Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Faith No More - Sol Invictus
Jaar van release: 2015
Label: Reclamation! Recordings

Faith No More - Sol Invictus

Wie mij zo’n vijftien jaar geleden had verteld dat er ooit nog eens een nieuw Faith No More-album zou verschijnen, had ik voor gek verklaard. Nadat de band in 1998 het voor gezien hield, stortten de bandleden zich massaal op diverse nieuwe projecten. Met name zanger Mike Patton leek ontketend door de breakup. Fantộmas, Tomahawk, Peeping Tom, Mr.Bungle, zomaar een greep uit Pattons vele bands waarmee hij aan de slag ging. Tegen het einde van de jaren 00 begonnen de geruchten over een reünie echter steeds meer op te duiken. Nadat de mannen uit San Francisco in 2009 weer gingen toeren, komt de alternatieve metalgroep nu na achttien jaar met een nieuw album, Sol Invicitus.

Dat een reünieplaat hoge verwachtingen creëert, is logisch. In het geval van Faith No More zijn de verwachtingen extra hoog, omdat de band in de jaren negentig een goede reputatie had opgebouwd en altijd een grote schare fans heeft gehouden. Op Sol Invictus wordt deze reputatie in stand gehouden. Al moet wel gezegd worden dat dit Faith No More een iets andere koers vaart ten opzichte van de vroegere dagen. De songs zijn bewust meer uitgekleed en simpeler gehouden. Waar vroeger uitstapjes naar soul, funk, country en metal elkaar in een razend tempo opvolgden, is het algehele geluid wat meer gebalanceerd. Dit levert een volwassen plaat op, waarbij goed te horen is dat de bandleden in de loop der jaren flink wat ervaring hebben opgedaan als muzikant.

Deze volwassenheid is echter wel iets ten koste gegaan van de intensiteit van de tracks. Om eerlijk te zijn is de kans namelijk zeer klein dat Sol Invictus je echt omver zal blazen bij de eerste luisterbeurten. Wanneer je deze plaat wat extra draaibeurten gunt, wordt duidelijk dat Faith No More verder is gegaan waar het met Album Of The Year was gebleven. Geen wanhopige pogingen om de oude sound opnieuw te reproduceren. Nee, hier is een doorontwikkeld Faith No More te horen. Het album opent bijvoorbeeld niet met een gebruikelijke knaller, maar met de ingetogen, stijlvolle titeltrack. Daarnaast komt het met Matador, een fantastische opbouwende track, dat zich kan meten met de beste songs uit de historie van de band. Hierin krijgen alle leden de kans om te schitteren, wat resulteert in een moment van kippenvel.

Wat verder opvalt, is dat Roddy Bottums toetsenwerk flink wat ruimte krijgt. Ook de zang van Mike Patton is erg op de voorgrond aanwezig. Waar de laatste jaren hier en daar wat scheurtjes begonnen te tonen, zijn Pattons vocalen hier ouderwets van een hoog niveau. Hij kiest wel wat vaak voor de lagere regionen van zijn stem, waardoor nummers als Seperation Anxiety en Cone Of Shame qua zang erg doen denken aan Tomahawk. Hoewel de groep duidelijk vooruit kijkt, zullen tracks als Superhero, Rise Of The Fall, Black Friday en From The Dead voor de kenners herkenbaar zijn. Met name de humor en de voorliefde voor cheesy nummers met een vette knipoog zijn nog niet verdwenen.

Hoewel je kunt klagen over het gebrek aan echte uitschieters, overheerst vooral het gevoel van bewondering. Faith No More slaagt er met Sol Invictus in om een kwalitatief sterk album uit te brengen zonder fillers en dat ook nog eens prima aansluit bij de laatste release. Dit bewijst toch maar dat geslaagde reünieplaten wel degelijk mogelijk zijn.

Tracklist:
1. Sol Invictus
2. Superhero
3. Sunny Side Up
4. Seperation Anxiety
5. Cone Of Shame
6. Rise Of The Fall
7. Black Friday
8. Motherfucker
9. Matador
10. From The Dead

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 31 mei 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Een Metalfan op 31-05-2015 om 22:13u

was en is nog steeds een supergroep.

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Mij op 01-06-2015 om 10:40u

Nog steeds niet overtuigd van de band.

Begrijp nog steeds niet waarom ze headliner op GMM zijn.

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Een Liefhebber op 01-06-2015 om 19:40u
Score: 66 / 100

Zwaar middelmatige gezapige plaat. Jammer.

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van callahan op 01-06-2015 om 23:54u
Score: 90 / 100

Wat FNM zo uniek maakt, is de sfeer, de diepte die ze in de muziek leggen. Een bepaalde stemming komt over je wanneer je luistert. En dat kunnen maar weinig bands op deze manier. Bijzonder knap hoe ze dat doen en dit album maakt de verwachtingen weer helemaal waar. Niet in één keer te vatten, een album dat groeit elke keer dat je het beluistert. FNM komt hoog in mijn jaarlijstje. Superplaat!

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Mij op 02-06-2015 om 09:24u

Een bepaalde stemming, welke dan? Word niet warm of koud van.

Deze band zal nooit in mijn lijst verschijnen, als was het een top 1000

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Een Metalfan op 02-06-2015 om 12:15u

en in een top 2000?

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van jwb op 03-06-2015 om 07:06u
Score: 95 / 100

Geweldig Album!! dit word mijn album of the year!!

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Kees op 16-06-2015 om 19:30u

Heb dit album nog niet gehoord. The real thing en Angeldust vond ik destijds echt waanzinnig goed. Ook vaak gezien in de 90's. Ga zeker nog luisteren.

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Enchant op 28-06-2015 om 11:20u
Score: 72 / 100

Zeker geen slecht album, al vind ik hem toch wat tam vergeleken met vorig werk.
Wel tien punten aftrek voor he ontbreken van een CD-boekje! Wat is nog de meerwaarde om voor een fysiek product te gaan als er evenveel info in te vinden is als de digitale variant? Ik hou er nog steeds van om een CD-boekje te hebben met songteksten, artwork of bandfoto's. Voor mij geen digitale varianten!

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Ronald op 16-07-2015 om 00:04u
Score: 65 / 100

Jammer, ik had heel wat verwacht van dit nieuwe album...

Wat mij betreft is Sol Invinctus niet een metal album meer te noemen.

Angel Dust vind ik veruit het beste album van Faith No More.
Dit gaan ze nooit meer evenaren...

Faith No More - Sol Invictus
Reactie van Marco op 25-08-2015 om 20:16u
Score: 90 / 100

Gweldig album, inderdaad na een aantal luisterbeurten was ik helemaal verkocht, dit is een groeiplaat en je moet dit de kans geven. Ik kan niets anders zeggen dan alle lof voor Faith No More.