunnen zien, omdat deze maar weinig buiten de eigen landsgrenzen vertoeft, is dit een mooi alternatief om te proeven van de kwaliteit die Iron Savior ook live biedt.

Tracklist:
1. Ascending (Intro)
2. Last Hero
3. Starlight
4. The Savior
5. Revenge Of The Bride
6. Break The Curse
7. Burning Heart
8. Mind Over Matter
9. Hall Of The Heroes
10. R U Ready
11. Condition Red
12. I've Been To Hell
13. Heavy Metal Never Dies
14. Coming Home
15. Iron Watcher (Medley)
16. Atlantis Falling
17. Breaking The Law (Judas Priest cover)

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 25 juni 2015

Koop dit album in

Meer Iron Savior:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van bakvet op 25-06-2015 om 12:38u

Toen ik las, "zijn nog altijd net zo sterk als bijna twintig jaar geleden", moest ik me toch echt even achter de oren krabben. Ik herinner me namelijk nog goed dat Iron Savior werd gepresenteerd als nieuwe band (in das Rockhard). En dat is dat alweer 20 f#cking jaren geleden!?

Reactie van TesseracT op 26-06-2015 om 00:07u

[...] geeft voor het eerst sinds de oprichting in 1996 [..]

Dat klopt niet helemaal: Interlude uit '99 bevat 5 livenummers die zijn opgenomen tijdens Wacken '98.

Dat was ook meteen de laatste plaat van hen die ik in huis gehaald heb. Misschien nog maar eens luisteren hoe ze tegenwoordig klinken...