Omdat ze beiden uit Nederland komen, ontstond het idee om het concept te baseren op de Gouden Eeuw, de meest succesvolle periode voor ons land. Het verhaal gaat over twee geliefden: Joseph, die op zeereis gaat naar het Verre Oosten en Susanna, die achterblijft op het vasteland. Ze houden hun liefde in stand door elkaar brieven te sturen, dat destijds de enige mogelijke manier van communiceren op afstand was. Elke brief vormt de basis voor een songtekst van een van de tien nummers, die uiteraard op onnavolgbare wijze vertolkt worden door Anneke. Het is een mooi uitgewerkt verhaal dat deel uitmaakt van een interessant concept met prachtige visuals. Het artwork is namelijk grotendeels in de stijl van Rembrandt, Vermeer en de zeventiende eeuw.
Het bijzondere aan deze dubbel-cd is dat er van elk nummer twee varianten zijn. Op de Gentle-disc staan de folky akoestische versies, die verfraaid zijn met een zeer ruime hoeveelheid exotische instrumenten. Het is een hele rustige en muzikaal rijke kant van The Gentle Storm. Van een mandoline en een hobo hebben we allemaal wel eens gehoord, maar de sampoña en de traverso zijn wellicht minder bekend, doch niet minder fraai. Na een paar keer luisteren, komen de meeste nummers bekend voor en blijven goed in je hoofd zitten, zoals Endless Sea, Heart Of Amsterdam, The Greatest Love en The Moment. Het niveau van de liedjes ligt aardig dicht bij elkaar en lijken ondanks de variatie in instrumentatie wel wat op elkaar. Desondanks is er sprake van een aangename verzameling rijk gevulde songs.
Als je de eerste disc te soft vindt, zal de andere Ayreonistische schijf je waarschijnlijk meer bekoren. Daar staan de Storm-versies op. Verwacht geen orkaankracht, maar een energieke, verfrissende bries aan bombastische en orkestrale versies van de nummers. Wat dat betreft is ‘zachtaardige storm’ een treffende benaming voor het type muziek, evenals Storm dat is voor de meest krachtige track. Anneke en Arjen krijgen op deze schijf hulp van een hele rits bekende gasten, die voor een solide prestatie zorgen.
Opvallend is dat de keyboardpartijen die we van Ayreon gewend zijn, grotendeels vervangen zijn door piano- en strijkmelodieën. Een verrassende zet die goed uitpakt, evenals het duel tijdens The Heart Of Amsterdam, waarin violist Ben Mathot en gitarist Timo Somers (Delain) elkaar afwisselen met hun solo’s. Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor ‘the epic rock choir’. Dit koor laat direct al van zich horen tijdens Endless Sea. De zeemanstaal "Ras aan boord, trossen los" in dit nummer is een geniale vondst. Het sluit mooi aan op het authentieke karakter en draagt tevens bij aan het epische karakter van de plaat.
The Gentle Storm brengt ons met The Diary een mooi aangekleed, authentiek conceptalbum. Een zeventiende-eeuws verhaal, verpakt in een moderne productie met een muzikaal gevarieerd geluid. Zowel Anneke als Arjen zijn altijd succesvol gebleken (met wie ze ook samenwerken) en dat blijkt met deze dubbel-cd opnieuw. Fans van het werk van deze twee muzikanten kunnen deze release blind aanschaffen, maar ook voor liefhebbers van orkestrale rock en metal is deze release een aangename aanvulling op de collectie.
Tracklist van beide cd's:
1. Endless Sea
2. Heart Of Amsterdam
3. The Greatest Love
4. Shores Of India
5. Cape Of Storms
6. The Moment
7. The Storm
8. Eyes Of Michiel
9. Brightest Light
10. New Horizons
11. Epilogue: The Final Entry