Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel Brennare (Lake Of Tears) - 50
 • David Byron (Uriah Heep)† - 75
 • Hans Åge Holmen (Gaia Epicus) - 53
 • John Myung (Dream Theater) - 55
 • Michael Kiske (Helloween) - 54
 • Nigel Glockler (Saxon) - 69
 • Tanya Candler (Kittie) - 39
 • Witold "Vitek" Kieltyka (Decapitated)† - 38

Vandaag overleden:
 • Sean Reinert (Cynic) - 2020
Review

Kamelot - Haven
Jaar van release: 2015
Label: Napalm Records
Kamelot - Haven
Nadat er op het vorige album nog een wisseling op de zangpositie had plaatsgevonden, is de stabiliteit in de line-up deze keer gewaarborgd gebleven. Haven is de tweede full-length met zanger Tommy Karevik en al weer het elfde album van de symfonische metalband, die volgend jaar vijfentwintig jaar actief is. De productieve Amerikanen staan op elke release garant voor kwaliteit en de nieuwe release vormt hierop geen uitzondering. Het is dan ook een prima aanvulling op de collectie.

Haven grijpt vooral terug op de periode Karma (2001) tot en met The Black Halo (2005) en is minder episch, symfonisch en progressief dan Silverthorn. Wat direct opvalt, is dat de moderne plaat meer power heeft dan zijn voorganger. Dat blijkt niet alleen uit de bombastische ritmesectie, maar ook uit het vette gitaarwerk. Dat staat wat prominenter in de mix van Sascha Paeth dan op de voorganger. Dat zorgt ervoor dat het nieuwe album meer een metalkarakter krijgt (zoals te horen in Liar, Liar (Wasteland Monarchy), Veil Of Elysium, Revolution en Beautiful Apocalypse).

Het gaat er niet alleen hard aan toe, maar met twee ballads zijn er ook welkome rustmomenten. Daarvan is het duet Under Grey Skies de eerste en de beste en kan zich meten met de beste Kamelot-ballads. De vocalen van Tommy Karevik en Charlotte Wessels (Delain) sluiten mooi op elkaar aan terwijl de akoestische gitaarpartijen, keyboardklanken en een mooie bijdrage op fluit van Troy Donockley (Nightwish) de muzikale omlijsting fraai inkleuren. Het melancholische Here’s To The Fall doet het zonder een gastbijdrage, maar hierin laat de frontman wel de emotionele en verhalende kant van zijn vocale kwaliteiten op indrukwekkende wijze gelden. Zijn zang is zonder twijfel een van de sterkste elementen op het nieuwe album.

Tegelijkertijd is er nog altijd ruimte voor de symfonische kwaliteiten van Oliver Palotai, al dreigt hij soms wat onder te sneeuwen door het geweld van de gitaristen. Zijn fraaie solo in Citizen Zero en de orkestrale outro Haven zijn een paar van de weinige momenten waarop hij prominent aanwezig is en dat is jammer. Hij brengt namelijk tracks als Fallen Star, Veil Of Elysium en Liar, Liar (Wasteland Monarchy) naar grotere hoogten. Zijn sfeervolle bijdragen vormen een belangrijke toevoeging op de achtergrond.

Opvallender is het spetterende gitaarwerk en met name het feit dat er meer squealies in de riffs zijn verwerkt. Dat geeft de tracks extra pit en een scherp randje. De solo’s zijn echter wat aan de korte kant en staan vooral in dienst van het nummer zelf. Die songgedreven aanpak werkt goed. Er staan veel mooie nummers op het nieuwe album, maar liefhebbers van Silverthorn zullen toch wat uitdaging op het muzikale vlak missen.

Een van de weinige nummers die deze uitdagingen wel bevat (Liar, Liar (Wasteland Monarchy)), is dan ook direct een van de hoogtepunten van het album. Dat komt doordat de zanger, de gitarist en de toetsenist hier de ruimte krijgen om te excelleren. Bovendien is er (net als in Revolution, de hardste song uit de discografie) een welkome bijdrage van Alissa White-Gluz. De frontvrouw van Arch Enemy laat zowel haar extreme als cleane vocalen gelden.

Haven is een sterk album met een positieve vibe waar Kamelot en de fans trots op mogen zijn. Na een paar luisterbeurten blijven veel nummers goed hangen. De songgerichte focus zorgt er echter voor dat er relatief weinig ruimte is voor de muzikanten om hun kwaliteiten optimaal te demonstreren. Toch maakt de variatie tussen de catchy tracks en de gastbijdrage van Charlotte en Alissa veel goed. Ook het elfde album van de Amerikanen kan zonder twijfel toegevoegd worden aan de indrukwekkende verzameling releases. Wederom een sterke plaat van Kamelot!

Tracklist:
1. Fallen Star
2. Insomnia
3. Citizen Zero
4. Veil Of Elysium
5. Under Grey Skies
6. My Therapy
7. Ecclesia
8. End Of Innocence
9. Beautiful Apocalypse
10. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
11. Here's To The Fall
12. Revolution
13. Haven

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 mei 2015

Meer Kamelot:

Kamelot - Haven
Reactie van Arrow op 02-05-2015 om 11:05u
Score: 90 / 100

Een heerlijk album. Vind hem zelf beter als de vorige twee.

Kamelot - Haven
Reactie van Een Metalfan op 02-05-2015 om 12:06u
Score: 100 / 100

Het lijkt me dat daar "The Black Halo" hoort te staan, "The Black Hole" is in ieder geval geen plaat van Kamelot.

'Haven' is een waanzinnig album, vele malen beter dan Silverthorn. Mede dankzij het feit dat deze plaat wél geschreven is naar de stem van Tommy Karevik, terwijl Silverthorn nog geschreven was voor Khan.

Dit is, denk ik, de ultime plaat voor iedereen die Karevik al van Seventh Wonder kende. Khan was een prima zanger, maar Karevik kan wat Khan kon en nog zo veel meer. Geniaal album.

Kamelot - Haven
Reactie van klaas op 02-05-2015 om 16:07u
Score: 85 / 100

BLACK HOLA geen black hole
wederom gave cd
heb ze 12 keer live gezien
klasse power metal

Kamelot - Haven
Reactie van VaDeR op 03-05-2015 om 17:56u
Score: 85 / 100

Duidelijk dat de band uit het gat gekropen is waarin ze zaten.
Werd op de laatste releases steeds meer Gothic dan metal....
Het is gelukkig weer zoals we ze graag horen ;) Metal !

Kamelot - Haven
Reactie van Rob op 03-05-2015 om 21:48u

CD is besteld en kaarten voor het concert in Tilburg zijn binnen. ik ben benieuwd en heb er erg veel zin in.

Kamelot - Haven
Reactie van Rens op 04-05-2015 om 13:22u
Score: 85 / 100

Het is even wennen altijd.

Maar de hardere nummers blijven al hangen. Dat word een mooi verjaardag in de 013!

Kamelot - Haven
Reactie van Nathan op 05-05-2015 om 16:56u
Score: 55 / 100

Hetzelfde trucje, niets vernieuwends of origineels, al is dit album beter dan de voorgaande albums die echt helemaal niets waren. Karevik kan zingen, maar is geen Khan, die er simpelweg meer gevoel in kon leggen. Slechts in 'Veil Of Elysium' en 'Liar Liar (Wasteland Monarchy)' weet de band te overtuigen, voor de rest is het vlak, kil en hebben veel tracks een hoog 'been there, seen that' gevoel ('My Therapy', 'Here's To The Fall'). De die-hard Kamelot fans zullen er vast wel weer een natte broek van krijgen.

Kamelot - Haven
Reactie van Een Metalfan op 10-05-2015 om 23:15u
Score: 7 / 100

wat ik dacht schreef degene in de reactie voor mij al. er zit geen enkele pakkend nummer tussen. doet me eigenlijk een beetje aan het dream theater van nu denken, steekt leuk technisch in elkaar maar het kabbelt leuk door tot er een einde aan komt.
wel gewoon een dikke voldoende.

Kamelot - Haven
Reactie van Wietse op 19-05-2015 om 19:01u
Score: 85 / 100

Naar mijn mening een van de betere albums van de laatste tijd.
serieus wel een stuk beter dan Silverthorn.

Wat me opvalt is dat kamelot wel weer probeerd de oude draad op te pakken. Daarmee doel ik vooral op The Black Halo. De donkere toon van o.a de gitaarriffs en de drums doen me erg aan TBH denken.

En nog iets: de intro's vind ik erg episch, vooral die van Beautifull Apocalyps en Revolution!Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.