Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
Kalender
Vandaag jarig:
 • Arve Heimdal (Crest Of Darkness) - 51
 • Dan Spitz (Anthrax) - 59
 • Donald Tardy (Obituary) - 52
 • Ilya "Alan" Piyaev (Psilocybe Larvae) - 50
 • Matt Devries (Chimaira) - 45

Vandaag overleden:
 • Geoff Nicholls (Black Sabbath) - 2017
Review

Wardenclyffe - Control All Delete
Jaar van release: 2015
Label: Ván Records

Wardenclyffe - Control All Delete

Het is nog te vroeg voor het nomineren van een album voor de jaarlijst, maar wat mij betreft is de eerste bekend. Control All Delete is de eerste full-length van de Zweedse doom/death formatie Wardenclyffe. De band uit het Zweedse Norrköping is genoemd naar de zendtoren op Long Island, die door de excentrieke uitvinder Nikola Tesla gebouwd werd om hoogfrequente spanning door de lucht te transporteren. De toren werd nooit afgemaakt door geldgebrek en is in de Eerste Wereldoorlog gesloopt. Het onderzoek dat Nikola Tesla deed naar goedkope energie is een passie die gedeeld wordt met zanger/gitarist Dr. Jacob Nordangård.

Wardenclyffe werd opgericht in 2011 door Jacob (Captor) en gitarist Ola Blomkvist (Griftegård). De heren speelden samen in The Doomsday Cult. Met drummer Micael Zetterberg (Terrorama) was de eerste line-up compleet. In de zomer van 2012 had Jacob, voor het halen van zijn academische graad, het idee om zijn proefschrift (Ordo Ab Chao – The Political History Of Biofuels In The European Union) te verdedigen met een soundtrack. Ongewoon, maar de kans deed zich voor en de band nam de demo Ordo Ab Chao op. De demo werd goed ontvangen in de underground en de band besloot een album op te gaan nemen. Bassist Emil Åström (Terrorama) werd erbij gehaald en er werd een deal getekend met het Duitse label Ván Records.

Muzikaal kan Control All Delete worden omschreven als doom met old-school deathmetalinvloeden. Het album bevat twee nieuwe versies van tracks die ook op Ordo Ab Chao stonden en vier nieuwe nummers. De band werd voor de opname van het album bijgestaan door gitarist Thomas Sabbathi (Year Of The Goat). De lyrics behandelen thema’s als politieke macht, religie en spiritualiteit en Jacob Nordangård steekt zijn eigen ideeën daarover niet onder stoelen of banken. Zo bekruipt je een bijzonder ongemakkelijk gevoel bij het luisteren naar de tekst van Externalization Of The Hierarchy. Het laat een heel ander licht schijnen op de esoterische denkbeelden van Djwhal Kuhl, de Tibetaan, een lichtmeester uit het oosten.

De gitaarmelodieën en sterke solo’s zorgen voor een duistere atmosfeer. Het tempo van de catchy riffs ligt niet hoog, maar er zijn wat vurige passages waar de invloed van death metal de overhand krijgt. Opvallend zijn de bijzonder goede cleane vocalen, hoewel ook de voor death metal typerende grunts niet ontbreken. De band is beïnvloed door bands als Samael en Celtic Frost en soms doet het wat denken aan Paradise Lost, vooral de leadgitaar in A Journey Through The Mega Arcana. De beginjaren van doom herleven, hoewel deze Zweden toch een heel eigen geluid hebben.

Wanneer je geen liefhebber van doom bent, dan zal dit album je zeker niet aanspreken. De doom van Wardenclyffe is ruig, agressief en rustgevend tegelijkertijd. Een uiterst aangename, unieke ervaring. Recent heeft gitarist Robert Karlsson (Misericordia) zich bij de band gevoegd en in de zomer starten de opnames voor het volgende album, The Temple of Solomon. Zeker iets om naar uit te kijken.

Tracklist:
1. The World Sensorium Pt.1
2. Orcadian Dream
3. Everlearning - Neverknowing
4. Merchants Of Doom
5. Macroshift
6. A Journey Through The Major Arcana
7. Externalization Of The Hierarchy

Score: 89 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 14 maart 2015

Wardenclyffe - Control All Delete
Reactie van Metal Meepy op 15-03-2015 om 16:37u

Interessant inderdaad. Die gaan we eens goed beluisteren. Op het eerste gehoor mogelijk die jaarlijst nominatie wel waard. Ik heb al 3 'nominaties' uitstaan, dus het gaat alweer hard zo... :)

Wardenclyffe - Control All Delete
Reactie van jt op 15-03-2015 om 21:04u

Nou nee, niet zo van de doom maar ga dit wel ff beluisteren.

En nu je zelf toch over die jaarlijst begint, is de top 50 of 100 van 2014 bijna klaar?? Plaats anders gewoon de inzendingen op een pagina dan maken we er zelf wel wat van.

Wardenclyffe - Control All Delete
Reactie van appie op 17-03-2015 om 09:06u
Score: 85 / 100

Wat een Pipo die zanger met zijn hoge hoedje en zweepje.
Maar met deze cd is niks mis.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.