Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-02-2020

NettleCarrier - Black Coffin Rites
Jaar van release: 2015
Label: Aftermath Music

NettleCarrier - Black Coffin Rites

Noorse black metal die klinkt als 20 jaar geleden. Dit is waarschijnlijk de beste omschrijving voor het nieuwe album van NettleCarrier. De band bestaat uit drie oudgedienden die ook samen in de band Djevel spelen. Bassist/zanger Mannevond (Koldbrann), gitarist Trond Ciekals (ex-Ljå) en drummer Dirge Rep (Orcustus, ex-Aura Noir, ex-Enslaved). En wanneer Djevel wordt beschouwd als een supergroep, dan geldt dat dus ook voor NettleCarrier. Alleen zanger Erlend Hjelvik ontbreekt immers.

NettleCarrier werd in 2005 opgericht en na de release van een ep in 2007 bleef het enkele jaren stil. In 2012 pakten de heren de draad weer op, tekenden een deal met Indie Recordings en brachten het zelfgetitelde album uit. Dit zou ook meteen de laatste release van de band zijn, omdat de focus van de bandleden ligt op Djevel, opgericht in 2009. NettleCarrier bleek echter een goede uitlaatklep te zijn, met een intenser en ruiger geluid. Dus komt de band toch met een tweede full-length, vrijwel gelijktijdig met het nieuwe album van Djevel, Saa Raa Og Kald.

Black Coffin Rites is op geen enkele manier vernieuwend, maar wat mij betreft is dat ook niet noodzakelijk voor een goed album. Deze plaat brengt je als luisteraar terug in de tijd. Geen cleane productie, maar gewoon een smerig drumgeluid, krachtige riffs en perfect uitgevoerde vocalen. Mannevond is meer een verteller dan een zanger en daardoor klinkt zijn stem bijzonder aangenaam, zeker wanneer je dat vergelijkt met de gebruikelijke krijsende vocalen.

De band had geen betere keuze voor de openingstrack kunnen maken. Bloodmoon is absoluut een topnummer met waanzinnige riffs en een geweldige de break in het midden van het nummer. Bijzonder fraai is ook de melodieuze passage in Uten Gud. Het zijn vooral die momenten waardoor de muziek van NettleCarrier eigenlijk niet verveeld. Iedere track heeft iets melancholisch, afgewisseld met de snelle, agressieve tremolo riffs van Ciekals.

Het is geen verassing dat deze heren een prima album hebben afgeleverd. Dat kan tevens worden opgevat als kritiek, want er is werkelijk niets nieuws te ontdekken in de stijl van NettleCarrier. De traditionele Noorse melodische black metal leeft voort, maar wat mij betreft mag dat nog jaren zo blijven.

Tracklist:
1. Bloodmoon
2. Uten Gud
3. The Bones And Flesh Of Hanged Men
4. Smoke, Poison and Will
5. Commanding Spirit
6. The Dawn Grew Pale With Our Poisons
7. Noctem Aeternum

Score: 78 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 4 mei 2015

Koop dit album in

Meer NettleCarrier:

[ Terug naar de Album Reviews ]

NettleCarrier - Black Coffin Rites
Reactie van jt op 04-05-2015 om 21:24u

Basatt ... van Djevel is best goed, betwijfel of dit het daarbij haalt. Heb 2 nmmrs gehoord maar ben nog niet overtuigt. Djevel straalt toch meer kracht uit in de muziek, er zit nogal wat verschil tussen is de mening nu. Kan natuurlijk nog veranderen. Saa tok alt slutt, heerlijk.