Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

The Gentle Storm - The Diary
Jaar van release: 2015
Label: InsideOut Music
The Gentle Storm - The Diary
The Gentle Storm is de nieuwe band van Arjen Lucassen en Anneke van Giersbergen. Al in 1998 werkten de twee muzikanten samen op Into The Electric Castle van Ayreon. Daarna bleven ze bijdragen leveren aan elkaars werk en was het dan ook een kwestie van tijd voordat de ex-zangeres van The Gathering en de magische kluizenaar een nieuwe band gingen vormen. Het idee kreeg begin vorig jaar vorm en nog geen jaar later ligt het resultaat er al in de vorm van The Diary.

Omdat ze beiden uit Nederland komen, ontstond het idee om het concept te baseren op de Gouden Eeuw, de meest succesvolle periode voor ons land. Het verhaal gaat over twee geliefden: Joseph, die op zeereis gaat naar het Verre Oosten en Susanna, die achterblijft op het vasteland. Ze houden hun liefde in stand door elkaar brieven te sturen, dat destijds de enige mogelijke manier van communiceren op afstand was. Elke brief vormt de basis voor een songtekst van een van de tien nummers, die uiteraard op onnavolgbare wijze vertolkt worden door Anneke. Het is een mooi uitgewerkt verhaal dat deel uitmaakt van een interessant concept met prachtige visuals. Het artwork is namelijk grotendeels in de stijl van Rembrandt, Vermeer en de zeventiende eeuw.

Het bijzondere aan deze dubbel-cd is dat er van elk nummer twee varianten zijn. Op de Gentle-disc staan de folky akoestische versies, die verfraaid zijn met een zeer ruime hoeveelheid exotische instrumenten. Het is een hele rustige en muzikaal rijke kant van The Gentle Storm. Van een mandoline en een hobo hebben we allemaal wel eens gehoord, maar de sampoña en de traverso zijn wellicht minder bekend, doch niet minder fraai. Na een paar keer luisteren, komen de meeste nummers bekend voor en blijven goed in je hoofd zitten, zoals Endless Sea, Heart Of Amsterdam, The Greatest Love en The Moment. Het niveau van de liedjes ligt aardig dicht bij elkaar en lijken ondanks de variatie in instrumentatie wel wat op elkaar. Desondanks is er sprake van een aangename verzameling rijk gevulde songs.

Als je de eerste disc te soft vindt, zal de andere Ayreonistische schijf je waarschijnlijk meer bekoren. Daar staan de Storm-versies op. Verwacht geen orkaankracht, maar een energieke, verfrissende bries aan bombastische en orkestrale versies van de nummers. Wat dat betreft is ‘zachtaardige storm’ een treffende benaming voor het type muziek, evenals Storm dat is voor de meest krachtige track. Anneke en Arjen krijgen op deze schijf hulp van een hele rits bekende gasten, die voor een solide prestatie zorgen.

Opvallend is dat de keyboardpartijen die we van Ayreon gewend zijn, grotendeels vervangen zijn door piano- en strijkmelodieën. Een verrassende zet die goed uitpakt, evenals het duel tijdens The Heart Of Amsterdam, waarin violist Ben Mathot en gitarist Timo Somers (Delain) elkaar afwisselen met hun solo’s. Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor ‘the epic rock choir’. Dit koor laat direct al van zich horen tijdens Endless Sea. De zeemanstaal "Ras aan boord, trossen los" in dit nummer is een geniale vondst. Het sluit mooi aan op het authentieke karakter en draagt tevens bij aan het epische karakter van de plaat.

The Gentle Storm brengt ons met The Diary een mooi aangekleed, authentiek conceptalbum. Een zeventiende-eeuws verhaal, verpakt in een moderne productie met een muzikaal gevarieerd geluid. Zowel Anneke als Arjen zijn altijd succesvol gebleken (met wie ze ook samenwerken) en dat blijkt met deze dubbel-cd opnieuw. Fans van het werk van deze twee muzikanten kunnen deze release blind aanschaffen, maar ook voor liefhebbers van orkestrale rock en metal is deze release een aangename aanvulling op de collectie.

Tracklist van beide cd's:
1. Endless Sea
2. Heart Of Amsterdam
3. The Greatest Love
4. Shores Of India
5. Cape Of Storms
6. The Moment
7. The Storm
8. Eyes Of Michiel
9. Brightest Light
10. New Horizons
11. Epilogue: The Final Entry

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 16 maart 2015

Koop dit album in

Meer The Gentle Storm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Jim op 16-03-2015 om 17:49u
Score: 90 / 100

Ik kan niet wachten tot m'n vinyltje arriveert. Van wat ik er al van heb gehoord valt me vooral op hoe Arjen af en toe lekker buiten zijn comfortzone treedt. Waar ik een aantal vorige platen een beetje in herhaling vond vallen, hoor ik hier bij The Gentle Storm echt weer iets nieuws. En waar de typische Arjen sound toch weer opduikt doet me dat tot grote vreugde vooral denken aan zijn eerste Ayreon-plaat: The Final Experiment (Brightest Lights mainriff doet behoorlijk denken aan de mainriff van TFE).

En mijn hemel, wat zingt die Anneke toch lekker weg zeg! Ik ben de 26ste van de partij in de Melkweg, waar Miss Gentle en Mister Storm toch nog allebei aanwezig zijn. :D

Ik word hier wel vrolijk van! Leuke review!

Reactie van Metal Meepy op 16-03-2015 om 20:37u

Is voor mij behoorlijk te 'gentle' allemaal, maar dit zal vast wel goed scoren.

Verder: misschien moet ik meer van het artwork zien, maar de hoes + videos hebben echt helemaal niets met Rembrandt van doen, hoor.

Reactie van Een Metalfan op 16-03-2015 om 21:22u

mijn inziens is dat deze score wat aan de lage kant is.
mijn score is 95, en dan houd ik mij nog in.

Reactie van appie op 17-03-2015 om 08:55u

wat ik er tot nu toe van heb gehoord zit tussen Andre Rieu en BZN in misschien leuk voor in een bejaardentehuis

Reactie van Een Metalfan op 18-03-2015 om 22:22u

volgens mij ben jij een beetje doof.

Reactie van appie op 19-03-2015 om 06:18u

Dat zou zomaar kunnen, maar wat hoor ik dan niet?

Reactie van peter op 19-03-2015 om 08:31u
Score: 50 / 100

wat een bere slecht album,dit valt me echt tegen van de grootmeester arjan

Reactie van pos op 19-03-2015 om 22:50u
Score: 85 / 100

Gewoon weer een hele sterke plaat. Niet wereldschokkend, maar gewoon kwalitatief uitstekend. Leuk om met BZN of Andre Rieu aan te komen onder het mom van kijk mij eens interessant zijn, maar je komt dan juist over als een sukkel.

Reactie van Triest op 20-03-2015 om 09:08u

Ome Ap is een true metalhead, en alles wat geen metal is, wordt door hem als BZN of André Rieu afgedaan. Stiekem vindt ie het prachtige muziek :P

Reactie van Tim op 20-03-2015 om 16:39u

Ik vind Anneke voornamelijk leuk. Heb je d'r promofoto's gezien? Promo ja, geen porno. Maar wat ziet ze er lekker uit. Ga gewoon een avondje naar d'r glauwen en de meezwijemelen op de muziek :-)

Reactie van StoneyTony op 21-03-2015 om 11:12u
Score: 80 / 100

Veel van hetzelfde. De inspiratie van Lucassen lijkt op. Maar kopieëren van je eigen werk mag behalve als je in Çape of Storms' kopieert van Ramin Djawadi's hoofdthema van 'Game of Trones. Zelfs de titél 'Çape of Storms' klinkt als 'Game of Thrones'.
https://www.youtube.com/watch?v=HR3faBgMI7c

Reactie van 666 op 21-03-2015 om 15:59u
Score: 30 / 100

Hoewel ik toch een enorme fan was/ben van the Gathering begin ik me te storen aan het gejank van Anneke op deze draak van een plaat!
Het concept van Arjen is ook een enorme tegenvaller. Nee, deze laat ik liggen!

Reactie van Joost op 22-03-2015 om 00:06u
Score: 10 / 100

Dit mag geen storm heten, het is als je op een tornado zit te wachten en dan een lauw zomerbriesje krijgt. Wat een tegenvaller, de hardere versie is in mijn ogen net hard genoeg voor een Folk album. Fan van beide artiesten, maar dit stelt zwaar teleur.

Reactie van enchant op 23-03-2015 om 19:07u
Score: 65 / 100

Kijk, Arjen is een groot muzikant en Anneke een geweldige zangeres. Maar wat me toch wel begint op te vallen bij Anneke is dat ze er zelden of nooit in slaagt om met een memorabele zanglijn te komen. Ik hoor op de hele plaat weer geen enkel liedje dat echt blijft plakken. Haar zanglijnen komen gekunsteld over en ze zingt met veel teveel versieringen. Het klinkt allemaal bloedmooi, maar ik voel geen passie en hoor alleen techniek. Less is sometimes more.

Reactie van 2ndLastDoDo op 24-03-2015 om 13:45u
Score: 85 / 100

MIJ bevalt-ie wel, heel goed zelfs!

Valt me vaker op dat degenen die nog geen fietsband kunnen plakken vooraan staan om te roepen "dat het hen tegenvalt" , "dat het beter had gekund", "veel techniek en weinig passie".

Nou, die techniek bezorgt mij in elk geval veel passie.

Het idee achter deze produktie is uniek, de uitvoering en techniek niet minder. Minder bekende paden opgegaan, ik hou daar wel van.
Soms doet het denken aan Frequency Drift, heerlijke "wegzwijmklanken" .

Allez dan mensen, wachten we op de volgende middelmaat of proberen we serieus te luisteren naar dit niet alledaagse product?

Reactie van Wijnand op 25-03-2015 om 10:42u
Score: 95 / 100

Heerlijke CD's. Naast Ayreon en Arjen zijn Solo album, Lost in the new real, hoog in ijn top 10.

En zo voelt het na het luisteren van de CD:

"Of Course... Mr L. Wake up slowly. But don't move yet. You will need time to recover. And welcome back. "

Op naar a.s. donderdag (26-3) om het allemaal eens live te te zien.

Heb er zin in.

Reactie van 666 op 26-03-2015 om 12:43u
Score: 30 / 100

@2ndLastDoDo

Aan je reactie te zien heb jij er wel heel erg veel verstand van!

Reactie van DaveE op 04-04-2015 om 15:51u
Score: 93 / 100

Album gehoord en gisteravond het optreden gezien in Hedon te Zwolle. Ik vind juist dat er wel veel passie in het album zit Prachtige muziek en geweldige zang van Anneke

Reactie van Progressive Jeff op 06-04-2015 om 02:49u
Score: 82 / 100

@DaveE: optreden in Zwolle was erg goed :)

Reactie van marleen op 29-09-2015 om 21:02u
Score: 100 / 100

ik vind het prachtig!!